Theekransje

Queer leestips

Wie dit blog al langer volgt, weet inmiddels wel dat ik van lezen houd. Ik heb altijd wel een enorme stapel ongelezen boeken en ik heb ook altijd veel leestips om weg te geven. Ik besefte me een tijdje terug dat maar erg weinig van de boeken die ik gelezen heb over queer personages gaan of door queer auteurs geschreven zijn. Hier moest verandering in komen, want na de miljoenste hetero-romance plot weet je het wel. Dus daarom: vijf queer tips, met stiekem nog een paar eervolle vermeldingen aan het eind!

Guapa - Saleem Haddad
Guapa speelt zich af in 24 uur in een Arabisch land dat verder niet benoemd wordt. Rasa, een jonge gay man is afgelopen nacht door zijn oma in bed betrapt met zijn vriend Taymour, die vandaag gaat trouwen. Ondertussen is Rasa’s beste vriend Maj, een activist en drag queen, ook nog eens opgepakt door de politie. Terwijl Rasa probeert om te gaan met deze problemen, blikt hij ook terug op hoe hij hier beland is. Zijn deelname aan de Arabische Lente en de daaropvolgende chaos, zijn ervaringen met islamofobie in Amerika en zijn relatie met Taymour komen allemaal aan bod. Schrijver Saleem Haddad geeft daarmee een kritisch beeld van zowel Arabische landen als het westen, en dwingt lezers om het bestaan van queer moslims niet alleen als makkelijk scorepuntje in politieke debatten te gebruiken, maar ze te zien als echte mensen.

Oranges Are Not the Only Fruit - Jeanette Winterson
Jeanette, een geadopteerd meisje, wordt door haar gelovige moeder erg streng opgevoed en voorbereid op een leven als missionaris. Haar hele levenspad is al voor haar uitgestippeld. Naarmate Jeanette ouder wordt, beginnen de twijfels over sommige onderdelen van haar geloof toe te slaan. Dit wordt alleen maar verergerd als ze bevriend raakt met Melanie en verliefd op haar wordt. Jeanette moet dus proberen om haar geloof met haar gevoelens voor Melanie te rijmen. Confronterend, maar helaas wel nog steeds relevant, vooral voor mensen die in religieuze kringen zijn opgevoed.

Giovanni’s Room - James Baldwin
Giovanni’s Room is een queer klassieker en James Baldwins beschrijvingen van het queer leven in Parijs zijn deels gebaseerd op zijn eigen ervaringen. Het boek is geschreven en speelt zich af in de jaren ‘50. David, een Amerikaan die tijdelijk in Frankrijk verblijft, blikt terug op zijn ontmoeting met de Italiaanse Giovanni, die op het punt staat om geëxecuteerd te worden. David ontmoette Giovanni in een gay bar en na een nacht samen, besloot hij om in Giovanni’s kleine kamer in te trekken. Hoewel Giovanni’s executie vanaf het begin vaststaat, kom je er pas langzaamaan achter waarom hij onder de guillotine moet. Hartverscheurend, maar ook een belangrijk beeld van het queer (nacht)leven in Parijs in deze periode.

Under the Udala Trees - Chinelo Okparanta
Tijdens de burgeroorlog in Nigeria wordt Ijeoma door haar moeder weggestuurd naar een veiliger gebied, waar ze als hulp in de huishouding komt te werken. Een ander verloren kind, Amina, volgt haar op een dag naar huis en Ijeoma haalt haar werkgevers over om ook haar een plek te geven in hun huishouden. De twee meisjes worden verliefd, wat een dubbele overtreding is: Ijeoma valt voor een meisje én voor iemand van een andere etniciteit. Zodra haar moeder erachter komt, probeert ze Ijeoma door middel van de Bijbel weer hetero te maken. Under the Udala Trees is een coming of age verhaal van een meisje dat op meerdere manieren haar plek in de wereld kwijt is: door haar seksualiteit en door de oorlog die haar land verscheurt.

Call Me By Your Name - André Aciman
Hoewel queer verhalen vaak tragiek kennen, zijn er ook luchtigere verhalen. Call Me By Your Name speelt zich af tijdens een zomer in Italië in de jaren ‘80. De ouders van de 17-jarige Elio nodigen elke zomer een jonge academicus uit die daar zijn manuscript af kan maken. Dit keer wordt Oliver uitgenodigd, en Elio voelt zich gelijk tot hem aangetrokken. Wat volgt is een queer coming of age verhaal, waarin Elio zijn gevoelens voor Oliver probeert te plaatsen. Je kan de Italiaanse zomerhitte bijna voelen als je het boek leest, deels ook omdat er constant seksuele spanning tussen Elio en Oliver is. Qua plot gebeurt er niet zoveel, maar daar draait het ook niet om. Het gaat juist om het (queer) verlangen van Elio en alle manieren waarop zich dat uit. Het boek is inmiddels ook verfilmd, al moeten we in Nederland nog tot januari wachten tot deze uitkomt. Mocht je geen tijd of zin hebben om te lezen, dan is het audioboek, ingesproken door Armie Hammer, die Oliver speelt in de film, ook absoluut een aanrader.

Mocht je hier nou niet genoeg aan hebben: in eerdere blogposts heb ik nog een paar andere queer boeken genoemd, dus check ook zeker Angels in America van Tony Kushner en The Song of Achilles van Madeline Miller!

Author image
Student Gender Studies. Hashtag-misbruiker. Ik heb een zwak voor genetisch gemanipuleerde supersoldaten of anderszins onbereikbare figuren. Expert in Chris Evans' baard, social justice, en Sharknado.