Theekransje

Help mee in de strijd tegen plastic

We weten allemaal dat het een probleem is: plastic. Er zijn al veel artikelen geschreven over de plastic soep die in de oceaan rond drijft en we kennen allemaal de foto's van zeedieren die tussen het plastic zwemmen. De impact van plastic is vreselijk, maar gelukkig kunnen we er iets aan doen! Deze tips helpen je om je plastic verbruik op een gemakkelijke wijze te verminderen en zo je steentje bij te dragen aan het leefbaar maken van de natuur.

Plastic tassen
Laten we beginnen met de meer voor de hand liggende optie: verban plastic tassen uit je leven. Zorg dat je altijd een draagtas bij je hebt als je boodschappen gaat doen, zodat je geen lade vol met AH tasjes meer hebt en ook gelijk het milieu een handje helpt. Je kan kiezen voor een opvouwbare tas die amper ruimte inneemt en heel licht is, waardoor je hem makkelijk mee kan nemen. Een totebag is natuurlijk ook een goede optie. Mocht je echt een tasje nodig hebben, zorg dan dat je het recycled na afloop.

Rietjes
Ik had zelf nooit echt nagedacht over rietjes, maar ook dit plastic item komt veel in het water terecht! Daarnaast wordt het veelvuldig gebruikt: in de USA gaan er per dag zo'n 500 miljoen (!) rietjes doorheen. Door hun formaat worden rietjes soms per ongeluk opgegeten door zeedieren, of komen ze op een andere manier in het lichaam van een dier terecht. Het is niet voor niks dat de UK een verbod op plastic rietjes overweegt. En geef nou toe, heb je dat rietje in je cola echt nodig? Het skippen van rietjes is een low impact manier om bij te dragen aan het milieu, want je kan echt prima leven zonder rietjes en op die manier dus toch iets goed doen!

Plastic borden, bestek, bekers en andere eetspullen
Ja, het is onwijs handig om wegwerpspullen te gebruiken als je je verjaardag viert. Ik maak me hier zelf ook schuldig aan - ik heb simpelweg niet genoeg glazen voor iedereen. Maar eigenlijk is het natuurlijk bizar dat we zo'n berg plastic zomaar weggooien na één keer gebruik. Kijk daarom eens naar alternatieven: papier in plaats van plastic, of misschien zelfs bamboo? Er zijn zeker andere opties te vinden. Als je graag water drinkt onderweg, koop een drinkfles. Laat je koffie of soep ingeschonken worden in je thermosfles in plaats van piepschuim beker, en gebruik als het écht niet anders kan dan in ieder geval geen plastic deksel op je Starbucks koffie (en natuurlijk geen rietje).

Scrubs, tandpasta en verzorgingsproducten
Ken je die scrubs met kleine gekleurde korreltjes erin? Grote kans dat dit microbeads zijn. Plastic dus. Deze superkleine plastic bolletjes spoelen zo weg met je water, wat er voor zorgt dat ze in het riool terecht komen. Omdat ze zo klein zijn dat ze niet gefilterd kunnen worden, eindigen ze uiteindelijk in de oceaan. Vissen eten ze op, waardoor het plastic in hun maag terecht komt. Omdat ze dit niet kunnen verteren raakt hun maag vol met plastic en uiteindelijk zullen ze sterven door honger. Maar niet alleen vissen krijgen deze microdeeltjes binnen: jijzelf waarschijnlijk ook. Ze zitten namelijk soms ook in tandpasta, waardoor de kans groot is dat je per ongeluk wel eens wat hebt doorgeslikt. Naast tandpasta zijn ook zonnebrand, make-up en zelfs deodorant boosdoeners. Zie hier voor een lijst met verschillende producten waar deze deeltjes in zitten. Het alternatief? Natuurlijke producten met bijvoorbeeld suiker als scrub.

Het goede nieuws is dat de Europese Commissie hard bezig is met het invoeren van een verbod op sommige van de hierboven genoemde producten. Zij willen bijvoorbeeld plastic wattenstaafjes, borden, bestek en ballonstokjes gaan verbieden. Verder willen zij het gebruik van plastic drinkbekers en maaltijdverpakkingen proberen te ontmoedigen door deze duurder te maken.

In Nederland wordt er al gewerkt met een statiegeldsysteem, wat natuurlijk al helpt om flessen van de straat en uit het water te houden. Er kan echter nog veel meer gedaan worden. Loop eens door de supermarkt en let eens op de verpakkingen: waarom zit een komkommer in plastic? Waarom zitten sommige chocolaatjes in een plastic doos, met een plastic zak en een losse plastic verpakking? Als je je hier meer bewust van wordt, kun je bij het uitkiezen van je boodschappen misschien ook proberen om zo min mogelijk plastic in je winkelmandje te gooien. Super goed voor je karma!

Author image
Britt – 27 jaar – Ik word blij van thee, muziek, Netlfix, reizen, slapen en sarcasme. Maar vooral van thee. Thee is belangrijk. Ik heb meningen over dingen.