Theekransje

The Martian

Deze review is spoilervrij

Astronaut Mark Watney (Matt Damon) wordt tijdens een missie op Mars weggeblazen door een storm. Zijn crewleden gaan ervan uit dat hij door de klap overleden is en moeten Mars verlaten als ze het zelf willen overleven. Mark is echter nog steeds in leven en moet nu in zijn eentje, zonder enige manier om zijn crew of NASA te bereiken, zien te overleven op een planeet waar, zover wij weten, niks kan leven (het boek is uiteraard geschreven voor de ontdekking dat er water is op Mars, dus die stelling was toentertijd nog waar).

De eerste promotiefilmpjes zagen er al supertof uit en dus besloot ik om deze zomer ook maar het boek te lezen, zodat ik alvast wist wat ik kon verwachten. Het boek was geweldig: qua wetenschap kwam het enorm realistisch op mij over, maar tegelijkertijd zit er ook ontzettend veel humor in, waardoor je er, ondanks de vele wetenschappelijke uitleg, toch makkelijk doorheen komt. Bovendien zijn de personages menselijk en blijft het boek van begin tot eind spannend.

De film had dus hoge verwachtingen waar te maken. Qua humor zat het helemaal goed. Ondanks de nogal benarde situatie waarin Mark Watney zich bevindt, blijft de film ook een heerlijk gevoel voor humor houden. Eén grap steekt er met kop en schouders bovenuit: een Lord of the Rings verwijzing die dankzij een bepaald casting besluit nóg grappiger wordt. De soundtrack bestaat voornamelijk uit disco muziek, wat verbazingwekkend goed werkt. Matt Damon doet het goed, evenals de rest van de cast, die bestaat uit bekende namen als Jessica Chastain, Kate Mara, Kristen Wiig, Sean Bean, Michael Peña, Sebastian Stan, Donald Glover en Chiwetel Ejiofor.

Toch kan de film niet helemaal tippen aan het boek. De eerste twee aktes volgen het boek vrij nauwkeurig, maar in de derde akte gaat de film opeens behoorlijk afwijken. Hoewel een film altijd anders is dan het boek - het is immers een adaptatie, geen kopie - zijn er een paar veranderingen die ik jammer vond. Maar zelfs met deze veranderingen blijft het nog steeds een ontzettend vermakelijke film, aangezien de veranderingen waarschijnlijk totaal niet storend zijn als je het boek niet hebt gelezen. Bovendien is de film ook nog eens wetenschappelijk realistisch en dat zie je niet elke dag in een Hollywood blockbuster.

Mijn advies: kijk eerst de film en lees daarna het boek, zodat je van beiden volop kan genieten.

Author image
Student Gender Studies. Hashtag-misbruiker. Ik heb een zwak voor genetisch gemanipuleerde supersoldaten of anderszins onbereikbare figuren. Expert in Chris Evans' baard, social justice, en Sharknado.