Theekransje

Ode aan de popmuziek

In dit tijdperk van hipsters is het not done om mainstream dingen leuk te vinden. Je moet vooral pop-up koffiezaakjes bezoeken (zeker geen commerciële ketens als Starbucks!), hippe tweedehandswinkels leegroven en underground bandjes luisteren. Het liefst die nog niet eens op Spotify staan. Popmuziek is het tegenovergestelde van wat de hipsters leuk vinden: het is commercieel, toegankelijk en vaak een beetje eenheidsworst. Popmuziek leuk vinden is natuurlijk totaal niet credible, maar zijn we stiekem niet allemaal een beetje fan?

Mij kun je op een metalfestival neerzetten en dan heb ik het prima naar mijn zin. Zet me bij een singersongwriter en ik vermaak me ook wel. Mijn muzieksmaak gaat alle kanten op en ik kan veel waarderen. Oók popmuziek. Sterker nog, misschien is popmuziek wel een beetje mijn guilty pleasure. Het is vaak lekker simpel, muziek waar je niet bij na hoeft te denken en die je vrolijk maakt. Als ik keuzestress heb op Spotify zet ik een popmuziek lijstje aan zodat ik weet dat ik in ieder geval geen ingewikkelde dingen te horen krijg.

Popmuziek als genre is moeilijk te definiëren: is het populaire muziek? Wanneer is iets dan populair? Is Mumford & Sons dan ook pop, of is dat toch meer folk? Is het popfolk? Is een band als Kensington pop, of rock, of poprock? Het genre popmuziek is wat mij betreft niet echt uit te leggen, het is meer een verzamelterm. Fuck labels, het is gewoon leuke muziek. Neem de volgende geniale pophelden van nu!

Bruno Mars
Ik geef het toe: ik ben een beetje verliefd op Bruno Mars. Dit komt grotendeels door zijn dansmoves. Daarnaast helpt het ook dat hij één van de weinige popsterren is die ook live gewoon goed kan zingen. Check vooral zijn Superbowl performance, misschien wel mijn favoriete halftime show ooit. Hij wordt wel eens vergeleken met Michael Jackson, een vergelijking die ik wel snap. Hij heeft de stem en de moves, maar in mijn mening zijn de liedjes van Bruno Mars iets minder bijzonder dan die van Michael. Of hij ooit net zo onsterfelijk zal blijken als de King of Pop moeten we nog maar zien, maar voor nu is hij wat mij betreft één van de helden van de popmuziek.

Justin Timberlake
Weer zo’n held die alles kan: dansen, zingen… alleen acteren had hij beter achterwege kunnen laten. Vroeger uiteraard bekend van de boyband N*SYNC, nu solo en gewoon goed. Mijn favoriete filmpjes met hem zijn die met Jimmy Fallon waarin ze de History of Rap medleys zingen/rappen. Helaas is het ge-ni-ale optreden dat Justin en band ooit deden bij Jimmy Fallon, waarin hij al zijn grootste hits zong, offline gehaald. We shall never look upon his like again. Mocht je nu behoefte hebben aan Justin Timberlake live optredens, op Netflix is een hele show van zijn 20/20 Tour te zien.

Lady Gaga
Ik geef het toe: Lady Gaga heeft wat mij betreft op muzikaal gebied zo haar ups en downs gehad. Ik vind niet al haar albums even goed, maar je kan niet heen om het feit dat ze een hele goede zangeres is. Ook zij is goed in het ‘totaal plaatje’ dat bij popmuziek zo belangrijk is. Kun je als rockbandje prima in je oude kloffie het podium op komen en de hele show amper bewegen, als popmuzikant wordt er verwacht dat je zang, dans, outfit en attitude on fleek zijn. Lady Gaga heeft haar eigen stijl en door deze excentrieke looks valt ze altijd op binnen het vaak standaard popmuziek wereldje.

Boy- en Girlbands
Ik moet ze toch even noemen: Spice Girls, Backstreet Boys, 5IVE… Dit waren voor mij helden toen ik jonger was, en nog steeds is hun (eigenlijk niet zo goede) muziek leuk omdat het jeugdsentiment oproept. Als de Spice Girls een reünie houden ga ik er sowieso heen om mee te zingen met de liedjes van vroeger, die de popmuziek van toen domineerden.

Misschien is het jeugdsentiment, misschien is het gewoon de onweerstaanbaarheid van de tot in detail uitgedachte liedjes of optredens en personages. Ik hou in ieder geval van de popmuziek van nu en daar schaam ik me niet voor!

Author image
Britt – 27 jaar – Ik word blij van thee, muziek, Netlfix, reizen, slapen en sarcasme. Maar vooral van thee. Thee is belangrijk. Ik heb meningen over dingen.