Theekransje

Street art hotspots in Berlijn

Dat Berlijn een hipster stad is, is algemeen bekend. Je kunt er vele coffee houses, hippe fietsenwinkels en industrieel uitziende eettentjes vinden. Een ander geliefd kenmerk van deze dynamische stad is street art. Als liefhebber van deze kunstvorm ben ik op zoek gegaan naar een paar hotspots om toffe street art te vinden in Berlijn, want ik gun jullie mooie dingen in het leven.

YAAM
Young African Art Market, dat is waar deze afkorting voor staat. De naam zegt het al: op deze hippe plek langs de rivier Spree kun je art kijken en er is een 'market'. Dit is niet helemaal het goede woord voor wat YAAM is: het is een soort plein met overal zand, barretjes en eettentjes en in de zomer barst het er van de gezelligheid. Mensen voetballen, zijn aan het zonnen, drinken allerlei drankjes... het is leuk! Zoals de naam al doet vermoeden gaat het hier om Afrikaanse tentjes en je zult hier ook vooral mensen van Afrikaanse komaf vinden, maar toen ik er was in de zomer voelde ik me er zeker ook welkom.

Maar het gaat natuurlijk om de street art. Er zijn op het terrein van YAAM een aantal pareltjes te vinden, waarvan deze mijn favoriet is:

Zoals altijd met street art geldt, kun je vandaag iets zien wat morgen weer weg is. Bij YAAM is het zelfs zo dat het hele terrein bedreigd wordt: de vraag is niet óf hier op den duur een flat wordt gebouwd, maar wanneer. Ga dus vooral langs nu het nog kan, en check vooraf voor de zekerheid even de website.

Gratis tip: stap uit op Warschauer Strasse en loop langs de East Side Gallery naar YAAM, zodat je totaal underwhelmed kan zijn van de kunst op de Berlijnse Muur en nóg blijer met de kwaliteit van de kunstwerken bij YAAM.


Hackesche Höfe
Als je bij het Hackesche Höfe bent en je let goed op, zul je misschien wel het tofste straatje van Berlijn ontdekken. Deze zit namelijk he-le-maal vol met street art. Hier vind je alles: graffiti, tags, paste ups, mozaïek, stickers, poppen, beelden... je kijkt je ogen uit. Ook hier verandert alles heel snel, op twee uitzonderingen na: er is een graffiti van Anne Frank en daarnaast een ander kunstwerk van een aap met een fototoestel. Deze twee muren zijn verboden terrein en mogen niet beplakt of beschilderd worden, maar verder gaat iedereen overal los. Loop ook eens door het poortje naar achteren en ga het trappenhuis in als je helemaal overdondert wilt worden door kunst!

Gratis tip: navigeer naar het Anne Frank Zentrum om niet te verdwalen, dit museum zit in dezelfde straat.


RAW
Toen ik het RAW terrein bezocht (in januari), durfden we er bijna niet op te lopen. Het was groot en vooral heel erg verlaten, maar in de zomer is dit écht een supertoffe plek. Dit voormalige trein reparatie terrein is één groot openluchtmuseum voor street art. Er is vooral veel graffiti te vinden. Nu er geen treinen meer gerepareerd worden is het terrein aan de Spree gevuld met cafés, kroegen, biergartens en zelfs een klimmuur op een oude toren. Er worden ook vlooienmarkten gehouden en eigenlijk kan je het zien als een soort festivalterrein. Leuk om doorheen te struinen en eens goed rond te kijken naar de street art!


Friedrichshain
Friedrichshain is geen specifieke plek, maar een stadsdeel. Dit gebied zit vol met street art en ik ben zelf fan van het wijkje Friedrichshain-Kreuzberg, waar je overal waar je loopt street art tegenkomt. Ik wil je dan ook aanraden om vooral te gaan dwalen, maar om je in ieder geval één specifieke plek te geven: de Skalitzerstraße. Hier vind je namelijk onder andere werk van ROA, een artist uit Gent die bekend staat om zijn werken van dieren. De dieren die hij schildert zijn dieren die lokaal voorkomen of voor zouden komen als er in plaats van een stad, vrije natuur zou zijn. Ik hou heel erg van zijn stijl, die hierboven terug te zien is.

Ook zichtbaar op bovenstaande foto, in de rechterbovenhoek van de muur, zijn de rode en blauwe tekens van de groep Berlin Kidz. Deze tekens lijken op letters, maar er staat vaak niks. De jongens van Berlin Kidz hebben een kenmerkende stijl: sierlijke tekens, bijna altijd in de rode en blauwe verf, altijd in rijen naar beneden. Ze werken dan ook al abseilend van boven naar beneden, snijden onderaan het touw door en zorgen dat ze weg komen. Ik vind hun sierlijke tekens heel tof en als je rondloopt door Friedrichshain zul je ze zeker nog vaker tegenkomen! De wedstrijd is om zo hoog mogelijk op een gebouw te sprayen, zodat je goed zichtbaar bent. De Berlin Kidz zijn hier behoorlijk goed in, maar ook de 1 Up crew zul je vaak zien als je omhoog kijkt.

Gratis tip: Berlin Kidz maakte een docu over hun shenanigans. Naast graffiti houden ze zich ook graag bezig met freerunning en meerijden op het dak van de tram. As you do. De kwaliteit is helaas om te huilen, maar de documentaire is wel tof!

Street art is overal in Berlijn, zowel goede als slechte. Waar je ook bent in de stad, je zult de dansende meisjes en confetti van SOBR tegenkomen (een teken dat er een uitgaansgelegenheid in de buurt is!) en je zult in sommige delen van de stad wel vaker tags van dezelfde artists of crews zien. Street art leeft in Berlijn, zelfs in het gepolijste Mitte maar vooral in voormalig Oost-Berlijnse wijken als Friedrichshain. Wil je meer leren over de cultuur en kunst, dan beveel ik je een tour van Alternative Berlin aan. En als je veel tijd hebt in de stad: dwaal rond, ontdek, verdwaal en ontdek nog meer! Er is zoveel te zien in Berlijn, zeker als je af en toe ook eens omhoog kijkt!

Author image
Britt – 27 jaar – Ik word blij van thee, muziek, Netlfix, reizen, slapen en sarcasme. Maar vooral van thee. Thee is belangrijk. Ik heb meningen over dingen.