Theekransje

Minder social media, meer boeken!

Ik doe niet aan goede voornemens. Vroeger heb ik er wel eens een paar bedacht, maar in de praktijk blijkt dat ik me er gewoon niet aan hou. Grotendeels komt dat door een gebrek aan motivatie, en deels door de neiging om te rebelleren tegen alles dat 'moet'. Goede voornemens moet je beginnen in het nieuwe jaar. Als je gezonder wil leven kun je dat op ieder punt in het jaar doen, op een moment dat je echt gemotiveerd bent. Dan hou je ze waarschijnlijk ook langer vol dan twee weken. Er is namelijk altijd wel een smoesje te vinden om te stoppen.

Toch heb ik ondanks mijn eerdere tegenvallende resultaten en ongeloof in goede voornemens dit jaar een plan. Een challenge, eigenlijk. Vroeger, voordat de smartphone zijn opkomst maakte, las ik zeker een boek per week. Als we op vakantie gingen leende ik het maximale aantal boeken in de bibliotheek en sjouwden we een tas vol vakantie leesvoer mee. Vroeger kocht ik boeken en las ik ze gelijk. Lag ik hele avonden op de bank te lezen. Nu lig ik op de bank door Instagram te scrollen en levensupdates op Facebook te lezen. En als ik bij het einde ben, begin ik gewoon weer opnieuw. Zonde, want er zijn genoeg andere manieren om je tijd nuttiger te besteden. Zeker aangezien er nog een aantal ongelezen boeken in mijn kast staan, om nog maar te zwijgen van de boeken die ik niet heb maar wel zou willen lezen. Ik wil later zo'n gigantische boekenkast in m'n huis, maar daar moeten dan natuurlijk wel boeken in die ik ook echt gelezen heb. Anders is het ook een beetje nep.

Omdat ik mezelf ken en weet dat ik nogal lui ben met dit soort dingen, heb ik voor mezelf een reading challenge opgezet. Via de website Goodreads, sowieso een aanrader om boeken te ontdekken, stelde ik mezelf een doel: vijftien boeken lezen dit jaar. Dat zijn er niet heel veel, maar het is een mooie stap in de goede richting om meer te gaan lezen. Je kunt via de site of de app boeken op je to-read lijst zetten of markeren dat je deze hebt gelezen. Elk boek dat ik dit jaar lees brengt me een stapje dichter bij m'n doel! Minder social media, meer boeken.

Mijn eerste boek van dit jaar was ik eigenlijk vorig jaar al begonnen: Of Mice and Men. Wat een rotboek was dat. Het is een klassieker maar god, ik kwam er echt niet doorheen. Na veel worstelen heb ik hem nu ein-de-lijk uit, waardoor ik aan leukere boeken kan beginnen! Ik ben momenteel bezig in Here I Am van Jonathan Safran Foer en in All The Light We Cannot See van Anthony Doerr. Niet ideaal om twee boeken tegelijk te lezen, maar ik begon vol enthousiasme in het eerste boek tot ik me bedacht dat die echt te groot en te zwaar is om elke dag mee te sjouwen de trein in. Nu heb ik dus eigenlijk een boek voor thuis en een boek voor onderweg. Beide zijn aanraders zo ver, dus mocht je nog inspiratie zoeken voor een nieuw boek dan is één van deze misschien iets voor jou.

Ik hoop dat ik dit jaar een keer wél m'n goede voornemen ga halen, want een goed boek lezen is toch beter voor je algemene gesteldheid dan weer een facebook post over iemand's vakantie. Ik ga in ieder geval m'n best doen om af te kicken van m'n telefoon en meer te gaan lezen!

Author image
Britt – 27 jaar – Ik word blij van thee, muziek, Netlfix, reizen, slapen en sarcasme. Maar vooral van thee. Thee is belangrijk. Ik heb meningen over dingen.