Theekransje

Joepie voor vrouwelijke boekkarakters!

Wie is jouw favoriete vrouwelijke boekkarakter? De kans is groot dat je aan Elizabeth Bennet, Katniss Everdeen, Daenerys Targaryen of Hermione Granger denkt of een ander bekend personage. Deze literaire dames zijn enorm bekend en ieder is stoer op haar eigen manier, dus niet gek als één van jouw favorieten hierbij zit! En hoewel mijn persoonlijk favoriet altijd Lizzie Bennet zal blijven, vind ik het jammer dat er niet meer variatie in antwoorden is. Jane Eyre, Tris Prior, Bridget Jones; het lijken wel altijd dezelfde karakters te zijn die genoemd worden.

Zonde, want er zijn namelijk nog zoveel meer stoere vrouwelijke karakters in de boekenwereld! Kan jij ze zelf niet vinden? Geen probleem! Ik help je graag een handje en noem hier een aantal van mijn nieuwe favoriete heldinnen:

Throne of Glass
Karakter: Celaena Sardothien
De beste huurmoordenaar van het rijk is een zeventienjarige vrouw die van mooie jurken, boeken en luxe geurtjes houdt. Dat is Celaena in een notendop. Je leert haar kennen als een bloedlustig wezen, die kans krijgt van de kwade koning om haar vrijheid terug te winnen na jaren een slaaf te zijn geweest en genoemde koning daarvoor haar volk heeft afgeslacht. Niet zo gek dat ze dus een beetje boos is en wraak wil nemen. Toch is er meer aan de hand en kan haar wraakplan wel eens flink gedwarsboomd worden...

Celaena is een heel erg divers en interessant personage. Naast dat ze arrogant, egoïstisch en oppervlakkig kan zijn, is ze ook enorm loyaal, zorgzaam en een echte girly-girl. Al deze eigenschappen ben ik niet eerder tegen gekomen in één vrouwelijk personage en dat maakte mij heel nieuwsgierig. In de loop van het verhaal ga je haar steeds beter begrijpen hoe ze in elkaar zit en leer je haar ware aard kennen. En daarbij, als waarom zou ze soms niet wat arrogant zijn met de skills die zij heeft? Je wordt niet voor niets de beste huurmoordenaar van verschillende landen op je zeventiende!

Gallagher Girls
Karakter: Cammie Morgan
Totaal anders is Cammie Morgan, de hoofdpersoon uit de Gallagher Girls boeken. Zij is in het eerste boek een verlegen jongedame op een meisjesschool, waar iedereen een geheime opleiding volgt als spion. En hoe cliché de opzet ook klinkt, er zitten in deze boeken enorme plottwists die je echt niet ziet aankomen, plus enorm veel badass ladies!

Cammie staat bekend als de “kameleon”: ze heeft een speciaal talent om overal incognito te zijn. Totdat een jongen haar meerdere keren herkent. Is dit toeval of is hij zelf een spion? Samen met haar vriendinnen gaat ze uitzoeken of dit ware liefde kan zijn, maar hierdoor ontdekken ze een nog groter geheim wat het einde van hun school kan betekenen.

In deze boeken zitten dus enorm veel verschillende, stoere vrouwen. Of je nu enorm goed bent op het gebied van fysieke kracht of juist in het hardere denkwerk, allemaal hebben de dames van de Gallagher Academy het in zich om de wereld te redden. Het mooie aan Cammie is dat ze in de boekenreeks groeit van een verlegen meisje naar een sterke vrouw, zonder dat het ongeloofwaardig wordt. Ze begint als extreem onzeker meisje dat het oordeel van haar vriendinnen volgt, maar wordt een zelfstandige vrouw die uitgaat van haar eigen kracht. Het oordeel van haar vriendinnen blijft wel heel belangrijk voor haar, want zonder hen zal ze het niet kunnen. Yay girlpower!

I Am Number Four
Karakter: Sarah Hart
Okay, toegegeven, ik loop met deze boekenserie achter. Ik moet boek vijf nog lezen, dus geen spoilers verder please! Maar goed, wat er verder ook gebeurd, zonder twijfel heeft deze boekenserie al in de eerste vier boeken alleen maar toffe dames. Mijn favoriet is de eerste die we leren kennen: Sarah Hart.

Deze serie gaat in eerste instantie over John, een jongen met extreme krachten (je zou kunnen zeggen, ~buitenaards~) die hierom achterna wordt gezeten door slechteriken. John is klaar met rennen als hij Sarah leert kennen en vindt door haar de kracht om te gaan vechten voor zijn bestaan. Sarah was ver voordat ze John leerde kennen een typische mean girl, maar besloot dit achter zich te laten. Ze is slim, loyaal en is niet bang om haar steentje bij te dragen ookal is dit ontzettend moeilijk. Hoewel een belangrijk deel van het verhaal draait om de verliefdheid tussen John en Sarah, wordt dit nooit afgedaan als zwakheid van haar kant. Zonder Sarah zou deze boekenreeks dus heel niet bestaan!

Een aantal extra boeken die ik je graag aanraad zijn “The Girl Who Saves The King Of Sweden”, “Fangirl” en “Lies We Tell Ourselves”. Toffe vrouwen alom! Ik weersta ondertussen de drang om weer “Pride and Prejudice” op te pakken en ik ga op zoek naar een nieuw vrouwelijk personage! Heb je nog tips? Ik hoor ze graag!

Author image
Ja, ik ben iemand die gelooft dat Pluto een planeet is, lava lampen te hip vind en teveel boeken, te weinig tijd heeft. Ik vind oude spullen tof maar ben ik dan een hipster?