Theekransje

Leven in Limburg is zwaar

Als enige Theekransiaan ben ik niet opgegroeid in de Randstad. Sterker nog, ik ben geboren en getogen aan de andere kant van het land: in Limburg. Nu ben ik de eerste die grappen kan maken over domme Limburgers of de accenten belachelijk kan maken, maar toch heb ik soms de behoefte om het even op te nemen voor deze provincie.

Vooroordelen
Limburgers worden vaak weggezet als domme racisten en PVV-aanhangers. Nu komt er ook een schandalig groot deel van de PVV-aanhang uit Limburg, dat zal ik niet ontkennen of goedpraten. Nee, waar ik me aan erger is dat dit niet zozeer gezegd wordt om het probleem van xenofobie aan te kaarten, maar meer zodat mensen uit de Randstad kunnen doen alsof discriminatie absoluut geen probleem is in hun deel van het land en dat is de grootste onzin. Natuurlijk huil ik van binnen als een Limburgse halvegare weer eens een hakenkruis op de muren van een asielzoekerscentrum heeft gespoten, maar racisme beperkt zich niet tot het platteland. Dit is een landelijk probleem. Racistische Limburgers worden neergezet als typerend voor Limburg, maar een Randstad-racist wordt gezien als uitzondering. Daarmee schuif je het probleem af op anderen zonder eerst even zelf in de spiegel te kijken.

Limburg is kut, maar dat mag een ander niet zeggen
Kijk, ik zal de laatste zijn die ontkent dat Limburg vrij schraal is. Er rijden het ‘s avonds vrijwel geen treinen door naar Limburg, waardoor ik inmiddels zeer bekend ben met de bedden en/of banken van mijn mede-Theekransianen. De enige leuke stad in de hele provincie is Maastricht, we moeten leven met de jaarlijks terugkerende nachtmerrie genaamd carnaval, er is geen werk voor alfa-sukkeltjes zoals ik en er is over het algemeen vrij weinig te beleven. Maar toch schiet het me in het verkeerde keelgat als iemand anders zegt dat Limburg kut is. Waarom precies, dat is lastig uit te leggen. Misschien is het deels omdat het soms lijkt alsof er gedacht wordt dat Limburgers nog in het Stenen Tijdperk leven. Of misschien is het omdat een buitenstaander de nuances niet kent en het dus alleen maar op stereotyperingen baseert. Als ik zeg dat Limburg kut is, weet ik dat het tegelijkertijd ook de plek is waar heel veel lieve, hardwerkende en bedachtzame mensen wonen die mij en veel van mijn vrienden hebben gevormd tot wie we zijn: een stel linkse feministen. Wij zijn net zo goed een product van Limburg.

Het toch al schrale leven in Limburg wordt dus nog zwaarder gemaakt doordat je constant tegen vooroordelen in moet gaan, of moet doen alsof jij die magische Limburgse eenhoorn bent die niet racistisch is en wel normaal Nederlands kan praten. Maar hey, gelukkig hebben we altijd nog vlaai en kan ik naar hartelust schelden op z’n Limburgs (#ouwhoerpik) en dat maakt veel goed.

Author image
Student Gender Studies. Hashtag-misbruiker. Ik heb een zwak voor genetisch gemanipuleerde supersoldaten of anderszins onbereikbare figuren. Expert in Chris Evans' baard, social justice, en Sharknado.