Theekransje

Leiden is leuk

Leiden. Het is misschien niet de eerste stad waar je aan denkt als je een daagje weg wilt in eigen land, maar daar ga ik hopelijk verandering in brengen. Leiden is namelijk een hele leuke stad, om in te wonen maar ook om te bezoeken. Ik ga je uitgebreid vertellen waarom dat zo is!

Historie
Leiden is een stad met een rijk verleden. Eén van de belangrijkste en bekendste gebeurtenissen is het Beleg van Leiden. Kort samengevat: in 1573 en 1574 werd Leiden belegd door de Spanjaarden in de hoop de stad in hun macht te krijgen. Ze omsingelden Leiden en wilden de bevolking uithongeren zodat ze zich overgaven. Dankzij meerdere factoren werd de stad uiteindelijk bevrijd en werd er haring en wit brood naar de stad gebracht. Nu is dit reden voor feest in heel de stad op 2 en 3 oktober, ook wel bekend als het Leidens Ontzet. Als ik zeg heel de stad bedoel ik dat letterlijk: de gehele binnenstad transformeert tot één grote samensmelting van kermis, terras, feesttent en podium. Party party!

Er zijn veel historische gebouwen te vinden in Leiden en de universiteit is zeker een bezoek waard! Dit is de oudste universiteit van Nederland en zit vlakbij Hortus Botanicus en de Sterrenwacht. Als je van plantjes en parken houdt, ga hier langs. Ook de Burcht is leuk om even door rond te lopen. Hier kun je uitkijken over de stad en tegelijktijd kennis op doen door de informatie bordjes die in het ronde bouwwerk te vinden zijn. Leuk én educatief!

Verder heeft Leiden een aantal mooie kerken, de Pieterskerk de meest bekende. Hier kun je ook de toren beklimmen, maar dit is echt af te raden als je claustrofobisch bent. Theekransiaan Dewi en ik hebben het gedaan en man, doodsangsten hebben we uitgestaan. De allerlelijkste kerk (van buiten) is de Hartebrugkerk in de Haarlemmerstraat, in mijn hoofd ook wel de illuminati kerk genoemd. Ik moet bekenen dat ik deze kerk nog niet in geweest ben, afgeschrikt als ik ben door zijn rare buitenkant.

En dat zijn slechts een paar tips die ik je geef! Wil je nou echt lekker cultureel verantwoord doen, download dan de Leiden Loop app en volg de wandelroute langs alle interessante historische gebouwen!

Winkels
De Haarlemmerstraat is de grootste winkelstraat van Leiden. Dit is ook gelijk één van de meest sfeerloze straten in het kleine stadje. Hier kun je prima winkelen voor kleding, maar ben je op zoek naar leuke prulletjes, dan kun je beter wat leuke zijstraatjes in lopen. Leiden heeft veel boetiekjes en winkels met unieke producten. Rondom de Pieterskerk zijn veel leuke winkeltjes te vinden, maar ook rondom de Nieuwe Rijn kun je leuk rondstruinen. Daar vind je ook gelijk een assortiment aan cafeetjes, lunchrooms en koffiezaakjes, mocht je even een break nodig hebben!

Amsterdam, maar dan zonder de toeristen
Onze hoofdstad staat natuurlijk bekend om zijn geveltjes, grachten en authentieke straten. Leiden heeft dit allemaal ook, met als bijkomend voordeel dat je hier niet omver gereden wordt door toeristen op huurfietsen die eigenlijk vooral verward rondrijden. Leiden heeft ook wel toeristen, maar stukken minder dan Amsterdam. Toch heeft de kleine stad veel te bieden wat onze hoofdstad ook heeft. Ook in Leiden kun je rondvaarten door de grachten maken, bijvoorbeeld. Als je dit doet vaar je waarschijnlijk langs mijn huis, dus mocht je iemand zien rondlopen in een pyjama met pinguïns er op dan is de kans groot dat ik dat ben. Natuurlijk mist Leiden, met zijn 121.000 inwoners, het gevoel van een grote wereldstad en is volgens veel Leidenaren eigenlijk gewoon een dorp. Er zijn ook veel minder coffeeshops. Maar dit vind ik eigenlijk allebei eerder een voordeel dan een nadeel.

Musea
Leiden heeft veel musea! Ik wist dit niet voordat ik er ging wonen, maar het zijn er echt een behoorlijk aantal. De bekendste is waarschijnlijk Naturalis, het museum met fossielen, bladen, dieren en binnenkort zelfs een T-Rex! Naturalis is leuk voor kinderen, maar ik vond het zelf ook heel interessant. Het Rijksmuseum van Oudheden, Museum Volkenkunde en de Lakenhal zijn een paar andere musea die je hier kunt bezoeken. Technisch gezien telt de Hortus Botanicus ook als museum, dus die noem ik hier gewoon lekker nog een keer.

Genoeg te zien en te doen dus om je zeker een dag goed te vermaken. Ben je een weekendje in Leiden, dan kun je overwegen om uit te wijken naar Katwijk aan Zee om uit te waaien of naar één van de parken in de stad en omgeving. Leiden heeft genoeg te bieden en is zeker een bezoekje waard.

Author image
Britt – 27 jaar – Ik word blij van thee, muziek, Netlfix, reizen, slapen en sarcasme. Maar vooral van thee. Thee is belangrijk. Ik heb meningen over dingen.