Theekransje

Redders van onze tradities

Gelukkig nieuwjaar! Bedenk maar dat ik je nu drie luchtzoenen geef, want dat hoort erbij wanneer we het nieuwe jaar verwelkomen. Persoonlijk heb ik hier een enorme hekel aan, maar goed, het is traditie en dan moet het dus.

Waarom precies? Nou, tradities zijn onze onderling afgesproken regels die wij van generatie op generatie doorgeven en waarmee wij ervoor zorgen dat onze maatschappij stabiel blijft functioneren. Dit zegt Wikipedia en is dus 100% waar. Het stuk over dat tradities ook remmend kunnen werken, dat negeren we, want onze tradities zijn dat niet. Nee, zonder onze tradities in stand te houden precies zoals we ze ooit bedacht hebben stort het hele lang in een vreselijke situatie. Waar zouden we zijn zonder deze drie geweldige, oer-Hollandse tradities?

Luilak
Stel je voor: het is zaterdag, dus na een week hard werken wil je even lekker uitslapen. Rond 8.00 uur lig je nog in bed, maar opeens hoor je buiten een hoop gillende mensen die slaan op potten en pannen en als een gek aan de bel trekken! Je schiet uit bed en gaat uit van een noodtoestand. Is er brand, overstroming, een optreden van een foute volkszanger?!

Nee, het is Luilak. Een vreselijk leuke traditie die voor Pinksteren wordt gehouden, om mensen die "laat" opstaan even belachelijk te maken. Vroeger ging het vooral om herrie maken, vechten met elkaar, vandalisme en dode dieren meeslepen door de straat. Nu wordt het alleen nog gevierd ergens in Noord-Holland, waarbij het nu gaat om herrie maken, vechten met elkaar en vandalisme. Bedankt Noord-Holland, voor het in stand houden van deze bijzondere traditie. Waar zou onze maatschappij zijn zonder Luilak?

Klederdracht
Vroeger bleven dorpen een beetje achter in de mode. Da's natuurlijk niet leuk, dus vandaar dat dorpelingen tussen de 17e en 19e eeuw hun eigen mode maar maakten. Zo ontstond in verschillende streken de regionale klederdracht, waarmee iedereen daar in ieder geval te hip eruit zag.

Helaas heeft bijna iedereen tegenwoordig internet en kunnen de dorpelingen ook die gekke, stadse mode volgen. Maar we hebben nog een paar die-hard fashionista's die in volle klederdracht over straat lopen en daarmee onze gemeenschap kracht geven om overeind te blijven staan. Goed bezig dames!

Ganstrekken
Wij als mensheid zijn natuurlijk al lang en breed geen wrede oermensen meer. Nee, wij jagen niet alleen op dieren wanneer we honger hebben of wanneer we ons bedreigd voelen. Het doden van dieren kan ook gewoon een heleboel fun zijn! Neem nou het ganstrekken. Dit is schijnbaar ooit begonnen als offerfeest, maar ergens in de Middeleeuwen werd het echt een festijn. Tijdens dit spel werd een dikke gans ondersteboven opgehangen, maar een eend, pauw, konijn, kat of paling was ook goed. Daarna moest je van dit beest de kop er maar van af zien te krijgen! Hierbij mocht je gebruik maken van een zwaard of knuppel, maar je was pas echt een held als dit met de hand lukte!

Maar het ganstrekken is wel met de moderne tijd meegegaan; zo worden de ganzen niet meer levend opgehangen. Voordat het feest begint worden ze heel vriendelijk met een spuitje gedood. En de dieren moeten echt een mooi en lang leven hebben gehad hoor! Anders is de nek namelijk niet stevig genoeg voor de traditie. Dierenliefhebbers zoals bij de Partij van de Dieren moeten eigenlijk niet zeuren, want het gaat hier om een zeer vriendelijke traditie. Helaas zijn de tegenstanders wel aan het winnen, want deze traditie wordt bijna nergens meer uitgevoerd. Behalve tijdens carnaval in Grevenbicht, in Zuid-Limburg! Wat voor vreselijks zou Nederland tegemoet gaan als deze traditie zou verdwijnen? Deze helden besparen het ons!

Okay, maar laten we even eerlijk wezen: onze samenleving heeft deze tradities niet echt nodig om ons land Nederland te kunnen noemen en welvarend te laten zijn. We hoeven echt allemaal geen Volendamse klederdracht te dragen om toeristen binnen te krijgen. En carnaval kan toch ook leuk wezen zonder dat we onschuldige wezens pijn doen?

Tijden veranderen, mensen veranderen en daardoor veranderen of verdwijnen zelfs tradities. Als het niet meer past bij het land dat we nu vormen, dan hoeft de traditie niet gelijk te verdwijnen. Maar laten we deze dan gewoon aanpassen naar iets dat alle Nederlanders blij maakt. Is wel zo gezellig!

En een tip: als je van jezelf houdt, waag je het niet om mij luidkeels wakker te maken op een zaterdagochtend.

Author image
Ja, ik ben iemand die gelooft dat Pluto een planeet is, lava lampen te hip vind en teveel boeken, te weinig tijd heeft. Ik vind oude spullen tof maar ben ik dan een hipster?