Theekransje

Sharktastic meesterwerken

Zoals in mijn bio verkondigt wordt, hou ik van slechte films. Van die films met verschrikkelijke editing fouten, pijnlijk acteerwerk en nog pijnlijkere special effects. De zender Syfy produceert elk jaar een hele rits van dit soort films, de één nog hilarischer dan de andere. Er zijn er zelfs zoveel dat het soms moeilijk is om te beslissen waar je nou moet beginnen. Daarom deze top 5 om je op weg te helpen.

5) Stonehenge Apocalypse
Hier begon het allemaal mee, de allereerste Syfy Original Movie die ik ooit zag. Mijn leven was op slag veranderd. Veel geneuzel over elektromagnetische velden die rampen veroorzaken waar de script-schrijvers ongetwijfeld vele uren research aan hebben besteed en iets over robothoofden: gegarandeerd succes. Het is alweer enige jaren geleden dat ik deze parel voor het laatst zag, maar de sateliettelefoons met enigszins fallisch uitziende antennes en de rampzalige cgi zal me voor altijd bijblijven. Om nog maar niet te spreken over de iconische kreet: “It was a robot head!” die ik nog altijd regelmatig citeer.

4) Ghost Shark
De titel zegt het al: het gaat hier om de geest van een overleden haai die ieders leven even keihard komt verneuken. Het concept was al geweldig en de film stelde niet teleur. In elk wateroppervlak, hoe klein ook, kan de haai verschijnen, want zo werken geesten. Kinderen die op een waterslide spelen komen tragisch aan hun einde. Een man die een glaasje water gaat halen, wordt na het drinken van dat water van binnenuit opengereten door de haai (waarom de haai niet gewoon in de waterkoeler verscheen zal voor altijd een mysterie blijven). Van alle Syfy films die ik gezien heb, heeft deze duidelijk zijn mogelijkheden het beste benut.

3) Mega Shark Vs. Giant Octopus
Dit is een absolute klassieker. Deze film stamt uit 2009 en is de eerste in een reeks van Mega Shark Vs. Ander Monster films, zoals Mega Shark Vs. Crocosaurus en Mega Shark Vs. Mecha Shark (spoiler alert: die Mega Shark is een taaie knakker die maar niet dood wil). Zoals vaak het geval bij franchises, is het origineel toch het beste. De computereffecten zijn uiteraard om te huilen: de Mega Shark ziet er soms enorm uit, op andere momenten lijkt hij niet groter dan de gemiddelde haai te zijn. Hét moment voor de Mega Shark om te laten zien waarom hij nou zo’n enorme baas is komt al vroeg in de film. Hij gaat steeds sneller zwemmen, totdat hij zo’n hoge snelheid heeft bereikt dat hij uit het water opstijgt en een vliegtuig uit de lucht hapt. Werkelijk magistraal.

2) 2-Headed Shark Attack
Dit was lange tijd mijn absolute favoriet. Brooke Hogan en Carmen Elektra hebben beiden een prominente rol, waarin ze hun borsten acteerwerk goed kunnen profileren. Een groep studenten gaat op zee op onderzoek uit, uiteraard terwijl ze bikini’s dragen (want zo gaat dat op Amerikaanse scholen) om vervolgens een tweekoppige haai tegen te komen. Deze haai kan wel een eiland laten zinken, maar een houten schuurtje dat in het water is beland is wel bestand tegen zijn krachten. Er is inmiddels een vervolg: 3-Headed Shark Attack, want waarom ook niet?

1) Sharknado 3: Oh Hell No!
Af en toe komt er een sequel uit die het origineel overtreft. De eerste Sharknado, waarin een tornado van haaien Los Angeles overvalt, was al geweldig. De enige reden dat hij niet in deze top 5 staat is om er nog een beetje variatie in te houden. Hoe dan ook, het derde deel was zonder twijfel de overtreffende trap van deze reeks. Ann Coulter, het meeste vervelende mens op Fox News, een zender die gespecialiseerd is in vervelende mensen, is vice-president in deze film en dat is een grotere ramp dan drie sharknado’s bij elkaar. Anthony Weiner, een voormalig senator uit New York wiens achternaam nog grappiger werd toen hij een dick pic van zichzelf via Twitter verstuurde, heeft ook een rol in de film. Zelfs George R.R. Martin, die kerel die de Game of Thrones boeken heeft geschreven en ongetwijfeld verantwoordelijk is voor de dood van minstens één van je favoriete personages, komt ongelukkig aan zijn einde dankzij de sharknado. David “The Hoff” Hasselhoff maakt ook nog een verschijning als de vader van de held. Schilderijen van George Washington worden gebruikt om in Legolas-stijl van een trap af te skateboarden, een haai wordt gespiest met de Amerikaanse vlag en er zijn haaien in de ruimte. Haaien! In de ruimte! Waarom ben je dit nog aan het lezen? Ga die film kijken!

Author image
Student Gender Studies. Hashtag-misbruiker. Ik heb een zwak voor genetisch gemanipuleerde supersoldaten of anderszins onbereikbare figuren. Expert in Chris Evans' baard, social justice, en Sharknado.