Theekransje

Netflix tips: get smart met deze documentaires!

In de vorige blog over Netflix tips hielp ik je met het kiezen van je volgende marathon-waardige tv serie. Maar Netflix heeft naast tv-series en films ook geweldige documentaires, iets waar ik persoonlijk erg blij van word. Een documentaire zie je namelijk minder snel op tv en koop je minder snel op dvd dan een film, maar soms heb ik gewoon echt even zin in iets informatiefs. Daarom zette ik een paar van mijn favoriete Netflix docu’s voor je op een rijtje. Zo kun je Netflixen, chillen én slimmer worden!

Making a Murderer
Kijken als je interesse hebt in: criminele rechtszaken, het Amerikaanse rechtssysteem, het totaal verliezen van alle hoop die je nog had in de mensheid, corruptie, schandalen en als je het fijn vindt om tegen je tv/laptop te schreeuwen in pure frustratie.

Laat ik beginnen met het intrappen van de open deur: Making a Murderer. Iedereen heeft het over deze documentaire serie de laatste tijd. Ik zeg serie, omdat dit als het ware een in stukjes geknipte documentaire is. In 10 afleveringen volg je Steven Avery, een man die onterecht beschuldigd werd voor verkrachting en pas na 18 jaar gevangenis hiervoor vrijgepleit werd. Lang kan hij niet genieten van z’n vrijheid, want al snel wordt hij opnieuw beschuldigd, dit keer voor moord. Steven Avery zegt dat hij onschuldig is, en dat het politiekorps van zijn stad hem heeft geframed. In de serie zie je hoe deze man aan alle kanten wordt tegengewerkt, hoe politieagenten er niet voor terugdeinzen om te liegen onder ede en hoe het Amerikaanse rechtssysteem faalt in het naar boven krijgen van de waarheid. Ik heb zelf schreeuwend van frustratie achter de laptop gezeten, dus je bent gewaarschuwd.


What Happened, Miss Simone?
Kijken als je interesse hebt in: muziek, de geweldige zangeres Nina Simone, haar carrière en persoonlijke leven, de Black Rights Movement in de USA, gelijkheid.

Misschien ken je Nina Simone als één van de toonaangevende zangeressen van haar tijd. Ze had een tijd lang een glanzende carrière als jazz zangeres, maar ‘ineens’ was dit over. Dit kwam omdat zij zich aansloot bij de movement van Martin Luther King en onder andere het nummer ‘Mississippi Goddam’ uitbracht. Dit was een protestnummer over het geweld tegen African Americans en tegen de nog steeds heersende ongelijkheid. Schelden mocht natuurlijk niet, foei, dus werd dit nummer niet gedraaid op de radio en werd de lp-hoes gecensureerd. Haar voornamelijk blanke publiek was ook niet erg te spreken over haar behoorlijk radicale uitspraken. Deze docu is interessant als je ‘fan’ bent van Nina Simone, maar ook als je dit niet bent is het leerzaam om te zien hoe een grote carrière kan instorten op het moment dat iemand zich uitspreekt voor haar mening. De documentaire geeft inzicht in Nina’s privéleven en alle problemen die zich zowel voor als achter de schermen afspelen.


We Are Legion
Kijken als je interesse hebt in: Anonymous, het internet, vrijheid van meningsuiting, cyberactivisme, hacktivism, geeks.

Anonymous is een hackerscollectief, ontstaan uit de (vreselijke) website 4chan. De beweging haalt de laatste tijd vooral de pers met berichten over het lekken van gegevens van ISIS. Maar wie zijn ze eigenlijk? Deze documentaire richt zich op het ontstaan van Anonymous uit de krochten van 4chan, op hun eerste grote actie tegen Scientology en op de verandering van een groep hackers die voor lolz (zoals ze dit zelf zeggen) gekke plaatjes posten naar een collectief dat het verschil kan maken in belangrijke zaken van vrijheid van meningsuiting. Er komen enkele leden van Anonymous aan het woord, zowel anoniem als identificeerbaar. Sommige van deze leden zitten ondertussen overigens vast.


Artifact
Kijken als je interesse hebt in: 30 Seconds to Mars, de muziekindustrie, een kijkje achter de schermen, hoe een major platenmaatschappij hun eigen band fucked.

Toegegeven, deze documentaire is wel echt voornamelijk leuk als je enigszins affiniteit hebt met de band 30 Seconds to Mars. De docu gaat namelijk over deze band en volgt hen in de strijd die zij moeten voeren tegen hun platenmaatschappij. Deze laatste heeft hen namelijk in een wurgcontract, en volgens de maatschappij heeft de band ongeveer 3 miljoen dollar schuld ondanks uitverkochte tours en goede albumverkopen. De documentaire brengt dan ook wat zaken aan het licht die op zijn minst opmerkzaam zijn. Voorbeeld: er wordt bij de kostenberekening van een cd rekening gehouden met ‘breakage’. Men gaat er van uit dat een deel van de cd’s kapot gaat en niet verkocht kan worden. Vreemd: dit wordt ook voor digitale versies van het album berekend. Say what? De documentaire volgt de band in het uitzoeken van al deze shady praktijken terwijl ze met eigen middelen hun nieuwste album maken.


TEDtalks
Kijken als je interesse hebt in: informatie, kennis, slim worden, heel veel verschillende onderwerpen.

Dit is misschien een beetje valsspelen, want een TEDtalk is niet echt een documentaire. Maar omdat het ook niet echt in een andere categorie valt, stop ik ze stiekem lekker in deze blogpost. TEDtalks zijn lezingen door verschillende slimme mensen over verschillende interessante onderwerpen. Er zijn TEDtalks over van alles en nog wat: van het menselijk brein tot tekeningen uit de oudheid, van architectuur tot beestjes. Er zijn heel veel verschillende TEDtalks te vinden op Netflix en er zit er vast wel één tussen over een onderwerp dat jij leuk vindt!

Misschien kijk je vanavond eens een documentaire in plaats van een tv serie of een film. Ik zou het zeker eens doen. Geeft je ook gelijk een leuk gespreksonderwerp voor bij het koffiezetapparaat de volgende dag!

Author image
Britt – 27 jaar – Ik word blij van thee, muziek, Netlfix, reizen, slapen en sarcasme. Maar vooral van thee. Thee is belangrijk. Ik heb meningen over dingen.