Theekransje

Stop de romantiek!

Volgens vele mensen is “When Harry met Sally” een film die je écht gezien moet hebben, want hij is zo vreselijk goed. Geen zorgen als je deze film niet kent of nooit hebt gezien, ik heb ‘m ook nooit helemaal gezien. Of in ieder geval niet in chronologische volgorde. In ieder geval, deze film begint als een verhaal over een man en een vrouw die willen bewijzen dat ze gewoon vrienden kunnen blijven. Natuurlijk lukt het ze niet, worden ze verliefd op elkaar, leven ze nog lang en gelukkig. Het is namelijk fictie en dan “horen” de mannelijke en vrouwelijke hoofdpersonen bij elkaar te komen aan het einde van het verhaal...

Maar waarom is dit altijd zo? Het lijkt wel dat elk verhaal dat verteld wordt tegenwoordig een belangrijk mannelijk en vrouwelijk karakter verliefd moeten worden, trouwen, 2.5 kinderen krijgen en nog heel lang en gelukkig leven. Joepie voor romantiek hoor, maar waarom moet dit? Mannen en vrouwen kunnen ook gewoon bevriend zijn.

Daarom heb ik hier een kort overzicht van gave man-vrouw vriendschappen in de media. Let op, er staan dus spoilers voor allerlei series en films in dit stuk!

Agent Carter: Peggy Carter en Edwin Jarvis
Peggy Carter ken je misschien wel van de Captain America films. Ze was zo’n mega badass dat ze haar eigen serie heeft gekregen en daarin keer op keer de wereld redt, terwijl ze ook nog eens met het seksisme uit de jaren ‘50 rekening moet houden. Dubbele badass dus.

In het eerste seizoen helpt ze Howard Stark (ja, de vader van Tony Stark aka Iron Man) met het terugvinden van zijn gestolen uitvindingen die de wereld kunnen vernietigen. Daarbij krijgt ze assistentie van zijn butler, mister Edwin Jarvis. De stereotype rollen hier zijn flink omgedraaid: Peggy draait haar hand niet om voor levensgevaarlijke missies en een flink potje vechten, terwijl mr. Jarvis echt wakker kan liggen van een ineengestorte soufflé en onnodige confrontaties het liefst uit de weg gaat. Hoewel Peggy mr. Jarvis eerst ziet als een last en niet betrouwbaar, begint ze hem steeds meer te mogen en te waarderen als een echte vriend. En mr. Jarvis is de eerste die haar ziet als mens. Hij waardeert haar voor wie ze is, voor wat ze kan en niet alleen omdat ze een vrouw is. BFF’s for life.

How I Met Your Mother: Ted en Lily
In de serie How I Met Your Mother vertelt de hoofdpersoon Ted via flashbacks aan zijn kinderen hoe hij hun moeder ontmoette. In die flashbacks vertelt hij veel over zijn vriendengroep, waar ook het karakter Lily deel van uitmaakt.

Lily en Ted kennen elkaar al sinds het eerste jaar van hun studie en worden ontzettend snel enorm close. De beste vriend van Ted, Marshall, krijgt zelf een relatie met Lily, maar voelt zich nooit bedreigd door de hechte vriendschap die Ted en Lily opbouwen. Hun vriendschap gaat diep, waarbij ze hun eigen tradities hebben opgebouwd en precies weten wanneer de ander liegt. En wanneer Lily de verloving met Marshall afbreekt en verhuist naar de andere kant van het land, voelt Ted zich in de steek gelaten. Uiteindelijk overwint hun sterke vriendschap de diepe dalen en steunen ze elkaar hun hele leven lang.

Tron Legacy: Quorra en Sam
Ik zal eerlijk zijn, ik begreep niet alles van het verhaal van Tron Legacy. Maar in dit geval vond ik dat totaal geen probleem, want wat een toffe film! Visueel is het schitterend en de muziek is zo gaaf. Tron Legacy is het vervolg op de film Tron uit de jaren ‘80 en gaat over een virtuele wereld en computerprogramma’s waar mensen een onderdeel van worden. En bonus, geen onnodige romantische subplots!

In Tron Legacy komt de hoofdpersoon Sam terecht in een virtuele wereld, waar hij denkt zijn vader te kunnen terugvinden. Alleen is deze wereld niet zo veilig als dat je zou denken en met wat hulp komt Sam uiteindelijk weer terug in de echte wereld. Iets wat hem daarbij helpt is Quorra, een onderdeel van het computerprogramma. Je kan haar zien als de digitale versie van de kleine zeemeermin, aangezien ze ook heel erg graag mens wil worden. Ze is echter in de film nog een computerprogramma, dus het gevoel van liefde kent ze niet.

En ook Sam heeft geen behoefte aan romantiek. Eerst wil hij zijn daddy issues oplossen en vervolgens moet hij in een bizarre wereld vechten voor zijn leven. Wie heeft er dan in hemelsnaam tijd voor romantiek?! Ain’t Tron Legacy got time for that!

Dus even een oproep aan alle schrijvers op de wereld: alsjeblieft, stop met de onnodige romantische subplots. Mannen en vrouwen kunnen ook heel goed de wereld redden en gewoon vrienden blijven. Dat zijn ook heel erg interessante verhalen. En Hollywood, geen zorgen. Vrouwen bezoeken ook wel de grote actiefilms wanneer er geen romantiek is. We gingen bijvoorbeeld niet naar Avengers 2, omdat we Black Widow en de Hulk zo graag verliefd wilden zien worden.

En wil je toch dat deze karakters wel op een romantische manier bij elkaar komen? Dan kan je altijd nog de fanfics raadplegen.

Author image
Ja, ik ben iemand die gelooft dat Pluto een planeet is, lava lampen te hip vind en teveel boeken, te weinig tijd heeft. Ik vind oude spullen tof maar ben ik dan een hipster?