Theekransje

Throwback Thursday: Herman Cain

Hoewel de Amerikaanse presidentsverkiezingen pas in november 2016 zijn, zijn de campagnes al in volle gang. Vooral veel Republikeinen zien overal een kans om het presidentschap te winnen. Afgezien van de grootste kanshebber Jeb Bush (broer van ieders grote vriend George W.) hebben onder anderen Rick Perry, Rick Santorum en Donald Trump hun kandidaatschap aangekondigd. Al deze mannen hebben vrij idiote dingen gezegd. Er kunnen eindeloos grappen gemaakt worden over Donald Trumps spray-tan en dat dode dier op zijn hoofd, of over Santorums achternaam, die dankzij een columnist opeens een heel andere betekenis kreeg nadat Santorum enorm homofobe dingen had gezegd (klik op eigen risico).

Maar toch mist er iets in deze verkiezingsstrijd. Herman Cain. De beste man deed mee in de verkiezingen van 2012, maar door een reeks ongelukkige incidenten moest hij zich vervroegd terugtrekken uit de race. Deze top 3 is een eerbetoon aan deze man en de vele uren entertainment die hij ons in 2011 en 2012 bezorgde. Om met de Herminator’s eigen woorden te spreken: “Aww shucky ducky now! We’re gonna have some fun!”

Op de derde plaats staat Cains Libië blunder. Toen hij gevraagd werd naar Obama’s beleid in Libië, leek hij enigszins verrast dat dit onderwerp ter sprake kwam, ondanks het feit dat het destijds een hot issue was. Er viel een stilte die eeuwen leek te duren waarin die arme Herman zich ging afvragen waar Libië lag en wat daar gebeurd was. Toen hij later gevraagd werd naar dit tijdelijk geheugenverlies, was zijn enige antwoord “9-9-9”. Werkelijk inspirerende voorbereiding.

Op plaats nummer 2: Cains campagnefilmpje, dat eindigde met een lang shot van zijn gezicht, waarin hij eerst een serieus gezicht trekt, om vervolgens in slow motion tempo een glimlach op zijn gezicht te laten verschijnen. Als je het filmpje bekijkt, denk je niet zozeer: “goh, wat een aardige man,” maar eerder: “waarom heeft niemand door dat dit een robot is die een mens probeert te imiteren?” of: “wie heeft deze seriemoordenaar vrijgelaten?” Stephen Colbert parodieerde het fragment perfect, al wist hij het op de één of andere manier nog net iets enger te maken.

De onbetwiste nummer 1: Cains inspirerende Pokémon quote. Tijdens een debat besloot de Herminator om de meer filosofische kant op te gaan. “A poet once said, ‘Life can be a challenge, life can seem impossible, but it’s never easy when there’s so much on the line.'” Op het eerste gezicht een ietwat zoetsappige, maar niet heel vreemde quote. Totdat je erachter komt dat dit hoogstandje woordensmederij uit de soundtrack van Pokémon: the Movie afkomstig is.

Zelfs Donald Trump en Rick Santorum met hun bijna bewonderingswaardige domheid kunnen hier niet aan tippen. Misschien juist omdat, in tegenstelling tot Trump en Santorum, Herman Cain vooral voor onschuldig entertainment zorgde, zonder daarbij Mexicanen en homo’s om de haverklap voor verkrachters en pedofielen uit te maken. Hoe dan ook, we kunnen alleen maar hopen dat we op een dag weer zo’n grootheid mogen aanschouwen.

Author image
Student Gender Studies. Hashtag-misbruiker. Ik heb een zwak voor genetisch gemanipuleerde supersoldaten of anderszins onbereikbare figuren. Expert in Chris Evans' baard, social justice, en Sharknado.