Theekransje

Komt een baarmoeder bij de dokter

Laatst kwam er een onderzoek naar buiten dat de anticonceptiepil de kans op depressie flink verhoogt. Dat is natuurlijk best even schrikken, want de kans is groot dat jij iemand bent of kent die de pil slikt. Ikzelf had toevallig rond de tijd dat dit onderzoek naar buiten kwam al besloten om met de pil te stoppen. Wat moeten we nou eigenlijk maken van de pil?

Anticonceptie
In de jaren ‘60 was de pil revolutionair. Het zorgde ervoor dat vrouwen meer controle hadden over wat er met hun lichaam gebeurde en zelf konden kiezen of en wanneer zij aan kinderen wilden beginnen. Dit gaf vrouwen meer (seksuele) vrijheid en heeft dus ook mede bijgedragen aan emancipatie. Het feit dat miljoenen vrouwen dankzij de pil makkelijk toegang hebben tot zeer betrouwbare anticonceptie is uiteraard een positieve ontwikkeling. Al snel kwam men echter tot de ontdekking dat de pil niet alleen gebruikt kan worden om zwangerschap te voorkomen en je cyclus te regelen. Over die andere toepassingen wil ik het vooral hebben in dit stuk.

De pil als algemene oplossing
Als je een baarmoeder hebt en je gaat naar de dokter met een probleem, is de kans groot dat je dokter zegt dat het door hormonen komt. Het is bijna alsof je een baarmoeder bent, met daar omheen toevallig een menselijk omhulsel. Dat omhulsel wordt blijkbaar volledig gestuurd door hormonen en niks anders. Als hormonen de schuld krijgen van alles, is de oplossing natuurlijk simpel: een medicijn dat die hormoonhuishouding aanpakt. De pil wordt dan ook voorgeschreven voor alles van acne tot migraine.

Hoewel het fijn is als de pil deze problemen ook daadwerkelijk op kan lossen, is het toch een beetje gek dat de pil zo snel wordt voorgeschreven voor van alles en nog wat. Dit betekent namelijk dat de pil invloed heeft op heel veel verschillende functies in je lichaam en zich niet op maar één ding focust. Eigenlijk kan de pil je lichaam dus drastisch veranderen. Toen ik als 14-jarige aan de pil ging, had ik dit niet door. Nu, als 24-jarige, voel ik me nogal ongemakkelijk bij het idee dat ik nauwelijks weet hoe mijn lichaam werkt als ik het niet vol met hormonen stop.

Bijwerkingen
Daarbij komen nog eens de bijwerkingen die de pil kan hebben. Zoals eerder genoemd, kan de pil de kans op depressies verhogen. Verder zeggen veel mensen die de pil gebruiken dat het invloed heeft op hun libido, het tot overgewicht kan leiden en voor onder andere acne, hoofdpijn en rugpijn kan zorgen. De pil bestaat inmiddels zo’n vijftig jaar en toch zijn deze problemen verre van opgelost.

Toen bij een studie voor de anticonceptiepil voor mannen dezelfde bijwerkingen geconstateerd werden, werd de studie stilgelegd. Daar kwam nogal wat kritiek op, onder andere van mensen die vonden dat deze mannen de bijwerkingen maar gewoon moesten ondergaan, zoals vrouwen dat ook al jaren doen. Daar ben ik het echter niet mee eens. Het is goed dat er bij bijwerkingen als depressie en stemmingsschommelingen aan de bel getrokken wordt. Dit had simpelweg bij de traditionele pil ook moeten gebeuren, maar deze klachten zijn nooit serieus genomen. De vraag is waarom we dit zo lang hebben kunnen accepteren, alsof het normaal is dat miljoenen mensen lijden als ze zwangerschap willen voorkomen.

Een bewuste keuze maken
Hiermee wil ik niet zeggen dat de pil verschrikkelijk is en verboden moet worden. Voor sommigen zal de pil ongetwijfeld een geweldige oplossing zijn. Het lijkt me echter niet meer dan normaal dat er actief geprobeerd wordt om de pil te verbeteren en/of betere anticonceptie-alternatieven op de markt te brengen. Ook zou ik gebruikers van de pil, vooral als je net als ik op jonge leeftijd begonnen bent, willen aanraden om goed na te denken waarom je hem eigenlijk slikt. En als je dan op jonge leeftijd aan de pil gaat, overweeg dan een lichtere variant. Het kan in de meeste gevallen geen kwaad om met de pil te stoppen om te testen hoe je lichaam alles zelf regelt en je bewust te worden van de verschillen. Als het niet bevalt, dan bestaat de pil nog steeds voor je.

Author image
Student Gender Studies. Hashtag-misbruiker. Ik heb een zwak voor genetisch gemanipuleerde supersoldaten of anderszins onbereikbare figuren. Expert in Chris Evans' baard, social justice, en Sharknado.