Theekransje

5 favoriete queer podcasts

Ik ben gek op podcasts. Wanneer ik een hersendood klusje moet doen, maar toch iets wil leren zet ik een podcast op. Er zijn nu veel mensen die hun eigen shows opzetten en door middel van crowdfunding hier hun brood mee kunnen verdienen. Dit concept is fucking top, omdat zo ook onderwerpen die afgewezen zouden worden door de gemiddelde witte cis hetero man bij radio- of televisieprogramma nu toch een kans krijgen.

Vooral de queer community heeft een grote following online, simpelweg omdat de traditionele media geen aandacht aan ons besteed. Daarom heb ik een lijstje met mijn absolute favoriete queer podcasts gemaakt, om van te leren, lachen en af en toe huilen om de huidige maatschappij waar we in leven.

You’re so Brave
Momenteel mijn absolute favoriete wekelijkse podcast, waar Chase Ross en Aaron Ansuini hun leven bespreken als transmannen in Canada. Ze zijn enorm open over de negatieve dingen die ze in het leven hebben meegemaakt, maar hebben vooral een fantastische dynamiek samen. Ze behandelen onderwerpen zoals genderidentiteit, seksualiteit, school, operaties, dysforie, seks educatie en anxiety. Als cis vrouw leer ik enorm veel van ze, maar ik stel me voor dat als transgender persoon je al helemaal veel aan dit duo kan hebben. Bonus: eigenlijk zijn hun afleveringen nog leuker om naar te kijken, dus bezoek ze vooral ook even op hun YouTube kanaal.

Bad with Money with Gaby Dunn
In eerste instantie gaat deze podcast misschien niet direct over het queer leven, maar Gaby Dunn’s Bad With Money zou ik aan iedereen aanraden. De podcast is ontstaan omdat Gaby zelf niet goed met geld is en hier verandering in wilt brengen. Gaby vraagt zich altijd af hoe iets ontstaan is, zowel in haar persoonlijke leven als systematisch. Zo gaat ze in gesprek met een geld therapeut (ja dat bestaat), heeft afleveringen over studieschulden en probeert ook altijd the bigger picture te omvatten. Ze zorgt er altijd voor dat haar werk intersectioneel is en is niet bang om haar ervaringen als biseksuele polyamorist te delen. Omdat de podcast zo populair is gaat er ook een boek over komen!

Reality Bytes
Deze podcast, opgezet door Stephanie Beatriz (die bekend is als Rosa Diaz uit Brooklyn Nine Nine) en Courtney Kocak, focust op seks, liefde en relaties in het digitale tijdperk. De verschillende afleveringen bestaan uit interviews met verschillende mensen, van pornosterren tot polyamoristen. Eén van de hosts, Stephanie, is zelf ook biseksueel. De hosts en gasten filosoferen er op los en vertellen over hun eigen ervaringen en hoe ze in het leven staan. Kortom, een laid back podcast die altijd kan.

Coupla questions
Dannielle en Claire interviewen hun favoriete stelletjes over hoe ze verliefd werden én bleven. De podcast is simpel, maar juist zo leuk omdat de hosts top zijn en alles met een vleugje humor doen. Ook hier komen verschillende diverse stellen naar voren en zijn de verhalen vaak verrassend en hilarisch. Ik heb zelf naar heel wat afleveringen geluisterd in een 9-uur lange busrit in Albanië en de tijd vloog voorbij.

Bonus: The Queer Public Podcast
Deze podcast vond ik toen ik op zoek was naar een show die de queer ervaringen in het algemeen zou bespreken. Van politieke kwesties, tot persoonlijke verhalen en praktische tips. Helaas zijn er maar twee afleveringen van deze podcast gemaakt, maar omdat ik deze beide wel echt top vond wil ik ze toch aanraden. De eerste aflevering gaat over binationale relaties, oftewel internationale stellen en hoe die leefden in de tijd dat het homohuwelijk in Amerika niet legaal was. Je realiseert misschien niet wat voor belangrijke stap dit was, tot je deze verhalen hoort en ziet welke rechten queers gewoon niet hadden. Ook aflevering twee, vrienden blijven met je ex, is fascinerend. Dit klinkt ook simpel, maar omdat de queer community niet groot is, kom je je ex al snel tegen. Beide zijn ze absoluut het luisteren waard!

Author image
Ik heb een hipstertas, vind eten lekkerder als het in de vorm van een dinosaurus is en heb een zwak voor onbereikbare mannen die blauw of geschminkt zijn.