Theekransje

Netflix Tips: sociaal relevante documentaires

Confession: Ik ben een sucker voor documentaires. Soms wil ik op de bank hangen met een zak chips en tegelijkertijd iets leren. Gelukkig heeft Netflix een groot aanbod aan documentaires, in veel verschillende categorieën. Eerder tipte ik er al een aantal, maar de laatste tijd ben ik vooral documentaires gaan kijken over sociaal relevante onderwerpen. Over cultuur, oorlog, onderdrukking, de mens en zijn gedrag, ga zo maar door. Omdat ik jullie al deze kennis niet wil onthouden tip ik een paar van mijn favorieten!

Winter on Fire
Kijken als je interesse hebt in: politiek, Europa, volksopstanden, democratie, Oekraïne

Deze documentaire gaat over de opstanden van het Oekraiense volk tegen hun toenmalige president. Ik keek deze documentaire vlak voor het Oekraïne referendum en hij sloeg bij mij in als een bom. De opstanden in de documentaire gaan namelijk met name over de EU en Europa: ze willen hun anti-Europese president afzetten. Een heftige docu waarbij de filmmakers midden in het protest zitten en vast leggen hoe de regering weigert te buigen en hun eigen volk aanvalt.

She’s Beautiful When She’s Angry
Kijken als je interesse hebt in: feminisme, gelijkheid, activisme, feminisme in de USA, kickass vrouwen

Deze documentaire is zo tof dat ik niet weet waar ik moet beginnen. Hij belicht de opkomst van het feminisme in de USA, met alle hoogte- en dieptepunten van dien. De docu zit vol met geweldige vrouwen die hun verhaal doen en die allemaal op hun eigen manier feminist waren. De verschillende groepen feministen worden uitgelegd en er wordt gelukkig ook aandacht geschonken aan de gebreken van het feminisme van toen: het niet genoeg betrekken van specifieke problemen die zwarte vrouwen en lesbische vrouwen mee hebben gemaakt. Ik vond dit een super interessante docu die ook gelijk duidelijk maakt waarom feminisme nog steeds hard nodig is.

The Square
Kijken als je interesse hebt in: politiek, volksopstanden, democratie, Egypte

Deze documentaire is een beetje van dezelfde strekking als Winter on Fire, alleen speelt deze zich af in Egypte. Ook hier komt het volk in opstand tegen de machthebbers. Niet één of twee keer, maar maar liefst drie keer achter elkaar. Eerst tegen een absolute machthebber, dan tegen het leger en vervolgens weer tegen een absoluut machthebber. Ze moeten vechten voor hun vrijheid en rechten en dat doen ze dan ook, keer op keer. Ook deze documentaire vond ik super heftig en het helpt je inzien dat Rutte toch zo slecht nog niet is…

The Mask You Live In
Kijken als je interesse hebt in: gender, gendernormen, aangeleerd gedrag, masochisme, mannelijkheid en de gevolgen van deze

Ik had m’n twijfels over deze documentaire, en dat kwam met name door de omschrijving van Netflix. Ik was namelijk bang dat deze docu zou gaan over mannen in een slachtoffer rol die uitleggen waarom ze het zo zwaar hebben en hoe veel er van hen wordt verwacht. Toegegeven, misschien komt dit door mijn eigen vooroordelen. De documentaire was veel beter dan ik had verwacht. Het gaat over hyper-masculinity (hyper-mannelijkheid) in de USA: hoe komt het dat mannen zo vaak aan stereotype mannelijke dingen voldoen? Wordt dit ze aangeleerd, en wat zijn de effecten hiervan? Er komen veel specialisten aan het woord maar ook veel mannen van verschillende leeftijden en achtergronden, over wat het verwachtingspatroon voor het gedrag van een man met hen gedaan heeft.

Mocht je niks te doen hebben en graag meer kennis opdoen van de wereld om je heen en de mensen waarmee we op deze aardbol leven: pak een zak chips en kijk deze docu’s!

Author image
Britt – 27 jaar – Ik word blij van thee, muziek, Netlfix, reizen, slapen en sarcasme. Maar vooral van thee. Thee is belangrijk. Ik heb meningen over dingen.