Theekransje

Sharknado 4: Een haai te ver?

Ik weet het nog goed. De zomer van 2013, toen de eerste Sharknado film uitkwam en ik nog geen idee had dat er drie vervolgen zouden komen. Inmiddels zijn we dus bij deel 4, genaamd Sharknado 4: The Fourth Awakens, beland. De trouwe Theekransje-lezer weet dat ik dol ben op dit soort slechte films en daarom kan ik het niet laten om een stukje te schrijven over deze laatste Sharknado film.

Deze film speelt zich vijf jaar na de gebeurtenissen van deel drie af. In die vijf jaar is er geen enkele Sharknado geweest, dankzij één of andere uitvinding die alle Sharknadoes tegenhoudt nog voordat ze beginnen. De held van de vorige delen, Finley Shepherd, leeft inmiddels een rustig leven in Kansas met zijn moeder en zijn zoontje Gil die in een haai geboren is (ik verzin dit niet). Maar dan! Een Sharknado in Las Vegas! Huh? Las Vegas is toch in de woestijn, waar komen die haaien dan vandaan? Dat is een hele goede vraag en één die niet door de film beantwoord wordt. Deze Sharknado kon niet tegengehouden worden omdat hij niet op basis van water was, maar op basis van zand #science. Eigenlijk was het dus een Sandsharknado.

Natuurlijk wordt Fin Shepherd ingeschakeld, want hij is de enige die deze haaien gewoon met z’n blote handen aan kan pakken. Ondertussen is zijn vrouw, van wie iedereen dacht dat ze dood was, omgebouwd tot een soort cyborg-superheld, die in de plaats van haar hand een kettingzaag of een lightsaber kan laten verschijnen. De Sharknadoes verschijnen inmiddels over het hele land, in elke grote Amerikaanse stad, op basis van olie, vuur en elektriciteit. Als je nu denkt: ik snap er geen hol meer van, troost je dan met de gedachte dat de schrijvers er ook absoluut niks van snapten. Helaas gaat Sharknado 4 hier toch iets te ver, zelfs voor mij. Ze zijn nét wat te zelfbewust; de onschuldigheid van de eerste film is compleet verdwenen.

Toch zitten er weer mooie momenten in deze film, zoals een man die een haai een kopstoot geeft met zijn piemel. (Een lulstoot? Het nieuwe swaffelen?) Ook laat David Hasselhoff in deze film weer zijn gezicht zien. Traditiegetrouw belanden er ook weer mensen in een haai, om er vervolgens heelhuids uit te komen. In dit geval wordt zo ongeveer de hele Shepherd familie opgeslokt door haaien, die vervolgens elkaar opeten en de laatste haai wordt opgegeten door een blauwe vinvis, als een soort Matroesjka poppen. Gil, het zoontje van Fin, redt iedereen en ze leven nog lang en gelukkig.

Tenminste, tot de volgende Sharknado.

Author image
Student Gender Studies. Hashtag-misbruiker. Ik heb een zwak voor genetisch gemanipuleerde supersoldaten of anderszins onbereikbare figuren. Expert in Chris Evans' baard, social justice, en Sharknado.