Theekransje

15 redenen om Masterchef Australia te kijken als je zen wilt worden

Kom jij ook zo fucking uitgeput van werk af? Ben je ook levensmoe als je alleen al nadenkt aan al de crisissen die tegenwoordig plaatsvinden? Heb je net je ijsje op de grond laten vallen? Maak je geen zorgen, want er is één lichtpuntje in deze barre wereld: Masterchef Australia. Ik ga je uitleggen waarom deze serie echt alles goed gaat maken in je leven.

Je bent misschien wel bekend met het Masterchef concept; 24 deelnemers strijden om de volgende Masterchef van het land te worden. Wekelijks krijgen ze uitdagende opdrachten die individueel of in teamverband moeten uitgevoerd worden. Het is een kookwedstrijd, maar waarom is het programma toch voor iedereen absoluut het perfecte programma om bij te gaan chillen? Let op, ik heb het nadrukkelijk over de Australische versie van Masterchef. Heel belangrijk, want in alle andere versies zijn de jury's bot en gemeen. Als de jury dit niet is dan zijn het de kandidaten wel.

1. De kandidaten
Ondanks dat dit een wedstrijd is en iedereen een vijand van elkaar hoort te zijn, behandelen ze elkaar zo lief en respectvol. Hier zie je geen bitch fights uitbreken à la ANTM. Verfrissend, aangezien reality-tv tegenwoordig alleen nog maar uit ruziënde mensen lijkt te bestaan.

2. De juryleden
Food critic Matt en chefs Gary en George zijn de liefste mannetjes in Australië en zijn er niet om de kandidaten kapot te maken. Ze houden van goed eten, kandidaten steunen en woordgrappen maken. Ook heeft chef George zijn eigen catch-phrase waar hij de kandidaten sneller probeert te laten werken. En waarom zou je dat niet doen als je dit schattige mannetje “boom boom shake the room” hoort roepen?

3. Onvoorspelbaarheid
Doordat niet alle 24 kandidaten de Masterchef-titel kunnen bemachtigen vinden er eliminatierondes plaats. Dit zijn spannende rondes waar de kandidaten getest worden op hun culinaire kennis en vaardigheden. Het coolste is dat je nooit kan voorspellen welke kandidaat er bij een eliminatie uit gaat vliegen, want men wordt beoordeeld op het laatste gerecht wat er gemaakt is. Zelfs de beste chef kan een slechte dag in de keuken hebben.

4. Diversiteit
Iedereen mag meedoen aan Masterchef en heeft gelijke kansen. Er zijn zeven seizoenen van Masterchef Australia en tot nu toe hebben er vier vrouwen en drie mannen gewonnen. In Masterchef Australia zie je ook altijd veel verschillende culturen en keukens terugkomen, wat echt amazing is. Niemand wordt voorgetrokken, niemand wordt achtergesteld, zolang je maar goed kan koken. Wat mij betreft zou er in het dagelijks leven ook wat meer van deze onbevangenheid kunnen zijn.

5. Food porn
Hoe recenter het seizoen, hoe mooier de gerechten zijn die de kandidaten maken. Het zijn af en toe echte kunstwerken die even in 45 minuten worden gemaakt. Het is ware food porn voor niet alleen de maag, maar ook zeker het oog.

6. Variaties aan lekkertjes
Australië zit vol schoon, dit is geen nieuws. Natuurlijk is Masterchef hier geen uitzondering van. Niet alleen zijn de gerechten die gemaakt worden heerlijk, maar sommige kandidaten zijn ook om op te eten. Come to momma, onomnomnomnom!

7. Beroemde lekkertjes
Je kunt ook gemakkelijk je vingers aflikken bij alle beroemde chefs die langskomen in het programma. I mean:

8. Een overvloed aan afleveringen
Normaal begint mijn hoofd te tollen als ik zie hoeveel afleveringen sommige series hebben. Bij Masterchef ben ik er alleen maar blij mee. Elk seizoen heeft ongeveer 80 afleveringen van bijna elk een uur. Geloof me, dit is niet erg, want iedereen heeft een dosis vrolijkheid nodig in zijn zware, zware leven.

9. Woordgrappen
Als de juryleden ergens bijna net zo veel van houden als eten zijn dat woordgrappen. Ook zijn uitspraken die lekker rijmen altijd welkom!

10. George’s hoofd
George is fantastisch, oké. Hij trekt de meest mooie hoofden en ik wil daar wel graag een ode aan houden. Eten verbaast George en zijn gezichtsuitdrukking is altijd goud waard.

11. Tranen in je eten
Doordat dit de chillste serie ever is zijn dit natuurlijk geen treurige tranen. Wanneer er wel tranen over je wangen zullen rollen is dit alleen omdat het de finale is en dus de allerlaatste aflevering aangebroken is. Vaak is dit emotioneel en zie je de winnaar blij zijn. Daarna komt de familie van de winnaar binnen en wordt het één groot jankfestijn. Omarm deze emoties.

12. Als Marco langs komt
De enige echte Marco Pierre White komt elk seizoen langs om angst te zaaien bij de kandidaten. Marco is te herkennen aan zijn krullenkop en zijn altijd serieuze kop. Persoonlijk zou ik ook alle kleuren van de regenboog schijten in zijn bijzijn.

13. Switch-a-roo aflevering
Mijn absolute favoriete aflevering van elk seizoen is de switch-a-roo aflevering. Dit is een aflevering aan het einde van elk seizoen waar de rollen omgedraaid worden. De juryleden gaan koken en de kandidaten mogen hun gerechten beoordelen. Deze aflevering zit altijd boordevol veel lachmomenten en charme van de juryleden die zichzelf nu eens in het diepe gooien.

14. Heet en koud
Katy Perry is leuk met dat tiger rawr nummer en die iconische linker haai, maar haar oude nummers moeten we vooral niet vergeten. Of nou ja, eigenlijk is er maar één nummer wat we niet moeten vergeten: Hot ‘n Cold. Dit is namelijk het themanummer van Masterchef Australia. Het lijkt misschien kneuterig (en misschien is dit het ook wel), maar dit nummer is zo vrolijk en zit vol met ups en downs. Plus, ze zingt letterlijk over temperatuur. Perfect voor een kookwedstrijd dus. Omarm Katy Perry’s Hot ‘n Cold, en negeer de rest van haar “hits”.

15. Ben x Andy
In seizoen vier was de bromance zo sterk dat we er nog steeds niet over ophouden. Bro Andy en Ben waren dikke matties en hielpen elkaar met alles. Ze wenste elkaar het beste toe en zulke liefde moet je gewoon in je leven hebben. Gelukkig kunnen we zulke liefde door Bendy wel meemaken.

Er is één nadeel aan Masterchef Australia
Je krijgt er honger van.

Author image
Ik heb een hipstertas, vind eten lekkerder als het in de vorm van een dinosaurus is en heb een zwak voor onbereikbare mannen die blauw of geschminkt zijn.