Theekransje

Netflix tips: Stand-up comedy

2016 staat nu al bekend als een horrorjaar. We hebben niet veel te lachen gehad het afgelopen jaar en om eerlijk te zijn, vermoed ik dat 2017 niet heel anders zal zijn. Maar dat wil niet zeggen dat we niet goed kunnen beginnen. Eerder schreven Theekransiaan Sietske en ik al stukjes waarin we comedy-series aanraadden, maar we hebben nog niet eerder geschreven over stand-up comedy. Daarom nu een lijstje met aanraders die op Netflix staan.

Aziz Ansari: Live at Madison Square Garden
Aziz Ansari ken je misschien van de Netflix-original Master of None of van Parks and Recreation. Hij heeft meerdere stand-up comedy specials op Netflix staan, maar Live at Madison Square Garden is mijn favoriet. Aziz behandelt onderwerpen zoals immigratie, seksisme, en racisme op een vermakelijke manier, zonder dat het ooit belerend of te zwaar wordt. Als je Master of None kan waarderen, dan is dit sowieso een aanrader, want inhoudelijk zijn er nogal wat raakvlakken met die serie.

Chelsea Peretti: One of the Greats
Chelsea Peretti is ook een bekend gezicht in de comedy-wereld: je kent haar misschien wel van Brooklyn Nine-Nine, waarin ze de hilarische en prettig gestoorde Gina speelt. In haar Netflix special laat ze zien dat ze net zo grappig is als ze stand-up doet. Ze bespreekt alles van hashtags en emoji’s tot de problemen die zij als vrouwelijke comedian tegenkomt in een wereld die toch nog gedomineerd wordt door mannen. Eén ding is zeker: ze doet absoluut niet onder voor die mannen.


Hannibal Buress: Hannibal Takes Edinburgh
Hannibal Buress is het best bekend als de man die Bill Cosby een verkrachter noemde in één van zijn shows. Daardoor werd er eindelijk de welverdiende aandacht aan de beschuldigingen geschonken, maar hij is ook gewoon een toffe comedian. Als je een keer een kijkje achter de schermen van de comedy-wereld wil nemen, dan is deze special iets voor jou. Hannibal Takes Edinburgh volgt Hannibal, die een maand lang comedy shows deed op het Fringe festival in Edinburgh. Hij begint er vol goede moed aan, maar halverwege blijkt dat het hem toch wel erg zwaar valt om dag in, dag uit hetzelfde materiaal te gebruiken in dezelfde ruimte. Het resultaat is een combinatie van een documentaire en stand-up comedy, maar wees niet bang: er zitten genoeg leuke grappen in om je te vermaken.


Bo Burnham
Bo Burnham heeft twee specials op Netflix staan, What. en Make Happy, en ik kan ze beide aanraden. Hij gebruikt een combinatie van gesproken en gezongen comedy, die ontzettend goed werkt. Bo Burnham staat verder vooral bekend om de zelfreflectie in zijn shows. Nummers geschreven vanuit het perspectief van God en nummers die Justin Bieber belachelijk maken passeren de revue in What. Het belangrijkste thema van Make Happy is wat nou eigenlijk het doel is van comedy en of we er wel gelukkig van kunnen worden. Het is duidelijk dat Bo hier veel over nadenkt en zijn angsten komen sterk naar voren in deze show. De kunst hiervan is dat hij alles toch nog weet te verpakken in goede grappen, zonder dat hij het thema ooit uit het oog verliest. Als je dus eens wat anders wil dan alleen simpele grappen, dan is Bo Burnham zeker een aanrader.

Met deze tips komen jullie 2017 hopelijk lachend door, wat dit jaar ons ook mag brengen.

Author image
Student Gender Studies. Hashtag-misbruiker. Ik heb een zwak voor genetisch gemanipuleerde supersoldaten of anderszins onbereikbare figuren. Expert in Chris Evans' baard, social justice, en Sharknado.