Theekransje

Pokémon GO geneest

Ik heb al vaker lof-stukken over Pokémon GO geschreven, waarom het zo’n cool spel is en hoe je het het beste kan spelen in de winter. Ondanks dat het spel bijna twee jaar geleden is uitgekomen, ben ik nog steeds druk Pokémon aan het vangen. Is een spel waar je virtuele beestjes verzamelt twee jaar lang nou echt zo interessant? Of speelt er stiekem meer mee?

Fysieke gezondheid
Er zijn zat stukken geschreven over de voordelen die Pokémon GO heeft op de fysieke gezondheid van de spelers. Het is een spel waar je de deur voor uit moet om het te ervaren. Zelf heb ik momenteel zo’n 2.700 kilometer gelopen. Veel van deze kilometers zou ik niet gemaakt hebben zonder het spel, omdat ik daarvoor voornamelijk thuis zat. Dat een spel werkelijk het gedrag van mensen ten goede kan beïnvloeden is enorm tof.

Mentale gezondheid
Het eerste jaar van Pokémon GO was het voornamelijk een spel dat je in je eentje kon spelen en waar je geen hulp van anderen bij nodig had. Met de komst van (legendary) raids vorig jaar is het spel een stuk socialer geworden. Omdat je deze raids met een groep van minimaal vijf mensen moet halen leerde ik de spelers in mijn stad kennen. Het is nu een jaar later en we zijn een hechte groep geworden en zien elkaar elke dag. Ik ben momenteel zelfs de beheerder van de raid-groep waar we 270 actieve spelers met elkaar verbinden.

Eerder schreef ik al dat Pokémon GO voor mij op een ideaal moment in mijn leven kwam. In 2016 ben ik mijn opa verloren aan kanker en ik kon hier slecht mee omgaan. Pokémon GO gaf mij afleiding en bovendien een reden om mijn deur uit te gaan. Ook in 2017 zijn er veel spanningen geweest voor mij, en hoewel dit heel sappy klinkt, was Pokémon GO er altijd om die veranderingen even te ontvluchten.

De mensen waar ik dagelijks mee speel hebben ook zo hun eigen worstelingen. Zo sprak ik verschillende mensen die een burn-out doorkwamen omdat ze Pokémon GO speelden. Veel anderen hebben last van sociale angsten, maar door het spel lijkt die drempel een stuk minder heftig. Je leert mensen kennen die ziek zijn, maar Pokémon GO geeft ze energie. Je leert mensen kennen die je misschien, omdat je in je eigen bubbel leeft, anders nooit had leren kennen. Dit gaf mij zelf de mogelijkheid om opener te zijn en vooroordelen aan de kant te zetten.

Pokémon GO blijft voor sommigen misschien maar een spelletje, maar de positieve veranderingen die het op mijn leven heeft gehad koester ik enorm.

Author image
Ik heb een hipstertas, vind eten lekkerder als het in de vorm van een dinosaurus is en heb een zwak voor onbereikbare mannen die blauw of geschminkt zijn.