Theekransje

Londen, maar dan nét even anders

Altijd al eens naar Londen gewild, of ben je al eens geweest maar wil je weer? Heel begrijpelijk! Londen is één van de allerleukste steden waar ik ooit geweest ben en zelfs na vele bezoekjes ben ik de stad nog niet zat. Er is namelijk onwijs veel te doen. Natuurlijk is het leuk om in de London Eye te gaan en om selfies te maken bij de Big Ben, maar misschien heb je dat al gedaan of wil je ook dingen doen die niet in elke ANWB gids staan. In dit artikel vind je een aantal tips voor dingen die je in London kan doen, waar je wellicht in eerste instantie niet aan gedacht had.

Breng een bezoekje aan de Skygarden

Ook als je al eerder in Londen bent geweest, heb je dit waarschijnlijk nog niet gedaan. De Skygarden is nog niet zo heel lang geopend, maar is zeker de moeite waard! Wat is het? Zoals je waarschijnlijk al vermoedt is het een tuin in de lucht. Niet letterlijk in de lucht, maar op de bovenste verdieping van het gebouw dat ook wel bekend staat als de 'Walkie Talkie'. Onlangs nog uitgeroepen tot het lelijkste nieuwe gebouw van Londen, maar daar gaan we verder niet op in. DUS. De Skygarden is een indoor tuin op de 35e verdieping van 20 Fenchurch Street. Ik probeer zelf altijd om ergens de hoogte in te gaan als ik een stad bezoek. Het is heel interessant om een stad van een ander standpunt te bekijken, en de skyline en grootte van Londen zijn fascinerend van bovenaf. Hoogte + uitzicht + tuin = in mijn ogen een perfecte combi. Nog leuker: het is gratis! Je moet wel vooraf een ticket boeken om zeker te weten dat je naar binnen kan, want de Skygarden wint snel in populariteit.

De Tower of London - maar niet hetgene waar het beroemd om is

Al jaren breng ik steevast een bezoekje aan Tower Hill, het gebied rondom de Tower of London en de Tower Bridge. Ik was nog nooit in de Tower of London zelf geweest, voornamelijk omdat de lange rijen me altijd afschrikten. Daarom bij deze tip 1: ga 's ochtends en probeer als je reisschema dat toelaat doordeweeks te gaan. Scheelt een hoop tijd! Kaartjes vooraf bestellen overigens ook, en het is ook nog eens goedkoper. Een kaartje is tot zeven dagen na de ingangsdatum geldig, zodat je ter plekke kan bepalen wanneer je gaat. De Tower of London heeft een rijke historie en je kunt hier gemakkelijk een dagdeel doorbrengen. Nog een tip: ga mee op de gratis Yeoman Warder guided tour. Ik weet het, in zo'n massale groep achter een gids aanlopen klinkt niet aantrekkelijk, maar het is echt heel grappig. De tour duurt nog geen uur en je hoort wat leuke anekdotes en uitleg over de historie van de Tower. Mijn gids was hi-la-risch en alleen daarom was het al de moeite waard. Na de tour kun je rustig nog zelf op ontdekkingstocht gaan over het grote terrein en de muren die het beschermen. Eén van de vele gebouwen in de Tower is de thuishaven van de bekende Crown Jewels. Tipje mijnerzijds: als je niets hebt met het koningshuis of met bling bling dan kun je dit net zo goed skippen. Er staan waarschijnlijk lange rijen voor deze zaal en ik vond het het wachten echt niet waard.

Ga toch fietsen man!

