Theekransje

Over een reis die niet naar Kazachstan ging

Reizen is bij mij met de paplepel in gegoten. Eigenlijk denk ik meer aan weggaan voor onbepaalde tijd dan aan een huis kopen, kinderen krijgen of een keukenverbouwing. Om de periode van nu en die van het grote avontuur te overbruggen wil ik ook wel gave tripjes maken. Zo besloten Erik, een goede vriend, en ik op een avond in de kroeg, terwijl we heerlijke whiskey dronken, om naar Kazachstan te gaan. Denk je nu dat je gaat lezen over de fascinerende tradities en prachtige bergen van Kazachstan, dan heb je het mis. In de periode dat we wilden gaan was het wel een beetje te koud en dat kan je twee Indo’s niet aan doen. Daarom besloten we om een verrassingsreisje te boeken bij SRPRS.ME. Het idee van dit reisbureau is dat je niet je bestemmingen deelt1, dus dat doe ik nu dan ook niet.

Ik heb eigenlijk niets met reisorganisaties, maar deze is wel ontzettend tof. Je kiest namelijk een thema en je betaalt het. Vervolgens kom je op het vliegveld erachter waar je heen gaat. Eigenlijk wil ik vooral op reis wegens het reisgedeelte. Elk land heeft wel iets wat je trekt en zo kan een reisje echt nooit tegenvallen. Zoek van te voren voor jezelf uit wat je trekt: eten, natuur, cultuur, muziek of planten? In elk gebied vind je wel iets wat je tof vindt. Zo vonden we een hele leuke hortus in een stadje waardoor we gelijk in een zenmodus raakten en kreeg Erik een geschiedenisboner van een paar dagen in de stad waar we aankwamen.

Maar vergeet ook niet om eens uit je comfortzone te stappen. Dit is natuurlijk spannend, maar niet weten waar je heen gaat is sowieso al spannend. Om weer een voorbeeld te geven: we zochten een treinticket om van plek A naar B te komen, maar dit bleek erg duur te zijn. We kozen voor BlablaCar waar je meerijdt met een onbekend iemand en je betaalt mee met de benzine. Een crazy local die met 150 kilometer door de bochten ging in plaats van de aangegeven snelheid van 30 en die vier woorden engels kon, maar hij gaf wel geweldige tips, kocht lokale snacks en was een schatje. Deze ervaring had ik nooit willen missen!

Dit soort ervaringen hadden we natuurlijk ook in Kazachstan kunnen hebben, maar nu was de temperatuur iets aangenamer en het eten waarschijnlijk toch iets lekkerder. Zo aten we namelijk supergoedkoop in een toprestaurant dat later ook genomineerd bleek te zijn voor Michelinsterren. Zagen we ook nog eens een heuse vorst, die dezelfde naam draagt als een penispiercing, die we bijna konden aanraken! Eigenlijk heb ik zoveel meegemaakt dat ik dit nog even een tijdje moet laten bezinken om deze awesomeness te kunnen verwerken.

Toch hoor ik nog steeds als ik over een verrassingsreisje praat dat mensen dat nooit zouden durven. Ik raad het je toch aan: gooi al je verwachtingen over boord, al je planningen in de prullenbak en je hebt een geweldige tijd! Als je het toch niets vindt, heb je het wel geprobeerd en kan je altijd zeggen: ik ging op reis en wist niet waarheen. Sowieso dat je kleinkinderen je later awesome vinden. Of je katten.

  1. Mocht je het toch heel graag willen weten omdat je een stom nieuwsgierig aagje bent: hier.

Author image
Ik ben het wandelende exemplaar van Wikipedia, zelf benoemd guru als zweefteef en mijn levensmotto is: ‘eten is lekker’. Ik praat graag met hashtags in het echte leven, #hila.