Theekransje

Rust voor rebellen

Het is zo’n tweeënhalve week geleden dat de inauguratie van Trump plaatsvond en bij Theekransje zijn we nu al uitgeput. Waar ik Twitter een half jaar geleden nog vooral gebruikte om foto’s van schattige honden en domme memes te delen, is het nu een ware hellscape van deprimerend nieuws geworden. Daar bovenop komt nog de stress van onze aanstaande verkiezingen, waarin waarschijnlijk onze eigen fascist wiens kapper is overleden gaat winnen. Toch zijn er een aantal dingen die je kan doen om je mentale gezondheid te bewaren in deze tijden van opkomend nationalisme en fascisme, zonder dat je je kop in het zand steekt.

Volg @tinycarebot
Als je veel op Twitter zit, is dit account perfect. Het is een bot opgezet door één van mijn favoriete Twitteraars, @jonnysun, die één keer per uur een self-care reminder tweet. Zo tweet de bot een herinnering om even iets te drinken, om je ogen even rust te geven, of om naar je lievelingsliedje te luisteren. Als je de bot noemt in een tweet, krijg je een gepersonaliseerde herinnering. Het werkt het beste als je de notificaties voor dit account aanzet, zodat je geen enkele herinnering mist. Op deze manier wordt de eindeloze negatieve berichtenstroom even opgebroken met lieve berichtjes.

Bouncy Castle
Bouncy Castle is een wekelijkse nieuwsbrief waar je je voor kan inschrijven, waar leuke en lieve verhalen instaan. Het is opgericht door vier Twitteraars, waaronder ook de bovengenoemde @jonnysun. Elke week krijg je even een positief bericht in je inbox, met bijvoorbeeld filmpjes van dieren die in de sneeuw spelen. Als je zelf een foto, video of verhaal hebt dat je wil delen met de abonnees van deze nieuwsbrief, dan kan je het insturen.

Ontdek je inner zweefteef
Het is belangrijk om jezelf rust te gunnen. Je kan niet non-stop alle nieuwsberichten in de gaten houden; dat is gewoonweg niet vol te houden. Bovendien is het nieuws zó deprimerend dat het mentaal bijna niet te doen is om alles te lezen, zelfs al had je de tijd. Het is oké om pauzes te nemen van de nieuwsstroom wanneer je dat nodig hebt. Leg je telefoon een uur, een avond, of misschien zelfs een hele dag weg. En als je dan toch net zo’n verslaafde bent als ik, gun jezelf dan op z’n minst wat gerichte rust door bijvoorbeeld dagelijks te mediteren, te sporten of een andere activiteit te beoefenen waar je hoofd leeg van wordt.

Lees een boek
Als je een boek leest, kan je je even verliezen in de wereld van iemand anders. Je hoeft niet je social media feeds in de gaten te houden of nieuwspagina’s te verversen. Gun jezelf dus de tijd om je onder te dompelen in de ervaringen van mensen en werelden die je nog niet ontdekt hebt of die je wilt herontdekken. Wanneer je dan terugkomt in onze eigen wereld, kan je er weer tegenaan.

Natuur- en ruimtedocu’s
Documentaires over de natuur of de ruimte zijn heel rustgevend. De voiceover is altijd zo’n heerlijk kalmerende stem en de beelden zijn overweldigend mooi. Ga eens een avondje zitten voor Neil deGrasse Tyson die je vertelt over het universum in Cosmos: A Spacetime Odyssey. Of kijk naar de rare paringsdansen van vogels in documentaireseries als Life en Planet Earth. Ik word hier altijd helemaal zen van, maar als jij liever wegdroomt bij The Fast and The Furious, dan moet je vooral daarnaar kijken.

Hopelijk kan je op deze manier wat meer rust in je hoofd creëren en ben je er helemaal klaar voor om de patriarchale fascistische samenleving omver te werpen wanneer dat nodig is.

Author image
Student Gender Studies. Hashtag-misbruiker. Ik heb een zwak voor genetisch gemanipuleerde supersoldaten of anderszins onbereikbare figuren. Expert in Chris Evans' baard, social justice, en Sharknado.