Theekransje

Hoe goed ken jij jezelf?

Misschien heb je wel eens gehoord van persoonlijkheidstesten. Sommige bedrijven maken hier gebruik van om te bepalen onder welke omstandigheden hun werknemers het beste werken. Waar hechten ze waarde aan, waar hebben ze aversie tegen? Allemaal erg handig om te weten als bedrijf zijnde, maar ook voor jezelf is het nuttig om hier duidelijkheid over te krijgen.

Ik deed zelf vorig jaar de 16 Personalities test, een erg toegankelijke en leuk vormgegeven test die aan de hand van de Myers-Briggs Type Indicator mensen indeelt in een type. Er zijn vier categorieën waarin je wordt ingedeeld, en per categorie zijn er twee keuzes. Dit zijn:

  • Introversion of Outroversion
  • Intuition of Sensing
  • Thinking of Feeling
  • Judging of Perceiving

Aan de hand van de vragenlijst kom je uit op een profiel, bijvoorbeeld INTP. Dit is mijn profiel. Elke letter hoort bij een eigenschap, en samen vormen zij een uitleg van wie je bent. Op de 16 Personalities site wordt er aan de hand van je profiel vervolgens ingegaan op de invloed hiervan op verschillende aspecten van je leven.

Erg leuk, maar wat heb je hieraan? Nou, best veel. Ten eerste vond ik het fascinerend om te lezen hoe goed mijn profiel bij mij paste, en hoe sommige voorbeelden uit de uitleg compleet aansloten bij mijn eigen leven. Naast een 'oh my god' moment levert dit je ook inzichten op. Zo staat op de site voor mijn profiel te lezen dat ik wanneer ik in mijn enthousiasme iets uit wil leggen, heel chaotisch over kan komen. Dit komt omdat ik in mijn hoofd wat stappen heb doorlopen die ik vervolgens skip in mijn uitleg. Dit was voor mij onwijs herkenbaar, en het is goed om je hiervan bewust te zijn. Verder verklaart dit profiel ook waarom ik bij emotionele vraagstukken eerder een oplossing aanlever dan emotionele steun bied. Omdat de test heel specifiek ingaat op de combinatie tussen je profiel en verschillende aspecten zoals werk, vrienden en je liefdesleven, geeft het inzicht in dingen waarvan je je eerder misschien niet geheel bewust was. Dit gaf mij een paar 'aha' momentjes, maar het helpt ook om je eigen leven in te delen. Misschien lees je hier dat je in je werk veel waarde hecht aan erkenning. Daar kan je je werkzaamheden dan op aanpassen. Hierdoor zou je op den duur gelukkiger kunnen worden.

Natuurlijk is ieder mens anders en zal niemand helemaal honderd procent in de omschrijvingen van 16 personalities passen. Maar zelfs als je niet helemaal past in het plaatje, kun je alsnog waardevolle inzichten opdoen. Het is hoe dan ook interessant om over te lezen en bij sommige vragen even goed na te moeten denken over het antwoord. Ik zou iedereen dan ook aanraden om de test te doen, zodat je hopelijk meer leert over je eigen persoonlijkheid!

Author image
Britt – 27 jaar – Ik word blij van thee, muziek, Netlfix, reizen, slapen en sarcasme. Maar vooral van thee. Thee is belangrijk. Ik heb meningen over dingen.