Theekransje

No homo

Het nieuws vertelde mij dat “Nederlanders geen moeite hebben met homo’s en lesbiennes, maar wel met hun gedrag.” Nou is dit op zich al een vrij raadselachtige zin, want met welk gedeelte hebben deze mensen dan geen moeite, vroeg ik me af. Het komt neer op het idee dat je best gay mag zijn, zolang de heteroseksuele bevolking er maar niks van merkt. Bijna 1/3 van de Nederlanders vindt het vervelend en/of vies om mensen van hetzelfde gender hand in hand te zien lopen en een veel groter percentage heeft er moeite mee zulke stelletjes te zien zoenen.

Dit nieuws kwam voor mij niet bepaald als schokkend. Veel Nederlanders hebben de neiging om MOGAI (mensen met Marginalized Orientations, Gender Alignments, and Intersex mensen)1 in te delen in de goede, respectabele gays aan de ene kant en de irritante, opdringerige potten en nichten aan de andere kant. De eerste groep voldoet aan heteronormen. De tweede groep heeft vaak schijt aan heteronormen en wordt daardoor onderworpen aan vieze blikken, scheldwoorden, intimidatie of geweld. Twee mensen van hetzelfde gender die elkaars handen vasthouden breken die heteronormen dus, want opeens maak je jezelf zichtbaar als MOGAI.

Er is toch wel een zekere ironie te vinden in de manier waarop Nederlanders met queer2 gedrag omgaan. “Het is oké, maar ik wil het gewoon niet zien!” wordt gezegd. Het is dan wel heel makkelijk om te vergeten dat heterostellen wél overal hun heteroseksualiteit mogen laten zien zonder daarvoor onderworpen te worden aan intimidatie of geweld. Je kunt geen winkelstraat bezoeken zonder gebombardeerd te worden met heterostellen die elkaars hand vasthouden! Dat hoeft toch niemand te zien? En als je dan een film wilt gaan kijken, voilà, daar heb je ze weer, die hetero’s! Waarschijnlijk compleet met vrij expliciete seks scène! Game of Thrones laat nog net niet een close-up van een vagina zien tijdens seks scènes (de penis blijft natuurlijk veelal uit beeld, want die laten zien is véél te homo-erotisch, dat snapt iedereen). Niemand die daar wat van zegt. Maar twee mannen die elkaars hand vasthouden in het openbaar, nee, dan duwen ze hun seksualiteit echt door je strot.

1: In deze blogpost heb ik MOGAI als verzamelterm gebruikt, omdat het zowel allesomvattend als niet aanstootgevend is, in tegenstelling tot termen zoals LGBT of queer.
2: De term “queer” is zowel een specifieke identiteit op zich, als een verzamelterm voor iedereen die niet cisgender en/of heteroseksueel is. Daar bovenop wordt het ook vaak als academische term gebruikt, om een specifieke manier van denken aan te geven die bewust tegen heteroseksuele normen ingaat. In deze laatste context heb ik dit woord dan ook gebruikt. Als verzamelterm is het vooral voor heteroseksuelen goed om deze alleen te gebruiken als je zeker weet dat de persoon waarmee je praat dat goed vindt, aangezien het historisch gezien ook een scheldwoord is.

Author image
Student Gender Studies. Hashtag-misbruiker. Ik heb een zwak voor genetisch gemanipuleerde supersoldaten of anderszins onbereikbare figuren. Expert in Chris Evans' baard, social justice, en Sharknado.