Theekransje

Netflix tips: documentaires

Een tijdje geleden heeft Theekransiaan Britt al een stukje geschreven over sociaal relevante documentaires. Er komen natuurlijk steeds documentaires bij en Netflix heeft sowieso een vrij goede voorraad aan docu’s. Ben je al door Britts aanraders heen, dan heb ik hier vijf nieuwe docu’s voor je:

Cowspiracy
Gaat over: de link tussen klimaatverandering en veeteelt.

Je hebt waarschijnlijk al horrorverhalen gehoord over deze docu. Iedereen die hem kijkt wordt spontaan veganist en je kan nooit meer van het leven genieten. Eerlijk is eerlijk: ik heb ook een paar maanden gewacht voordat ik het aandurfde om deze te kijken en heb erna besloten om vegetariër te worden. Maar deze docu is erg belangrijk: het gaat immers om de toekomst van onze planeet en aangezien we op deze planeet leven, is dat best wel cruciaal. Bovendien legt deze docu ook uit hoe bepaalde industrieën activisten en organisaties bedreigen en beïnvloeden om maar niet over de invloed van veeteelt te praten. Kijken op eigen risico dus, maar zeker de moeite waard!

The Hunting Ground
Gaat over: verkrachtingen en aanrandingen op campussen verspreid over heel Amerika.

Geen vrolijk onderwerp dus. Ik kan het ook niet rooskleuriger maken dan dit, want deze toestanden zijn gewoon gruwelijk. Met name vrouwen die aangevallen worden en vertrouwen op de campus-politie komen keer op keer bedrogen uit, omdat de toekomst van de dader belangrijker gevonden wordt dan de pijn van het slachtoffer. Wat wel hoopgevend is, is dat twee meiden van dezelfde universiteit een project gestart zijn om dit soort geweld en het gebrek aan rechtvaardigheid aan te kaarten. De docu volgt deze vrouwen in dat proces, dus er wordt niet bij de pakken neergezeten. Het is een zware zit, maar wel één met een silver lining.

Going Clear: Scientology and the Prison of Belief
Gaat over: de leiders en praktijken van de Church of Scientology

Over Scientology wordt vaak nogal lacherig gedaan. Op zich best logisch, want het is bedacht door een science-fiction schrijver die misschien iets teveel fantasie had. Voor de leden is het echter niet om te lachen, want zij komen terecht in een ware hel. De tactieken die toegepast worden om leden af te sluiten van de buitenwereld en de straffen die ze krijgen als ze regels overtreden zijn buiten alle proporties. Als je altijd al meer hebt willen weten over Scientology en wat daar nou eigenlijk achter gesloten deuren gebeurt, kijk dan deze docu.

13th
Gaat over: de massa-opsluiting van Afro-Amerikanen

Deze docu is gemaakt door Ava DuVernay, wiens naam je misschien herkent als de regisseur van Selma, die film over Martin Luther King. Ze trekt een duidelijke lijn van slavernij naar segregatie naar de massa-opsluiting waar de VS nu mee te maken heeft. Ze laat ook zien hoe zowel Democraten als Republikeinen hebben meegewerkt aan wetten die vooral Afro-Amerikanen zeer hard getroffen hebben. De lijn wordt dan ook nog doorgetrokken naar Trump en zijn haatvolle speeches en taalgebruik. Hoewel Trump nog niet verkozen was toen deze documentaire gemaakt werd, is dit stuk daardoor des te schrijnender. Trump en zijn kabinet geven niet veel hoop voor verandering, dus daarom is het nog belangrijker om bewust te zijn van dit soort problemen.

Twinsters
Gaat over: twee jonge vrouwen die allebei geadopteerd zijn door verschillende families, maar wel heel erg veel op elkaar lijken.

Als je alle deze deprimerende docu’s achter de rug hebt, verdien je wel wat luchtigers. Dit is een lieve, hartverwarmende documentaire over twee meiden die elkaar dankzij het internet vinden en proberen uit te vinden of ze nou écht zussen zijn. Het resultaat is niet heel verrassend, maar de weg ernaartoe is heel mooi wanneer je ziet hoe zij elk reageren op de mogelijkheid dat ze een verloren zus hebben. Laat je hoop voor de mensheid weer even herstellen en kijk deze docu!

Mocht je je dus vervelen deze komende wintermaanden, dan kan je met deze docu’s weer even vooruit!

Author image
Student Gender Studies. Hashtag-misbruiker. Ik heb een zwak voor genetisch gemanipuleerde supersoldaten of anderszins onbereikbare figuren. Expert in Chris Evans' baard, social justice, en Sharknado.