Theekransje

Lees en leer: 4 feministische boeken

Een tijdje terug moedigde Theekransiaan Britt je al aan om meer boeken te gaan lezen en daar ben ik het helemaal mee eens! Lezen is altijd een grote hobby van mij geweest, maar de afgelopen tijd heb ik dat echt te weinig gedaan. Tijd om dat aan te pakken!

Daarom heb ik de afgelopen tijd een aantal boeken gelezen, waarvan ik denk dat iedereen ze moet lezen. Deze vier boeken hebben allemaal een feministische boodschap en geven je weer een hele nieuwe blik op de wereld:

We should all be feminists - Chimamanda Ngozi Adichie
In december 2012 gaf Chimamanda Ngozi Adichie een TEDx talk over feminisme. Deze presentatie werd ontzettend goed ontvangen en is de hele wereld over gegaan. Zelfs Beyoncé is fan, en stopte daarom een stukje van de speech van Chimamanda in haar lied “Flawless”.

Daarna heeft Chimamanda haar presentatie uitgebracht in boekvorm. In minder dan vijftig pagina’s legt ze uit, wat feminisme voor haar betekent en waarom iedereen een feminist zou moeten zijn. Dit doet ze met persoonlijke verhalen, op een duidelijke manier. Chimamanda wijst ons op dingen die wij gewoon zijn gaan vinden, maar eigenlijk best raar zijn. Waarom wordt een vader geprezen wanneer hij zijn kind verzorgd? Het is toch gewoon zijn kind?

Het boek bestaat uit minder dan vijftig pagina’s, dus je hebt ‘m zo uit. Maar daarna ben je wel een flink stuk wijzer geworden.

Cleopatra, een vrouwenleven - Stacy Schiff
Ongetwijfeld heb je ooit gehoord van Cleopatra, koningin van Egypte. Maar waarschijnlijk is jouw beeld vertekend. Niet gek, want geschiedenis wordt vaak geschreven door witte mannen. En laten die nou net een hekel hebben gehad aan Cleopatra. Want hoe kan zo’n jonge vrouw nou zo slim zijn en een succesvol rijk leiden?!

Stacy Schiff vertelt aan de hand van uitgebreid onderzoek hoe Cleopatra’s leven is vergaan. Daarbij heeft ze zoveel mogelijk gezocht naar feiten. Dat klinkt misschien logisch, maar zelfs in haar eigen tijd had Cleopatra mannen die haar liever niet in een positie van macht zagen. Zo zijn er veel roddels over haar verspreid. Maar ze werd ook aanbeden door haar volk, waardoor het beeld ook vertekend is.

Van begin tot het einde was Cleopatra’s leven fascinerend. Zo trouwde ze op 18 jarige leeftijd haar broertje van 12, want dat was toen heel gewoon. Daarnaast heeft ze haar koninkrijk meerdere malen verloren, maar ook weer teruggewonnen. Ze was streng, maar rechtvaardig als leider en noemde zich op een bepaald moment zelfs “Koningin der Koningen”. Wat een bazentitel voor een bazenvrouw.

Wonder Women - Sam Maggs
Maar Cleopatra is niet de enige stoere vrouw in de wereldgeschiedenis. Heb je wel eens gehoord van Wang Zhenyl, Marie Equi of Annie Smith Peck? In het boek Wonder Women lees je over het leven van 25 bijzondere vrouwen, die hun bijdrage dubbel en dwars hebben geleverd aan de wereld.

De schrijfster, Sam Maggs, heeft haar best gedaan om zoveel mogelijk diverse vrouwen in de spotlight te zetten. Vrouwen die hun leven hebben gewijd aan wetenschap, geneeskunde, spionage, innovatie en avontuur worden uitgebreid besproken. En na ieder hoofdstuk is er ook een interview met vrouwen die zich nu in dat vakgebied bezig houden. Echt ontzettend interessant om te lezen!

Girl Up - Laura Bates
Aan het begin van het boek waarschuwt Emma Watson je: dit boek houdt zich niet in. Laura Bates beschrijft op een eerlijke en grappige manier allerlei stereotypes waar vrouwen mee te maken krijgen. Met pijnlijk herkenbare voorbeelden vertelt ze waar vrouwen dagelijks mee te maken krijgen. Hoe komt het dat we vrouwen zien als concurrentie? Waarom zijn we onzeker over ons lichaam? En hoezo durven we niet over ongesteldheid te praten?

Door Girl Up leer je hoe seksisme geïntegreerd is in onze samenleving. Hoor je dat alarm? Dat is de sexist bullshit claxon. Die geeft aan dat iets totale onzin is. Zo somt ze op dat eenhoorns, feeën, sletten en Robin Thicke’s sex appeal niet bestaan. (Okay, dat laatste wist je vast al wel.)

Daarnaast geeft het boek je tips hoe om te gaan met negatieve situaties. Krijg je ongewild een foto van iemands penis? Stuur terug “ai, dat ziet er inderdaad niet goed uit, heb je de dokter al gebeld?”. En voel jij je al ongemakkelijk als je nu het woord “vagina” leest? Hoofdstuk 5 is dan echt wat voor jou.

Dus hup hup, ga naar de (web)winkel en zorg dat je deze boeken snel in je handen hebt! Ze zijn je tijd echt dubbel en dwars waard. Heb je zelf nog goede tips, laat het vooral weten.

Author image
Ja, ik ben iemand die gelooft dat Pluto een planeet is, lava lampen te hip vind en teveel boeken, te weinig tijd heeft. Ik vind oude spullen tof maar ben ik dan een hipster?