Theekransje

Museum Vrolik

Verwacht bij museum Vrolik geen vrolijke eenhoorns die dansen over regenbogen en chocoladefonteinen. Het is gebaseerd op een voormalig rariteitenkabinet van meneer Vrolik en dat is dus niet zo vrolijk als het klinkt. Je bent hierbij gewaarschuwd.

In de 18e eeuw verzamelden mensen zeldzame voorwerpen uit interesse, maar vooral om met hun rijkdom te pronken aan andere mensen. Het huidige vind-ik-leuks en Snapchat-volgers: interessant-doenerij voor de buitenwereld. Museum Vrolik is dan vernoemd ook naar vader en zoon Vrolik die in hun vrije tijd graag een anatomische preparaten verzameling van zowel mens als dier bijhielden in hun grachtenpandje en deels ter ondersteuning van hun hoogleraarschap. Deze verzameling kwam uiteindelijk terecht in handen van het Amsterdam Medisch Centrum, die deze markante verzameling gratis tentoonstelt voor geïnteresseerden.

Dit soort verzamelingen komen in de 21e eeuw ook nog steeds voor. Zo is er de Duitser Gunther von Hagens die op raadselachtige wijze aan mensen komt die hij vervolgens voor eeuwig laat plastificeren. Deze worden vervolgens commercieel uitgebuit met hoge ticketprijzen op een onmenselijke manier. Ik vind dit werkelijk verbazingwekkend en denk hierbij alleen maar: waarom?!

In tegenstelling tot de collectie van Von Hagens, wordt er in Museum Vrolik met respect met de historie van het rariteitenkabinet omgegaan en het daarbij bijbehorende materiaal. Deze oude preparaten worden trouwens nog steeds gebruikt voor studenten om het menselijk lichaam van binnenuit te begrijpen. Hiermee wil ik de verzamelwoede van de Vrolik’s niet goedkeuren, maar het wordt tegenwoordig op een juiste manier gebruikt en tentoongesteld. Een varken is een varken, en een varken krijgt niet opeens vleugels aangenaaid.

Het is echter niet voor tere zieltjes en informatie-verzamelaars. Naast de normale anatomie van mens en dier zijn er ook zogenoemde rariteiten. Denk aan diverse Siamese tweelingen, cyclopen of andere geboorteafwijkingen. Er word echter ook een schedel waarvan de ene helft van het gelaat nog volledig intact is en de andere helft alleen bot is tentoongesteld. Daarnaast is er ook een de volledige groei van een foetus te zien. Er is meer dan genoeg te zien om dik een uur gefascineerd te zijn door moeder Natuur. Helaas is er weinig informatie over de preparaten zelf, maar wel meer dan genoeg over het ontstaan van Museum Vrolik. Misschien dan toch maar beginnen met die studie Geneeskunde?

Museum Vrolik
Adres: Academisch Medisch Centrum
Meibergdreef 15, J0-130
1105 AZ Amsterdam
Website: link
Prijs: Gratis, maar donatie wordt op prijs gesteld
Tijd: Maandag tot en met vrijdag 10:00 - 17:00

Author image
Ik ben het wandelende exemplaar van Wikipedia, zelf benoemd guru als zweefteef en mijn levensmotto is: ‘eten is lekker’. Ik praat graag met hashtags in het echte leven, #hila.