Theekransje

Sisters are doin’ it for themselves: een feministische playlist

Beyoncé wordt vaak genoemd als de ongekroonde koningin van modern feminisme. Ze is een toonbeeld van girl power en is daarnaast ook een goed voorbeeld van intersectioneel feminisme: feminisme voor álle soorten vrouwen, niet alleen de blanke vrouwen die zo vaak centraal stonden in de feministische strijd in het verleden.

Naast haar persoonlijkheid wordt Beyoncé ook geroemd om de feministische toon in veel van haar nummers. Maar natuurlijk is ze niet de enige die nummers met een feministisch tintje heeft gemaakt. Sisters Are Doin’ It For Themselves van Eurythmics kwam uit in 1985, toen wij allemaal nog niet eens geboren waren, en is wat mij betreft één van de beste voorbeelden. Maar er zijn er natuurlijk veel meer, in alle stijlen en van alle jaren. Tijd voor een playlist met feministische nummers, dachten wij! En zo geschiedde het, zie hier de Theekransje approved feministische playlist:


Deze lijst staat vol nummers die over feminisme gaan, zo geïnterpreteerd kunnen worden of een feministische ondertoon hebben. Heb je een confidence of mood boost nodig? Zet vooral deze playlist aan! Heb je tips, hebben we nummers gemist die hier écht op moeten, laat het weten zodat we de lijst aan kunnen vullen.

Tip: Spotify’s ‘Behind The Lyrics’ functie in de mobiele app is toegepast op sommige nummers, waardoor je tijdens het luisteren meer kan leren over het nummer en de achtergrond er van. Vooral bij ‘Girls Just Wanna Have Fun’ erg interessant!

Tot slot wil ik dit filmpje delen met een verbeterde versie van het nummer Girls Just Wanna Have Fun van Cindy Lauper, gezongen door haarzelf en James Corden. De nieuwe versie is een stuk meer feministisch dan het origineel en, wat mij betreft, slaat hij de spijker op zijn kop.

Author image
Britt – 27 jaar – Ik word blij van thee, muziek, Netlfix, reizen, slapen en sarcasme. Maar vooral van thee. Thee is belangrijk. Ik heb meningen over dingen.