Theekransje

Kersttradities over de wereld

Kerst is voor veel mensen een bijzondere tijd, dankzij alle tradities die we hebben. Mijn favoriete tradities zijn het opzetten van de kerstboom, vals meezingen met de kerstliedjes, en mezelf helemaal vol vreten op de dag zelf. Maar niet iedereen viert Kerstmis op dezelfde manier, want wereldwijd zijn er hele verschillende tradities! Vandaag leer je meer over de tradities in Tsjechië, Mexico en Japan.

“Vesele Vanoce!” - Tsjechië
Heb jij ook vervelende familieleden die je maar blijven vragen waarom je nog steeds single bent? Het kan een stapje erger. In Tsjechië hebben ze verschillende tradities die voorspellen of in het nieuwe jaar een alleenstaande vrouw gaat trouwen of niet. Gooi je op Kerstdag een schoen over je schouder en wijst de neus naar de deur? Gefeliciteerd, volgens de Tsjechen kan je nu beginnen met het plannen van je bruiloft!

Ook zijn er manieren om te voorspellen dat volgend jaar vol geluk of pech zit. Op kerstavond vasten veel mensen, in de hoop een visioen te krijgen van een goud varken. Als je dat ziet, dan komen al je wensen uit voor het aankomende jaar! En snij gelijk even een appel doormidden. Zie je een ster, dan wordt het een succesvol jaar. Maar zie je een kruis? Dan kan dit een teken zijn dat je volgend jaar doodgaat. Gezellig.

“Feliz Navidad!” - Mexico
In Mexico spelen kinderen het christelijke verhaal van Maria en Josef na. Ouders sturen hun kinderen dan de straat op, om onderdak te zoeken voor de nacht. Ze lopen door de buurt, zingen liedjes en worden uiteindelijk in een huis uitgenodigd. Daar kan het feest beginnen! Zo hangt er een piñata, die symbool staat voor de duivel. En natuurlijk moet de duivel helemaal kapot worden gemaakt, dus rammen de kinderen er op los.

Sommige Mexicanen gebruiken daarnaast hun huis als kerststal. Figuren van Maria, Josef, de drie wijzen en de andere karakters zie je terug in ieders huis, maar de één gaat wat verder dan de ander. Zo zijn er mensen die een hele kamer in hun huis gebruiken, waarbij levensgrote figuren worden gebruikt! Vaak zijn deze figuren ook nog eens gemaakt van klei, die al generaties in de familie zijn. Ben je ontevreden met jouw kerstcadeau van oma dit jaar, bedenk dan dat je ook een levensgrote pop van klei had kunnen krijgen.

“Merii Kurisumasu!” - Japan
“Gaan we bij jouw of mijn familie Kerst vieren dit jaar?” Deze vraag zorgt jaarlijks in ons land voor veel drama tussen koppels. In Japan kan Kerst ook je relatie om zeep helpen. Kerstavond is namelijk dé avond waarop je als stelletje samen iets romantisch moet doen. Het boeken van een tafeltje bij een luxe restaurant moet je dan ook zeker maanden van tevoren doen. Heb je volgens je partner niet genoeg je best gedaan? Tja, dan is de kans dat je gedumpt gaat worden behoorlijk groot.

Op Kerstdag zelf doen de Japanners verder niet zo moeilijk. Dan gaan ze graag naar hun ultieme kerstrestaurant: de Kentucky Fried Chicken. In 1974 begon de fastfoodketen met een reclameactie, die kennelijk goed aansloeg. Sindsdien is het elk jaar rond Kerst gekkenhuis bij alle Japanse KFC’s en is gefrituurde kip onmisbaar als kerstmaaltijd.

Je ziet het, er zijn hele verschillende manieren om Kerst te vieren. En of je dit nu doet met een piñata of gefrituurde kip, het belangrijkste is dat jij er blij van wordt. Namens iedereen bij Theekransje, alvast hele fijne feestdagen!

Author image
Ja, ik ben iemand die gelooft dat Pluto een planeet is, lava lampen te hip vind en teveel boeken, te weinig tijd heeft. Ik vind oude spullen tof maar ben ik dan een hipster?