Theekransje

Het koningshuis: wat kost dat?

Het is Koningsdag, hoezee! Dat betekent feest, bier, vrijmarkt, veel te veel drukte in de grote steden en overal coverbands. Hoewel ik blij ben met elke vrije dag die ik gratis krijg, ben ik geen fan van Koningsdag. Leuk hoor, een extra vrije dag! Maar dat is ook wel het enige goede dat voortkomt uit onze monarchie.

Kijk, Willem-Alexander en Máxima lijken me hele leuke mensen, en hun kinderen zijn vast super aardig. De vraag is: is dat ons ongeveer 61 miljoen in belastinggeld waard? Ik vind van niet. Het is een absurd hoog bedrag en het is niet duidelijk waar dat geld nou precies allemaal voor is. Ik ga proberen dit een beetje duidelijker te maken!

Laten we beginnen met onze koning. Hij verdient €823.000,- op jaarbasis. Dit is zijn salaris, hij mag hier mee doen wat hij wil. In totaal krijgt het staatshoofd veel meer geld dan alleen het salaris. Het totaalbedrag dat we betalen aan de koning is €5.318.000,- per jaar. Ja, dat lees je goed. Meer dan vijf miljoen euro. Dit geld is bedoeld om het personeel mee te betalen, en voor 'materiële uitgaven". Je zou denken dat het gezin van Willem-Alexander prima rond kan komen van de ruim acht ton die hij verdient, maar ook Máxima heeft een eigen inkomen. Zij verdient €326.000,- per jaar en krijgt daarnaast €585.000,- om te besteden aan de hofhouding en overige uitgaven. Samen verdienen ze een slordige miljoen per jaar.

Maaaaar dit is niet alles! Ook Beatrix krijgt nog betaald, namelijk €465.000,- per jaar aan salaris en €965.000,- voor personeel en materiële uitgaven. Als je denkt dat ze hier bijvoorbeeld ook de paleizen van moeten onderhouden en reizen moeten betalen: nope. Hier zijn losse potjes geld voor. Onze koning en koningin hebben natuurlijk ook nog dochters. Prinses Amalia wordt in 2021 achttien jaar. Vanaf dat moment krijgt zij een jaarlijks salaris van, hou je vast, anderhalf miljoen. Dit is meer dan vierduizend euro per dag. Op je achttiende. De gemiddelde achttienjarige verdient dat nog niet eens per jaar. Ik kan nog wel even doorgaan met het opsommen van andere kosten, zoals voor reizen (€973.000,- per jaar), de onderhoudskosten voor de paleizen en auto's (€8,5 miljoen per jaar) en beveiliging (geschat rond de €20 miljoen per jaar), maar dan wordt dit een heel saai lijstje.

De vraag is: is het koningshuis zoveel geld waard? Natuurlijk hebben de koning en koningin een rol in de vertegenwoordiging van Nederland. Ze gaan op bezoek in andere landen, zetten Nederland op de kaart en zorgen dat er contact kan zijn zonder dat het gelijk een politieke lading heeft. Verder zijn er veel mensen in Nederland die het koningshuis waarderen en het helpt hen een band te houden met hun land. Het koningshuis heeft dus wel een toegevoegde waarde, maar is het het geld waard?

Het kan ook anders. Het welbekende koningshuis van het Verenigd Koninkrijk, met natuurlijk de Queen als boegbeeld, heeft namelijk in grote lijnen dezelfde functies en bevoegdheden als de Nederlandse variant. Het grote verschil: het koningshuis wordt daar niet onderhouden met belastinggeld. Een vroegere vorst heeft een deel van de grond die het koningshuis bezat aan de regering gegeven. Hieronder valt onder andere dé winkelstraat van Londen, Regent Street. In ruil daarvoor krijgt het koningshuis elk jaar vijftien procent van de winst die gemaakt wordt met deze stukken land. Dit komt uit op een bedrag dat hoger ligt dan wat wij betalen aan ons koningshuis. Goede deal voor iedereen dus! Verder zijn er veel landen waar het koningshuis gewoon belasting moet betalen. Ook dat is in Nederland niet het geval. De PvdA heeft hier een wetsvoorstel voor ingediend, maar omdat de grondwet dan gewijzigd moet worden kan zoiets jaren duren.

Het koningshuis heeft een beperkte functie en mag van mij prima blijven, maar het zou goed zijn als we naar een systeem overstappen waarin zij minder geld ontvangen van de belastingbetaler. Door zelf wat meer bij te leggen, of door op zijn minst belasting te betalen. Misschien kunnen ze wat van hun overgebleven spullen verkopen op de vrijmarkt. Dan kunnen wij vrolijk verder feesten en misschien zelfs een biertje extra drinken door de belastingbesparing!

Author image
Britt – 27 jaar – Ik word blij van thee, muziek, Netlfix, reizen, slapen en sarcasme. Maar vooral van thee. Thee is belangrijk. Ik heb meningen over dingen.