Theekransje

Throwback Thursday: Nigel van Burenruzie

Nigel uit Kerkrade. Hij werd beroemd (of berucht, dat mag je zelf bepalen) dankzij een uitzending van Buren in de jaren ‘90. De uitzending betrof een zeer serieuze zaak: een burenruzie. Nigel zette Kerkrade op de kaart als intellectuele hoofdstad van dit land en verdient daarom wel een ode.

Full disclosure: ik kom zelf uit Zuid-Limburg en hoewel ik me soms erger aan de manier waarop wij neergezet worden op tv, zetten mensen als Nigel me aan het denken of die stereotypes toch niet gegrond zijn. Hoe dan ook, dankzij mijn afkomst heb ik het speciale privilege om grappen te maken over domme Zuid-Limburgers en dat ga ik dan ook volop benutten.

Voor degenen die onbekend zijn met Nigel: hij was een alleenstaande man die ruzie kreeg met zijn buren en die ruzie liep steeds meer uit de hand. De interviewer stelt op heerlijk droge manier zijn vragen aan beide buren en raakt steeds meer verward door de vele Limburgse uitdrukkingen die voorbij komen. Ik wou dat ik kon zeggen dat mensen uit Kerkrade niet echt zo praten, maar dan zou mijn betrouwbaarheid als blogger compleet verdwenen zijn.

Nigel wordt door zijn buren ervan beschuldigd met de deuren te schuiven (slaan) en hij heeft ooit een gat in de muur geslagen toen zijn buren de spoel (afwas) stonden te doen, zogenaamd in de veronderstelling dat het een spouwmuur was. Ook heeft de politie zijn installatie (versterker) afgenomen, omdat hij teveel geluidsoverlast veroorzaakte. De buurvrouw werd uitgemaakt voor oud sau (varken) door Nigel. Nigel is duidelijk de buurman waar je al je hele leven op gewacht hebt.

Maar toch moeten we niet te snel veroordelen. Nigel had een aantal serieuze problemen. Toen de broer van de buurvrouw verhaal kwam halen, voelde Nigel zich bedreigd en wist hij niet wat hij moest doen, want hij had de duiven bij zich (nee, dit is geen rare Limburgse uitdrukking. Hij had letterlijk duiven bij zich, want zo rollen de mensen in Kerkrade #jwz). Nigel had ook last van geheugenverlies, want toen de interviewer vertelde dat de buurvrouw had gezegd dat Nigel pornografische foto’s door de brievenbus had geduwd, had Nigel geen idee hoe ze in godsnaam op zo’n idee zou kunnen komen, terwijl er op de achtergrond een foto van een ontblote dame op zijn keukenmuur hing. Bovendien leed hij mogelijk aan seksuele frustratie, in ieder geval volgens de buren. Hun theorie was dat hij “niet genoeg van zijn vriendin kreeg.” De buren waren duidelijk getrained in psychoanalyse en hadden Nigel meteen door.

Nigel vond het zelf ook maar allemaal vermoeiend, gezien zijn uitspraak “dat hangt mij de vot uit” (het hangt mij de kont uit - vertaling door Nigel™).

Deze legendarische man zou inmiddels overleden zijn (of in Hoensbroek wonen, maar dat komt eigenlijk op hetzelfde neer) en we kunnen alleen maar hopen dat hij in de hemel met zoveel deuren kan schuiven als hij wil.

Author image
Student Gender Studies. Hashtag-misbruiker. Ik heb een zwak voor genetisch gemanipuleerde supersoldaten of anderszins onbereikbare figuren. Expert in Chris Evans' baard, social justice, en Sharknado.