Theekransje

Sharknado 5: deze is voor de haaien

Het mag inmiddels geen verrassing meer zijn dat ik van domme films hou. Geef me een overvloed aan haaien in een film en ik ben blij. Vorige week kwam Sharknado 5: Global Swarming uit en hoewel mijn review van Sharknado 4: The Fourth Awakens niet heel positief was, wilde ik deze toch graag zien.

Zoals de titel al aangeeft, gaat de hele wereld dit keer naar de haaien. Finley Shepard en zijn mede-haaienjager Nova vinden in een grot onder Stonehenge een steen waarmee ze denken een sharknado te kunnen stoppen. Het tegenovergestelde blijkt echter waar te zijn: door de steen te verwijderen van een plek die verbonden is met een aantal andere knooppunten verspreid over de aarde, hebben Fin en Nova sharknado’s over de hele aarde losgelaten. Waar haaien onder Stonehenge in godsnaam vandaan komen is een vraag die de film niet eens probeert te beantwoorden. Ondertussen wordt zoontje Gil (je weet wel, dat kind dat in een haai geboren is) door een sharknado in Londen weggevoerd en vervolgens door een portal in de sharknado over de hele aarde geslingerd. Hierdoor krijgen we weinig van Gil te zien en dit is maar goed ook, want Gil is een bloedirritant kind.

We leven inmiddels in een ander politiek klimaat dan toen de eerste vier delen uitkwamen. Nu nucleaire oorlog wel erg dichtbij lijkt te komen, is een haaien-apocalyps zo slecht nog niet. Helaas is dat niet het enige dat veranderd is. Ik ben met andere ogen naar onze held Fin gaan kijken. Tijdens een bijeenkomst van wereldleiders zegt Fin doodleuk: “Back home, we’re trying to make America great again.” Opeens besefte ik dat, net zoals in de echte wereld, de alt-right al tijden onder de oppervlakte verscholen was. Mensen van kleur worden altijd als eerste opgeofferd. In Sharknado 3 was Ann Coulter, lieveling van de alt-right en toegewijd racist en antisemiet, vice-president van Amerika. In dit laatste deel dook Geraldo Rivera op, de man die vond dat Trayvon Martins hoodie net zo schuldig was aan zijn dood als George Zimmerman.

Ineens kwam de realisatie. Al deze tijd hebben we als kijker aan de kant van Fin en zijn irritante familie gestaan. Maar eigenlijk probeerden de haaien de wereld te verlossen van neonazi's en is Fin de antagonist in zijn eigen verhaal. En net zoals echte nazi’s, zijn ook dit hardnekkige klootzakken die je niet zomaar verslaat. Nova, de unproblematic fave van deze filmreeks, en een groot deel van Fins familie is gesneuveld in deel 5, maar Fin en Gil leven nog. Ongetwijfeld komt er nog een deel 6, waarin deze twee hopelijk voor eens en altijd door een haai opgevreten worden.

Al vijf films lang proberen de haaien ons een dienst te bewijzen, maar ze krijgen nu pas de erkenning die ze toekomt. Dus daarom: deze is voor de haaien.

Author image
Student Gender Studies. Hashtag-misbruiker. Ik heb een zwak voor genetisch gemanipuleerde supersoldaten of anderszins onbereikbare figuren. Expert in Chris Evans' baard, social justice, en Sharknado.