Theekransje

Shakespeare heeft swagger

Je hebt vast wel eens van hem gehoord: William Shakespeare. De man is een legende en staat bekend om zijn toneelstukken. Misschien ken je zijn stukken Hamlet of Romeo & Juliet wel van naam, of misschien heb je ze zelfs wel gelezen of gezien in het theater. Veel van zijn toneelstukken zijn bekend, maar wist je dat Shakespeare zelf eigenlijk ook onwijs tof is?

Shakespeare’s leven staat bol van de leuke feitjes. Zo is hij bijvoorbeeld zowel geboren als gestorven op 23 april, en zijn er meer dan 80 geregistreerde manieren om zijn naam te schrijven. Op Spotify kwam ik laatst bijvoorbeeld Wiliam Szekspir tegen. Klinkt wel ruig. Ook ruig was het feit dat Shakespeare een oorbel droeg in zijn linkeroor (hoewel we dit niet 100% zeker weten). Dit was voor die tijd natuurlijk onwijs hip. Shakespeare is trouwens ook de op één na meest ge-quote Engelse schrijver. Doet ie best leuk, zeker als je je bedenkt dat zijn toneelstukken en andere werken pas na zijn dood zijn vastgelegd en gepubliceerd en toen dus pas het echt grote publiek konden bereiken.

Invloed
Je hebt het misschien niet door, maar Shakespeare's werken hebben nog steeds veel invloed op moderne media. Misschien is jouw lievelingsfilm wel geïnspireerd door één van Shakespeare’s toneelstukken. De Lion King is bijvoorbeeld gebaseerd op Hamlet. West Side Story en Warm Bodies op Romeo & Juliet. Er zijn zo veel films gemaakt die gebaseerd zijn op een Shakespeare toneelstuk, dat Wikipedia er zelfs een hele categorie voor heeft. Mijn persoonlijke favoriet is She’s the Man, omdat dit voor mij totaal onverwacht was. Dit is een voetbal-chick-feel-good-film, wie verwacht daar nou Shakespeare bij?

Niet alleen in films zijn Shakespeare invloeden terug te vinden, ook in andere media zoals muziek. Ben je net als ik fan van Mumford&Sons? Dan heb je al heel wat Shakespeare quotes voorbij horen komen. De titel van hun eerste album, Sigh No More, is bijvoorbeeld een quote uit Much Ado About Nothing. Het gelijknamige nummer zit ook vol met quotes uit dit toneelstuk. Vooral het eerste album is in zijn geheel behoorlijk beïnvloed door vele Shakespeare werken. Dus mocht je je ooit afgevraagd hebben waar Marcus Mumford al die diepe teksten vandaan heeft - het was Shakepeare.

Nieuwe woorden
Je merkt het waarschijnlijk niet, maar de kans is groot dat jij bijna dagelijks een Shakespeare quote gebruikt. Hoe dan? Nou, Shakespeare heeft meer dan 3000 woorden toegevoegd aan de Engelse taal, woorden die ook vertaald zijn naar onder andere het Nederlands. Misschien wel het leukste voorbeeld is het woord ‘swagger’. De hele swagger-generatie zou natuurlijk verloren zijn zonder dit woord! Naast swagger zijn er ook veel gangbare woorden die je misschien wel dagelijks gebruikt dankzij Shakespeare. Dit filmpje geeft dat op grappige wijze weer.

Persoonlijk ben ik groot fan van Shakespeare. Ja, je moet wel even gaan zitten voor het lezen van zijn toneelstukken, want makkelijk leest het niet weg. Het is het in mijn mening wel waard, want het zijn mooie stukken met vooral tekstueel veel pareltjes. Ik raad iedereen dan ook aan om een keer een Shakespeare toneelstuk bij te wonen (bij voorkeur in Londen of Stratford-Upon-Avon natuurlijk!). Shakespeare was volgens mij gewoon een onwijs tof persoon, maar alas: I shall not look upon his like again.

Author image
Britt – 27 jaar – Ik word blij van thee, muziek, Netlfix, reizen, slapen en sarcasme. Maar vooral van thee. Thee is belangrijk. Ik heb meningen over dingen.