Theekransje

The Magnificent Seven is meer dan een klassieke western

Nietsvermoedend ging ik onlangs naar de film. Ik was van plan een vermakelijke film te gaan kijken. Niets bijzonders, gewoon relax twee uurtjes popcorn eten. Ik dacht even casual te genieten van Chris Pratt op het filmdoek, maar ik werd helemaal weggeblazen door het goede verhaal, complexe personages en diverse cast. Serieus, ik zag dit niet aankomen bij The Magnificent Seven.

Complexe personages
De film speelt zich af in het dorpje Rose Creek, wat in de handen is gevallen van de rijke, entitled Bartholomew Bogue die alleen geïnteresseerd is in goud en het betreffende dorpje wilt platgooien. En hij heeft geen enkel probleem om hier wat bloed voor te vergieten. Zo maakt hij de man van Emma Cullen af, die hier vervolgens gerechtigheid voor zoekt en de zeven mannen inhuurt. Je kan het een klassieke western noemen, waar de goeierikken het tegen de slechteriken opnemen om de mensheid te helpen. De twist is hier dat de hoofdpersonen niet je traditionele goeierikken zijn. Ze hebben allemaal een verleden die niet al te rooskleurig is en dealen hier in de film ook nog duidelijk mee.

Goodnight Robicheaux (echt een top naam) is een goed voorbeeld hiervan. Hij was de beste scherpschutter die in het geconfedereerde leger (geschiedenislesje: dat is het leger die slavernij graag in stand wilde houden) zat en wiens reputatie iedereen angst aanjaagt. Maar in plaats van dat Goodnight hier trots op is, schaamt hij zich duidelijk voor dit verleden. Ook wordt het snel duidelijk dat hij lijdt aan PTSS (posttraumatische stressstoornis). Hij wordt geplaagd door nachtmerries en hij verstijft tijdens gevechten. Hij wilt niet nog meer doden op zijn geweten hebben.

Ook het personage van Jack Horne heeft een bloederig verleden. Hij werd door de staat ingehuurd om indiaanse Amerikanen uit te moorden. Dit werk heeft hij gestopt en steekt momenteel vooral veel tijd in spiritualiteit. Wanneer Red Harvest, een indiaanse Amerikaan, zich bij de groep aansluit wordt er echter druk gelegd op dit verleden. De film gaat dit ook niet uit de weg en heeft meerdere momenten waar Jack laat blijken dat hij spijt heeft van zijn verleden.

Diversiteit
Eigenlijk is dit dus niet je klassieke western film. Dit wordt ook nog eens bevestigd door de casting van de hoofdrolspelers. Denzel Washington, een Afrikaans Amerikaanse man, heeft de hoofdrol. Naast hem spelen Byung-hun Lee, Martin Sensmeier en Manuel Garcia-Rulfo personages met dezelfde afkomst als zijzelf. Helaas worden mensen van kleur vaak nog gecast door witte mensen, dus het was zeker goed om te zien dat de regisseur, Antoine Fuqua, hier goed opgelet heeft.

In deze film waar er duidelijk een overvloed aan mannen is speelt Haley Bennett de vrouw die de zeven mannen inhuurt: Emma Cullen. Zij wordt absoluut niet in het hokje “jonkvrouw in nood” geduwd en blijkt zelf ook een goede schutter te zijn. Ze heeft een duidelijk doel voor ogen en zal doen wat nodig is om dit te behalen. Ze is duidelijk een sterke vrouw die wraak wilt voor de dood van haar man, maar laat ook haar emoties zien. Sterke vrouwen worden vaak afgebeeld zonder emoties, maar het feit dat je deze wel hebt (ahem, zoals elk mens) maakt je niet minder sterk. Ook is het mooi dat het verhaal begint bij haar, maar zij er ook duidelijk een einde aan maakt.

Alternatieve relaties
Ik verwachte, zoals dat toch vaak onlogisch genoeg gebeurd in Hollywood films, dat Emma gekoppeld zou worden aan één van de mannen tijdens deze film. Maar dit gebeurde gewoon niet! Er werd zeker wel geflirt met haar, vooral door charming guy Joshua Faraday ( gespeelt door Chris Pratt), maar zij liet zelf geen enkele interesse zien. Iets wat compleet realistisch is in mijn ogen, aangezien ze haar man net heeft verloren in de film.

Dat niemand met het vrouwelijk personage er vandoor gaat betekent niet dat er helemaal geen relaties aanwezig zijn. De sterkste relatie die misschien aanwezig is, is dat die van Goodnight Robicheaux en Billy Rocks. Goodnight wordt opgetrommeld om deel te nemen aan de groep, maar gaat nergens heen zonder Billy. Goodnight en Billy delen onder andere sigaretten, water en hun geld (ahem en een bed). Billy is de enige persoon die Goody (Billy’s koosnaam voor Goodnight) kan kalmeren wanneer de PTSS hem gestrest maakt. Goody vertrouwt ook alleen de hallucinaties/nachtmerries aan zijn trouwe partner. Hoe je het ook wendt of keert, Billy en Goodnight zijn levenspartners. En waar Goodnight gaat, daar volgt Billy hem.

Ik denk dat het wel duidelijk is dat ik enorm verrast ben door The Magnificent Seven. De film heeft verrassend veel diepgang en komt niks tekort aan actie. Deze film kan ook jij waarderen!

Author image
Ik heb een hipstertas, vind eten lekkerder als het in de vorm van een dinosaurus is en heb een zwak voor onbereikbare mannen die blauw of geschminkt zijn.