Theekransje

De leugens van het Sinterklaasfeest

Het is eind november en de Zwarte Pieten discussie is in volle gang. Deze houdt voor mij niet op tot Piet overal aangepast is: een roetpiet, een regenbootpiet, het maakt mij niet uit. Een veelgehoord argument van de pro-Zwarte Piet kant is echter dat ze hun kinderen niet uit kunnen leggen waarom Piet niet meer zwart is, maar nu opeens paars, wit met roetvegen, stroopwafelprint of oranje met blauwe stippen.

Persoonlijk vind ik dit argument nogal bijzonder. Het hele Sinterklaasfeest zoals we dat kennen is één grote leugen richting de kinderen, maar deze ene kleine verandering kun je je niet uitlullen? Het is een onzin argument. Er zijn veel complexere vragen rondom Sinterklaas die je je kind niet uit kunt leggen zonder een creatieve leugen te verzinnen. Een roetveegpiet is écht niet het meest ongeloofwaardige aspect van deze traditie. Neem nou de volgende voorbeelden van vragen die kinderen kunnen stellen.

“Hoe bezoekt Sinterklaas alle huizen in één nacht?”
Net als menig ander kind heb ik me vroeger afgevraagd hoe hij het in hemelsnaam deed: alle kinderen van Nederland bezoeken in één nacht. Het antwoord dat ik kreeg van m'n ouders weet ik helaas niet meer, maar ik kan me voorstellen dat het behoorlijk wat creatief liegen heeft gevraagd om hier een enigszins acceptabel antwoord op te verzinnen. Een supersnel paard? Een tijdmachine? Klonen? Wat je ook zegt, je zult je kind goed voor moeten liegen voor deze vraag.

“Waarom komt Sinterklaas met de boot?”
Het is 2016, sowieso heeft Sinterklaas een privé vliegtuig. Zo niet, dan toch zeker wel een Flying Blue lidmaatschap of op z'n minst enige skills in het zoeken van goedkope vluchten op Skyscanner? Een boot is zó passé.

“Hoe komt die ouwe aan genoeg geld voor al die cadeaus? En hoe oud is hij eigenlijk?!”
Als alle kinderen in de klas cadeautjes krijgen, en alle kinderen uit alle andere klassen, en alle kinderen van andere scholen en andere steden... Hoe rijk moet Sinterklaas dan eigenlijk wel niet zijn? Hoe komt hij aan dat geld? Ik zou gaan voor de loterij uitleg, maar ook wel grappig om je kinderen wijs te maken dat hij een bank heeft overvallen of het steelt van oude omaatjes. Gewoon, voor de grap. En hoe oud hij is: god mag het weten. Lul je daar maar eens uit.

“Waarom heeft de Sint geen iPad om alle namen van de kinderen in te zetten?”
"En nog belangrijker: waarom heb ik geen iPad in m'n schoen gekregen? Te duur? Maar mama, je zei net nog dat Sinterklaas heel rijk is, omdat hij geld steelt van oude mensen! Is dat waarom je altijd klaagt over oma's verzorgingstehuis? Omdat ze arm is en geen zorg kan betalen? Maar mam, dat was toch de schuld van de vluchtelingen?"

"Wij hebben helemaal geen kachel! Hoe komt Sinterklaas dan binnen?"
Nou Jantje, eigenlijk is Sinterklaas gewoon een ordinaire crimineel die 's nachts stiekem inbreekt in jouw huis. Je denkt dat hij alleen die wortel voor Amerigo mee heeft genomen, maar wie weet ben je straks ook ineens je Playstation kwijt...

Ik kan nog wel even doorgaan, maar hopelijk heb ik m'n punt ondertussen gemaakt. Het Sinterklaasfeest is één grote leugen en vraagt een dosis creativiteit van de ouders om het spel mee te kunnen spelen. Het uitleggen van een verandering in Piet's uiterlijk is dus helemaal niet zo ingewikkeld. Mocht je toch moeite hebben dan zal ik je nog even op weg helpen met onderstaand voorbeeld.

"Mam, waarom is Piet niet meer zwart?"
"Nou Truus, dat komt omdat Sinterklaas een speciale zeep heeft gemaakt voor de Pieten waardoor ze helemaal schoon zijn geworden en al het roet weg hebben gewassen! Ze zijn wel een beetje vies, zie je wel? Ik denk dat ze al door een paar schoorstenen zijn gegaan. Zullen ze bij ons al langs zijn geweest?"

Hop, nu heb je in één minuut je kind een verandering uitgelegd, nóg enthousiaster gemaakt én het Sinterklaasfeest toegankelijker gemaakt voor alle kinderen. Als je daar geen cadeautje van Sinterklaas voor krijgt, dan weet ik het ook niet meer!

Author image
Britt – 27 jaar – Ik word blij van thee, muziek, Netlfix, reizen, slapen en sarcasme. Maar vooral van thee. Thee is belangrijk. Ik heb meningen over dingen.