Theekransje

Queer Eye is goed voor je ziel

Tenzij je onder een steen hebt geleefd de afgelopen maanden, heb je vast wel van de Netflix-serie Queer Eye gehoord. Deze maand is het tweede seizoen uitgebracht, waardoor we nu in totaal 16 afleveringen van deze serie hebben. Maar eigenlijk is dat nog steeds veel te weinig.

Het concept van Queer Eye is vrij simpel. Vijf homo’s geven iemand, meestal een heteroman, een makeover. Als dit bekend in de oren klinkt, kan het dat je aan de originele serie denkt, genaamd Queer Eye for the Straight Guy. De nieuwe serie richt zich echter niet alleen op heteromannen, maar ook op queer mannen, transgender mannen en vrouwen. De Queer Eye mannen hebben alle vijf hun eigen gebied van expertise. Tan France verzorgt de kleding, Antoni Porowski gaat over het eten, Jonathan van Ness doet haar en gezichtsverzorging, Bobby Berk geeft het hele interieur een makeover en Karamo Brown is expert op het gebied van cultuur, wat in de praktijk meestal neerkomt op het geven van een reality check aan de deelnemers.

Het klinkt allemaal niet zo vernieuwend, maar toch is het dat wel. Dat ligt niet aan het concept maar aan de invulling ervan. Deze vijf mannen geven namelijk makeovers aan types die je niet zo snel met homo’s zou associëren. Het gaat niet alleen om de uiterlijke transformatie, maar ook om de band die gecreëerd wordt met de deelnemers. In elke aflevering vindt er wel een openhartig gesprek plaats, waarin niet alleen de gevoelens van de deelnemer worden besproken, maar ook van de vijf mannen zelf. Zo is er Bobby, die enorm nare ervaringen heeft gehad met conservatieve Christenen en daarom liever geen kerk meer in gaat. Of Tan, die toegeeft eigenlijk weinig te weten van transgender mensen en aan de trans-deelnemer belooft om vanaf nu beter op de hoogte te blijven.

Maar mijn persoonlijke favoriet is Jonathan van Ness. Hij weet overal een positieve draai aan te geven zonder dat het ongemeend klinkt. Tegelijkertijd brengt hij ook altijd het beste commentaar. “Can you believe?” en “Struggs to func” (struggling to function) zijn inmiddels standaarduitdrukkingen voor mij geworden. Hij is lekker over-the-top femme en draagt het liefst alleen maar crop tops, maar laat ook een krulsnor staan. Verder is hij ook nog eens super leergierig, iets dat hij laat merken in zijn podcast Getting Curious, waarin hij elke aflevering iemand uitnodigt die hem in een half uur iets gaat leren over een bepaald onderwerp. Dat kan van alles zijn, van eetstoornissen tot het verschil tussen Soennieten en Sji’ieten en de problemen met het Amerikaanse rechtssysteem. Deze leergierige en lieve houding brengt hij ook naar Queer Eye, wat de beste aanwinst voor de show is.

Kortom: heb je zin in een serie die je hoop geeft dat de wereld niet constant in brand hoeft te staan? Kijk dan Queer Eye!

Author image
Student Gender Studies. Hashtag-misbruiker. Ik heb een zwak voor genetisch gemanipuleerde supersoldaten of anderszins onbereikbare figuren. Expert in Chris Evans' baard, social justice, en Sharknado.