Theekransje

Karma lacht je toe: 5 tips om nóg leuker te worden!

Ik twijfel er geen moment aan: jij bent een aardig persoon. Je doet je best om vriendelijk te zijn tegen je medemens, maar je wilt natuurlijk af en toe ook wel eens een grapje maken. Terecht, want grapjes zijn leuk. Grapjes ten koste van anderen, not so much. Niet elke grap is namelijk voor iedereen even leuk. Sterker nog, je kan er iemand echt een kutgevoel mee geven. Ik hoor je denken: “Nou en? Is toch niet mijn probleem?” Nah, misschien wel een beetje. Wil je niet door iedereen leuk gevonden worden? Dus ook door mensen die je anders per ongeluk beledigd? Ja natuurlijk! IEDEREEN moet kunnen lachen om jouw opmerkingen. Daarom bij deze: 5 tips voor grapjes die je kunt maken en opmerkingen die je beter achterwege kunt laten. Is leuker voor je medemens én jij scoort karma punten.

Schelden met gay of homo
Dit is niet cool, mensen. Door te schelden met de woorden gay en homo geef je een negatieve betekenis aan deze woorden. ‘Dat is zo gay’ zeggen mensen over het algemeen niet over dingen die ze leuk vinden, maar over dingen die ze niet leuk vinden. Niet leuk = gay, dus gay = niet leuk, blijkbaar. Het is vreselijk kortzichtig, stereotyperend en zo kom je een beetje dom over. Dat willen we natuurlijk niet. Moet je écht je frustratie even kwijt en wil je iets beledigen? Ga dan voor veilige alternatieven, zoals de NS. Wie wil er nu niet zeuren op de NS?! Instant bonding.

“Ben je ongesteld ofzo?”
Menig vrouw zal deze zin hebben gehoord wanneer zij in discussie is met een man. Ze maakt een felle opmerking en de ander voelt zich aangevallen. Help! Wat is deze?! Snel, zeg iets denigrerends, kan ze vast om lachen! “Ha, ben je ongesteld ofzo?” Niet leuk, want hiermee ondermijn je de mening van de desbetreffende mevrouw en schuif je dit af op een lichamelijk ongemak. Nee, ze is niet ineens fel/chagerijnig/whatever, omdat ze ongesteld is. Ze heeft een mening en die heeft ze zojuist geuit. Luister naar wat ze te zeggen heeft en ga een volwassen discussie aan. Iedereen blij en wellicht leren jullie er nog iets van ook. En uiteraard kun je na afloop alsnóg een leuke grap maken. Hoezee!

“Maar ik heb een vriend die homo/zwart/Marokkaans is!”
Meestal volgt deze zin na een slechte grap en is het bedoeld om te laten zien dat je het écht niet beledigend bedoelde. Ja, je zei net wel dat alle homo’s viespeuken zijn, maar je hebt zelf ook een vriend die homo is hoor en die vind het niet erg, dus nu is het oke!11!!!1 “Alle Marokkanen zijn criminelen, maar niet mijn collega Mo, dat is echt net een gewone Nederlander!” Het ding hiermee is: je maakt een beledigende opmerking en het feit dat je toevallig iemand uit die groep kent of te vriend hebt maakt die opmerking niet minder beledigend. Sterker nog, het is super lullig voor die kennis of vriend. Kortom: geen beledigende opmerkingen maken, iedereen blij!

Mensen belachelijk maken om wat zij leuk vinden
Iedereen maakt wel eens een grapje over iemand anders. Vaak zijn deze onschuldig bedoeld maar kunnen ze alsnog heel kut zijn voor de persoon waar het over gaat. Je maakt bijvoorbeeld iemands uiterlijk belachelijk, hun kledingstijl, hun manier van praten. Het aller-, aller-, allerkutste dat je kunt doen, is dingen die diegene leuk vindt belachelijk maken. Heeft iemand een grote neus? Daar kunnen ze vrij weinig aan doen. Zo ben je nu eenmaal geboren. Maar is diegene een fanatiek verzamelaar van Pokémon kaarten, dan is dat iets waar zij heel bewust voor gekozen hebben en tijd in steken, iets waar zij voldoening uit halen. Maak je iemands hobby's belachelijk, dan maak je eigenlijk de essentie van wat die persoon is belachelijk. Gewoon lekker niet doen dus. Maak in plaats daarvan eens een grapje over jezelf. Zelfspot is immers ook een kunst!

Sommige grapjes zijn nooit grappig
Er zijn mensen van mening dat overal een grapje van gemaakt kan worden. Ik ben het daar niet mee eens. Grapjes over zelfmoord, verkrachting, depressies en andere mentale aandoeningen zijn nooit grappig. Er zijn 1001 andere onderwerpen waar je op dat moment een opmerking over kan maken. Kies er daar één van, maar maak geen grapjes over dingen die voor sommige mensen hun leven en misschien zelf hun wil om te leven ernstig aantasten. Iedereen blij.

Zo, nu heb je weer wat karma kennis opgedaan op humoristisch gebied. Treed terug de wereld in en als je je houdt aan bovenstaande tips, komt het helemaal goed!

Author image
Britt – 27 jaar – Ik word blij van thee, muziek, Netlfix, reizen, slapen en sarcasme. Maar vooral van thee. Thee is belangrijk. Ik heb meningen over dingen.