Theekransje

Stappenplan: hoe ga je op jezelf wonen?

Als millennial heb je zo’n zeventien jaar op school gezeten, in voor- en tegenspoed jezelf leren kennen en ondertussen ook nog wat werkervaring opgedaan. Na al deze jaren heb je eindelijk besloten dat je er klaar voor bent: je gaat op jezelf wonen. En daar heb je een goed stappenplan voor nodig!

Stap 1: ben je er klaar voor?
Je hebt besloten dat je op jezelf wilt wonen, yay! Mocht je daar nog niet zijn, ga dan een paar dingen na: heb je genoeg inkomen? Heb je misschien een vast contract? Ken ik genoeg gezonde recepten zodat ik genoeg vezels binnen krijg? Kan ik zelf belastingaangifte doen? Oké, misschien moet je de belastingaangifte maar vergeten. Niemand snapt dat.

Stap 2: vind je droomhuis
En vergeet ‘em maar direct. Als millennial verdien je waarschijnlijk te weinig voor dat prachtige huis aan de gracht in je droomstad. Bovendien vinden ze je geen goede kandidaat omdat je geen vast contract hebt. Als je nu realiseert dat je compromissen moet sluiten, bespaart dat je alvast heel veel frustratie in de toekomst.

Stap 3: geef alleen wonen maar op
Na een tijdje zoeken tussen de overprijsde particuliere woningen, kleine hoeveelheid sociale huurhuizen en twee bij twee kamers moet je helaas gaan concluderen dat het je alleen niet gaat lukken. Maar daar heb jij een oplossing voor, want je hebt namelijk veel topvrienden! Samen moet je makkelijk een huis kunnen vinden!

Stap 4: waar moeten we aan voldoen?
Jij en je bestie hebben afgestemd wat jullie zoeken in een woning. Je ziet het al helemaal voor je, late night talks, lachen om horrible dates en bovenal kleding uitwisselen. Je voelt je goed, je bent er zeker van dat met twee inkomens je écht wel een top woning moet kunnen vinden. Maar wat is dit? “Huis is niet geschikt voor woningdelers.” The fuck is een woningdeler? Nou, jij dus. Want als je samen gaat wonen, maar geen partners bent, dan ben je dus helemaal nergens welkom. Ik zou je graag willen uitleggen waarom dit is, maar dit is mij ook een mysterie.

Stap 5: ach, bij m’n ouders wonen is zo verkeerd nog niet…
Na je woningwensen inschikken, besluit samen te gaan wonen en het woord woningdelers te hebben geleerd ben je er klaar mee. Je geeft het op. Je hebt er de kracht écht niet meer voor. Je ouders zijn eigenlijk best leuke mensen en je eigen was hoef je niet te doen.

Author image
Ik heb een hipstertas, vind eten lekkerder als het in de vorm van een dinosaurus is en heb een zwak voor onbereikbare mannen die blauw of geschminkt zijn.