Theekransje

Tinder voor bi's

Laat ik dit stuk beginnen met mijzelf te outen: Hoi, ik heet Sietske en ik ben bi. Ik heb laatst besloten dat ik /misschien/ klaar ben om te gaan daten. En als je gaat daten in de moderne wereld, dan download je Tinder.

Tinder zag ik als een digitale vleeskeuring en keurde ik daarom ook altijd af. Niet echt mijn cup of tea. Maar ik realiseerde dat ik het liefst m’n huis niet uit wil om nieuwe mensen te ontmoeten. Bij de gedachte aan bars en uitgaansgelegenheden krijg ik al een paniekaanval. Nou ja, als ik dan toch mensen wil ontmoeten, dan maar lekker comfortabel vanuit m’n bed.

Where the women at?
Ik was blij verrast dat ik op Tinder kon aangeven dat ik uit “beide” genders kon gaan kiezen. Na een paar uurtjes swipen realiseerde ik al snel dat het aanbod wel erg scheef was. Als ik het in procenten zou moeten uitdrukken, dan zag ik 90% mannen en 10% vrouwen. Deze scheve verhouding komt omdat er niet enorm veel queer vrouwen op de app zitten, of in ieder geval niet in mijn buurt. Dus dat wordt je kilometers aanpassen en lange reizen maken voor dates, als je al een match vindt!

To out myself or not to out myself?
Ik ben erg comfortabel met mijn seksuele identiteit en vind het niet erg om dit tegen mensen te zeggen. Toch heb ik meerdere paniek situaties gehad toen ik mijn bio schreef (die ik overigens wel 500 keer heb aangepast). Moet ik vermelden dat ik bi ben? Ik ben er ten slotte trots op en wil mezelf niet verbergen. Maar wat als ik negatieve reacties of dreigementen krijg? Wat als iemand links swiped omdat ik bi ben, terwijl we misschien irl een goede klik zouden hebben gehad? Ik besloot om het maar face-to-face op dates te zeggen.

Als bi ben je onzichtbaar
Het feit is dat als je bi bent, je nooit klaar bent met uit de kast komen. Nooit. Mannen gaan er vanuit dat ik hetero ben. Vrouwen gaan ervan uit dat ik lesbisch ben. En dit kan erg vervelend en vermoeiend zijn. Eerste dates zijn vaak al stressvol genoeg, zonder dat uit de kast komen er ook nog bij komt! Met deze gedachte is ook Bisexual Awareness Week en Bisexual Visibility Day opgericht, om mensen te laten zien dat we er ook nog zijn!

Na een paar maanden Tinder gebruiken is maar weer bewezen dat ik daten enorm stressvol vind. Ik weet niet of je als bi helemaal tevreden kan zijn met Tinder, aangezien er niet echt een evenwicht is tussen het aanbod van man en vrouw. Dan toch maar Her gaan downloaden, de dating-app voor lesbienes, queer en bi vrouwen, om het wat recht te trekken!

Author image
Ik heb een hipstertas, vind eten lekkerder als het in de vorm van een dinosaurus is en heb een zwak voor onbereikbare mannen die blauw of geschminkt zijn.