Theekransje

The Room: Zo slecht dat het kunst is

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat ik van troep hou. De grootste troep van allemaal, The Room uit 2003, had ik echter nog niet gezien. Deze film staat alom bekend als de slechtste film ooit gemaakt en is uitgegroeid tot cult klassieker. Het verhaal van hoe deze film tot stand is gekomen is zelfs verfilmd door James Franco in The Disaster Artist, die deze week uit is in Nederland.

The Room is het product van visionair Tommy Wiseau, een man die volledig omringd is door mysterie. Hij heeft een duidelijk Oost-Europees accent, maar blijft volhouden dat hij uit New Orleans komt. Hij kan niet acteren, regisseren of schrijven, maar toch heeft hij mensen kunnen overhalen om mee te werken aan zijn film. Hij heeft de film gefinancierd met 6 miljoen dollar van zijn eigen geld, maar waar dat geld in godsnaam vandaan komt is ook nog steeds een raadsel.

Het plot van The Room is doodsimpel. Johnny (Tommy Wiseau) is verloofd met Lisa, maar zij houdt niet meer van hem. Mocht je de draad toch kwijtraken, wees gerust. Lisa zegt minstens twintig keer dat ze niet meer van hem houdt. Ze vindt Johnny’s beste vriend Mark wel een lekkertje, dus die gaat ze vervolgens verleiden. Het wordt niet duidelijk waarom Johnny niet meer goed genoeg is voor Lisa, want ze wil er verder niet over praten. Verder zijn er nog een aantal subplotjes, waaronder Lisa’s moeder die op de meeste luchtige manier aller tijden aankondigt dat ze borstkanker heeft, een buurjongen die problemen heeft met een drugsdealer en twee vrienden van Lisa die met regelmaat haar appartement gebruiken om seks te hebben op haar bank.

Dit klinkt al niet als de allerbeste film, maar waarom is dit nou de slechtste film aller tijden? Het is niet het plot; het is niet eens het niet-bestaande acteertalent van de cast of de regie. Het is het feit dat deze film niet door mensen gemaakt lijkt te zijn. Alles is absurd, van een scène waarin Johnny bloemen koopt voor Lisa, tot de ingelijste foto’s van lepels en kurkentrekkers in het appartement van Johnny en Lisa. Het is alsof een alien naar de aarde is gekomen, de vorm van Tommy Wiseau heeft aangenomen, de mensheid heeft geobserveerd en dacht: Ik kan wel een film maken.

Tegelijkertijd is dit ook de reden dat het uitgegroeid is tot zo’n cult klassieker. Je blijft er maar naar kijken, juist omdat het zo bizar is. Tommy Wiseau is nog wel het vreemdst van allemaal. De man gedraagt zich dus als een alien, maar ziet eruit als een vampier. Hij heeft een raar lachje, probeert meerdere keren een kip na te doen en faalt, en in de ronduit gênante seksscènes tussen Johnny en Lisa lijkt het alsof hij haar navel probeert te penetreren. Misschien wilde ze hem daarom wel verlaten.

Wellicht kan The Disaster Artist een deel van het mysterie rondom Tommy Wiseau oplossen, maar hoe dan ook, ik blijf er heilig van overtuigd dat deze man het levende bewijs is voor het bestaan van aliens.

Author image
Student Gender Studies. Hashtag-misbruiker. Ik heb een zwak voor genetisch gemanipuleerde supersoldaten of anderszins onbereikbare figuren. Expert in Chris Evans' baard, social justice, en Sharknado.