Laten we gewoon eens lekker Nederlands doen en fietsen in Londen! De Santander Bikes, voorheen bekend als Barclay Bikes en nog steeds ook wel eens Boris Bikes genoemd (om het makkelijk te maken…), zijn burgemeester Boris Johnson’s poging om de Londenaren in beweging te krijgen. Londen heeft 8,6 miljoen inwoners die allemaal moeten reizen en uiteraard wordt er daarom gestimuleerd om de metro en bus af en toe links te laten liggen. Hoe werkt het? Je huurt voor 2 pond 24 uur toegang tot de Boris bikes bij een docking station, de verzamelplekken waar je een fiets kan meenemen en inleveren . Iedere fietsrit binnen die 24 uur korter dan 30 minuten kost je niets extra's. Voor elke 30 minuten meer betaal je weer 2 pond. Dus, huur je een bike en lever je hem na 25 minuten weer in bij één van de docking stations, kost dat je alleen de 2 pond die je betaalde voor de toegang. Gebruik je de fiets 45 minuten dan betaal je 2 pond extra. Mocht je het net als ik niet zien zitten om je in het drukke verkeer te begeven, huur dan een fiets bij één van de stations rondom Hyde Park. Dit park is zo groot dat je het niet wilt rondlopen, maar op de fiets is dit prima te doen! Let wel even op waar je precies mag fietsen, en uiteraard moet je hier links rijden. Even wennen, maar heel leuk! Wij als Nederlanders zijn natuurlijk pro-fietsers en halen alle andere touristen dan ook keihard in. HA!

Ga naar het theater

Alsjeblieft, als-je-blieft, ga niet naar Londen zonder een theatervoorstelling te zien. Londen barst van de theaters en er is voor ieder wat wils. In Shakespeare's Globe Theatre kun je, hoe verrassend, Shakespeare toneelstukken zien zoals deze traditioneel uitgevoerd werden. Voor minder traditionele toneelstukken kun je terecht bij onder andere het National Theatre, Royal Court of de Trafalgar Studios. Musicals zijn er overigens ook in overvloed, dus als je geen zin hebt in zware kost kun je ook daar je hart ophalen. Voor veel voorstellingen kun je op de dag zelf nog goedkope kaartjes kopen, en ook de zogenaamde restricted view (letterlijk: beperkt zicht, dus bijvoorbeeld als je een stukje van het podium niet kunt zien) tickets zijn altijd een stuk goedkoper. Er zijn vooral voor de musicals veel verkooppunten te vinden door de hele stad, met name in West End. Loop ook eens binnen bij een theater, de mensen bij de ticketservice helpen je met alle liefde. Misschien, als je geluk hebt, kun je zelfs nog wat Hollywood sterren zien! Bekende namen als Benedict Cumberbatch, Tom Hiddleston, Nicole Kidman en Martin Freeman doen nog steeds met veel plezier toneelstukken wanneer ze tijd hebben.

Bezoek Primrose Hill en kijk al chillende uit over de stad

De naam zegt het al: Primrose Hill is een heuvel. Gelegen in een park dat gelegen is boven Regent’s Park (snap je het nog?) vind je deze heuvel met uitzicht over de stad. Ja, je moet even de heuvel beklimmen en ja, je gaat kapot. Maar het is het helemaal waard als je boven kan chillen en over Londen uitkijkt! Sowieso is het aan te bevelen om af en toe te relaxen in één van de vele parken van Londen, maar Primrose Hill verdient een speciale benoeming vanwege het uitzicht.

Loop je scones, muffins en Starbucks-pondjes er weer vanaf

Mocht je nog puf hebben na je shopsessie, theaterbezoek of vreetbui bij één van de vele streetfood kraampjes die Londen rijk is, ga dan eens wandelen. Wandelen? Jazeker, wandelen. Niet op de veel te drukke straten waar je alleen maar uitlaatgassen inademt, maar langs één van de aan te bevelen routes. Je kunt bijvoorbeeld de Jubilee Walkline volgens, of de Princess Diana Memorial Walk. Beiden brengen je door de gehele stad en vaak ook door parken, waar je gelijk even kan relaxen. Ook aan te bevelen: loop langs de canals! Begin bijvoorbeeld bij Angel Station en volg Regent’s Canal, of bezoek Little Venice bij Maida Vale (Paddington). Hier loop je langs het kanaal, vol met allemaal lieve woonboten en leuke plekjes. Een rustig stukje natuur in een altijd drukke stad.

Zo, nu kun je met een gerust hart naar Londen zonder té toeristig over te komen. Er is niets mis met de toeristische bestemmingen, maar soms is wat afwisseling nou eenmaal leuker. Heb jij nog tips of heb je vragen, drop ze vooral in de comments!

Author image
Britt – 27 jaar – Ik word blij van thee, muziek, Netlfix, reizen, slapen en sarcasme. Maar vooral van thee. Thee is belangrijk. Ik heb meningen over dingen.