Theekransje

One Direction fans maken de wereld beter

Je hebt vast wel eens van One Direction gehoord. Dat is die boyband van eerst vijf, nu vier jongens uit het Verenigd Koninkrijk. Ze hebben vier succesvolle albums met zoetsappige liedjes, die vaak een irritant goede beat hebben waardoor ze niet meer uit je hoofd gaan. 1D (ja, ik mag 1D zeggen) heeft daarnaast een aantal wereldwijde tours gedaan, twee documentaires gemaakt en zijn in totaal $130 miljoen waard. Maar ik ga het vandaag niet hebben over de band. Ik ga het hebben over de fans: de One Direction Family.

Nu denk je vast dat 1D alleen maar gillende, huilende en lichtelijk domme tienermeisjes als fans heeft. Ik ben eerlijk, ik dacht dat ook in het begin. Daarvoor sorry, 1D Family. Ik heb namelijk onlangs ontdekt dat dit fandom behoorlijk tof is. Twijfel je aan de jongere generatie? De 1D Family geeft je hoop op een betere wereld.

Creativiteit
Voor het geval je het nog niet weet, fanfics zijn verhalen geschreven door fans, voor fans, over iets waar ze fan van zijn. En jongens, weten de One Direction fans dit te rocken. Op de verhalenwebsite Wattpad zijn alleen al meer dan 1.5 miljoen fics te vinden! Daarbij zijn er enorm veel verschillende soorten: fans die zichzelf koppelen aan hun favoriete bandlid via een klassieke “haat-naar-liefde” verhaallijn tot “Harry en Louis zijn getrouwd, hebben kinderen en zijn ruimtevaarders” fics. Heb je een speciale wens? Grote kans dat er een verhaal voor geschreven is.

De fanfics gaan zo goed, dat twee jonge vrouwen van 16 en 25 boekendeals hebben gekregen voor hun fanfics, waarvan er eentje zelfs verfilmd gaat worden! Ik vind dat knap. Ik ben 24 en ik vind artikelen schrijven voor het blog soms al lastig. Daarnaast heb ik het nog niet eens gehad over dingen zoals hun fotobewerking skills (zelfgemaakte albumcovers die mooier zijn dan de originele One Direction cd’s) en hilarische internet humor (de zinnen “Louis Tomlinson for Miss Universe ”, “Replace 1D lyrics with boobs” en “Harry don’t lick anything” zijn wereldwijd trending topics geweest).

Vrijgevig
Stel, je favoriete band komt eindelijk naar jouw land en dan ook nog naar een stad bij jou in de buurt! Natuurlijk scoren jij en je zus zo snel mogelijk kaartjes voordat alles uitverkocht is, maar dan blijkt dat jullie niet kunnen. Normaal gesproken verkoop je dan de kaartjes door, aangezien ze niet heel erg goedkoop zijn. Maar niet twee meisjes uit Minneapolis. Zij gaven hun kaartjes aan een ernstig ziek meisje, met daarbij $200,- om merchandise te kopen tijdens het concert. Ook een meisje uit Albuquerque (wat een naam) gaf haar kaartje weg. Nadat ze eindelijk kaartjes won na een wedstrijd die fucking vier dagen duurde, gaf ze deze weg aan een twaalfjarige Directioner met kanker. Normaal zou ik het ontkennen, maar ik heb serieus tranen in m’n ogen.

Maar de fans steunen niet alleen elkaar. One Direction fans zamelen ook regelmatig geld in voor goede doelen. Een mooi voorbeeld komt van afgelopen januari, toen fans inzamelden voor een organisatie die zich inzet tegen armoede in Azië ter ere van de verjaardag van Zayn (toen hoorde hij er nog bij. Waarom heb je ons verlaten Zayn? WAAROM?!). Er waren verschillende acties opgezet, maar één pagina haalde alleen al $11.000,- op! Vonden de fans het daarna mooi geweest met geld inzamelen? Zeker niet. Een paar weken later herhalen ze dit gewoon weer, maar dan voor hun idool Harry Styles. De fans haalden deze keer geld op voor een Britse hulplijn speciaal voor de LGBT gemeenschap. Wat een liefde!

Bewust
De laatste tijd lijkt de wereld steeds bewuster te worden dat niet alle problemen in de wereld zijn opgelost. Zo leeft racisme nog steeds en blijven vrouwen in vele ogen minderwaardig aan mannen. “Ja prima,” denk je misschien, “maar hoe hebben One Direction fans hier mee te maken?”. Nou, veel Directioners zijn verdomd bewust wat er gaande is in de wereld. Van lokale politiek tot wereldwijde problematiek, ze spreken zich over alles uit op een ontzettend slimme manier. En hoewel ze natuurlijk houden van elk liedje van hun favoriete band, zijn ze niet bang om zich uit te spreken. Veel fans hebben hele analyses gemaakt van “That’s What Makes You Beautiful”, zowel positief als negatief. Ik weet eerlijk gezegd niet of ik het nu een denigrerend liedje vind of juist een lofzang over onzekere meisjes. Alle argumenten zijn zo goed verdomme.

Een iets serieuzer onderwerp is seksuele toestemming. Op internet verscheen onlangs een seksfilmpje van een bekende YouTuber, die zijn minderjarige vriendin tot seksuele handelingen aanzette. In mijn middelbare schooltijd zou ze uitgelachen worden en uitgemaakt worden voor allerlei nare dingen. Helaas gebeurde dat nu ook, maar vele mensen op Twitter schoten in de verdediging voor dit meisje, met name Directioners. Alle argumenten waarom dit gewoon niet okay van die gast was kwamen voorbij. Ze was minderjarig, dronken gevoerd, zei meerdere keren “nee” en wist niet dat er een opname werd gemaakt van haar. Dat is gewoon vier keer fout. Dat 14-jarige meisjes dit duidelijk willen maken aan verschillende volwassenen is voor mij ontzettend bijzonder. Of ze deze kennis hebben opgedaan via de band betwijfel ik, maar wel is het goed om te zien dat de fans elkaar op zulke heftige onderwerpen steunen.

Ik vind One Direction een okay band. Ik kan een aantal liedjes meezingen, maar ik heb verder geen posters van de jongens aan de muur hangen, ik weet niet wanneer ze jarig zijn en ik volg ze niet op Twitter. Daarom ben ik geen Directioner. Maar ik hoop dat de 1D Family mij dit allemaal kan vergeven en kan adopteren, zodat ik toch onderdeel mag zijn van deze hilarische, toffe en belachelijk slimme familie.

Author image
Ja, ik ben iemand die gelooft dat Pluto een planeet is, lava lampen te hip vind en teveel boeken, te weinig tijd heeft. Ik vind oude spullen tof maar ben ik dan een hipster?