Theekransje

Het leed dat een scriptie schrijven heet

Het is weer die tijd van het jaar: studenten moeten aan hun scriptie beginnen. Voor mezelf is dit al de derde keer dat ik dit doe. Ik zal wel licht-masochistische trekjes hebben, anders zou ik dit mezelf niet aandoen. Aan de andere kant betekent dit ook dat ik inmiddels weet wat je allemaal wel en niet moet doen als je aan je scriptie begint.

Ken jezelf
Het belangrijkste punt is eigenlijk dat je moet weten hoe je zelf het beste werkt. Kan je alleen maar vooruit gebrand worden als de deadline al in zicht is, of schiet je dan juist helemaal in de stress? Werk je het liefst alleen, in alle rust, of toch liever met anderen die je kunnen motiveren om echt aan de slag te gaan? Ben je het meest productief in de ochtenduren, of juist in de avond? Bedenk voor jezelf hoe jij het meest effectief werkt en ga daar niet tegenin. Als je, net zoals ik, die druk van een aankomende deadline nodig hebt, gebruik dat dan in je voordeel. Of als je alleen in de avond kan werken, dwing jezelf dan niet om vanaf 8 uur ‘s ochtends aan de slag te gaan. Tegen jezelf in werken kan er alleen maar voor zorgen dat je jezelf uitput en tegen een writer’s block aanloopt. Als je daar eenmaal inzit, is het heel lastig om er weer uit te komen, dus wees lief voor jezelf!

Blijf schrijven
Er zal een moment komen waarop je denkt dat je die schijtscriptie nooit afkrijgt. Je kan uren naar die lege pagina op je scherm staren, zonder dat je een woord op papier krijgt. Die knipperende cursor kan dan bijna spottend aanvoelen. Toch is het belangrijk dat je blijft schrijven, ook al is het misschien niet je beste werk. Als je even niet meer weet waar je nou eigenlijk naartoe wilde met je scriptie, dan kan je proberen om een mindmap te maken met alle belangrijke aspecten of concepten die je naar voren wil brengen. Wanneer die eenmaal op papier staan, probeer dan connecties te zoeken tussen de verschillende onderdelen. Ik heb op deze manier wel vaker connecties ontdekt waar ik voorheen niet aan gedacht had. Zo kun je dus weer even verder.

Een andere manier om aan het schrijven te blijven is door een soort dagboek bij te houden. Dit hoeft geen dagboek in de traditionele zin te zijn, zoals je die in groep 8 bijhield. Wat mij op dit moment erg helpt is om elke dag even mijn gedachtegang op te schrijven en te reflecteren op de teksten die ik heb gelezen. Zo zorg je ervoor dat je een geschreven verslag bijhoudt van de meest relevante ideeën voor jouw scriptie én je hebt er gelijk al een reflectie bij. Bovendien heb je op die manier een veel beter beeld van welke ideeën steeds terugkomen in je gedachtegang en waar je op voort kan bouwen. Het beste is dat het helemaal voor jezelf is: er zit dus geen druk achter. Het maakt niet of je zinnen niet helemaal lekker lopen of dat je gedachten soms nergens naartoe leiden. Dit is puur en alleen om zowel je schrijven als je denken aan de gang te houden. En als je dan een stuk schrijft dat wél bruikbaar is voor je scriptie, is dat alleen maar mooi meegenomen.

Deadlines, deadlines, deadlines
Deadlines zijn je beste vriend. Oké, misschien lijken ze meer op een frenemy, maar geloof me, de meesten onder ons hebben ze nodig. Ik kan in ieder geval niet werken zonder deadline. Helaas doen sommige universiteiten (kuch Radboud kuch) niet zo heel moeilijk over deadlines en is de enige concrete deadline “voor het eind van het schooljaar”. Als je dan besluit dat je nog wat extra maandjes nodig hebt, worden die paar maanden al snel weer een volledig jaar. Op die manier wordt je scriptie een soort neverending story en daar wordt niemand vrolijk van.

Nu ben ik misschien niet de aangewezen persoon om hier tips over te geven, want ik heb ontiegelijk lang over mijn vorige scriptie gedaan. Toch geloof ik graag dat ik van mijn fouten geleerd heb. De belangrijkste les: spreek concrete deadlines af met je begeleider. Bedenk je dat je begeleider ook een leven heeft en dat als jij je niet aan de afgesproken deadlines houdt, hij/zij jou ook minder goede feedback kan geven. Er zitten dus consequenties aan vast. Als je niet zo’n best contact hebt met je begeleider, schakel dan een goede vriend(in) in met wie je concrete afspraken maakt en die jou stalkt om je aan het werk te krijgen.

Een scriptie schrijven is nooit makkelijk, maar hopelijk kun je, met deze tips in je achterhoofd, de uitdaging met goede moed aan.

Author image
Student Gender Studies. Hashtag-misbruiker. Ik heb een zwak voor genetisch gemanipuleerde supersoldaten of anderszins onbereikbare figuren. Expert in Chris Evans' baard, social justice, en Sharknado.