Theekransje

Mad MRA's

Toen ik de trailer van Mad Max: Fury Road zag, was ik vooral heel erg in de war. Ik kon uit de trailer namelijk totaal niet opmaken waar die film nou eigenlijk over ging, dus schreef ik hem snel af als een film waar ik niet bepaald interesse in had. Dit veranderde een paar weken later, toen de film uitkwam in de VS en het gejammer van Men’s Rights Activists, of MRA’s, begon. Meestal probeer ik MRA’s niet serieus te nemen, aangezien ze toch alleen maar ongeïnformeerde onzin verkondingen, maar nu blijkt dat ze toch zo hun nut hebben. Als MRA’s een film “feministische propaganda” vinden, dan is mijn interesse gewekt en heb ik er weer een film bij op mijn to-watch lijstje. Zo ook bij Gone Girl, die volgens MRA’s mannenhaat bevatte. Dankzij het gemiep van deze mannen ging ik het boek lezen en daarna de film kijken, die me allebei erg bevielen. Mad Max was opeens dus ook een stuk veelbelovender.

De film maakte al mijn verwachtingen waar. Visueel is hij prachtig en hoewel je geen moeilijke plotlijnen of bijzonder complexe personages moet verwachten, is het een ontzettend vermakelijke film. De actie is verbazingwekkend veel met live-action gedaan, ondanks dat de film eigenlijk één lange auto-achtervolging is. Het stralende middelpunt is niet Mad Max (Tom Hardy), maar Furiosa, gespeeld door Charlize Theron. En daar zit dan meteen het struikelblok voor al die jankende MRA’s: een vrouw die de gelijke is van Mad Max, dat kan toch niet! En om het allemaal nog erger te maken: de reden dat Mad Max en Furiosa constant op de hielen worden gezeten is omdat Furiosa een aantal vrouwelijke seksslaven heeft helpen ontsnappen aan een wrede dictator, met de woorden “we are not things” als motto van de vrouwen. Een mainstream actie film die even keihard duidelijk maakt dat vrouwen lichamelijke autonomie hebben, daar word ik vrolijk van. Helaas vinden MRA’s dit dus ‘feminazi propaganda’, maar goed, dat zegt ook weer genoeg over deze trieste figuren.

Mijn favoriete moment kwam toen Mad Max een zoeklicht kapot probeert te knallen van een grote afstand, terwijl hij maar drie kogels heeft. Na twee mislukte pogingen schiet Furiosa te hulp. Ze neemt het geweer over en legt het op Max’ schouder als steun en schiet in één keer het zoeklicht kapot. Hoewel Mad Max dit zelf helemaal prima leek te vinden in de film, was dit ongetwijfeld weer zo’n 'feminazi' moment voor MRA’s. Ik kon hun tranen bijna proeven.

Hoe dan ook, Mad Max is een ongelooflijk sterke actiefilm, met toffe personages en licht-gestoorde visuele effecten waarvan je mond open zal vallen. We kunnen alleen maar hopen dat MRA’s zich als 5-jarigen met een driftbui blijven gedragen als het op films aankomt. Op die manier gaan dit soort pareltjes me in ieder geval niet onopgemerkt voorbij.

Author image
Student Gender Studies. Hashtag-misbruiker. Ik heb een zwak voor genetisch gemanipuleerde supersoldaten of anderszins onbereikbare figuren. Expert in Chris Evans' baard, social justice, en Sharknado.