Theekransje

Toffe kastelen in Nederland

Jaaaa, de lente is weer begonnen en steeds vaker begint het zonnetje te schijnen! Bij mij is de winterslaap wel voorbij en begint het te kriebelen om op pad te gaan. En als geheime romanticus en geschiedenis-nerd heb ik een grote voorliefde voor kastelen. Daarom deel ik graag met jullie vier bijzondere kastelen waar je écht eens geweest moet zijn.

Kasteel de Haar - Haarzuilens, Utrecht
Al ergens in de 13e eeuw is Kasteel de Haar gebouwd, hoewel het toen nog maar praktisch een hele sterke woontoren was. Door de jaren heen werd deze woontoren verder uitgebreid en helaas ook vaak aangevallen en verwoest, door onder andere oorlogen en noodweer. De familie die het in het bezit had keek er steeds minder naar om. Snap ik wel, als je telkens iets opbouwt en het dan wéér stuk gaat. Zonde, want eind 19e eeuw was het kasteel een ruïne geworden.

In 1892 besloot Étienne van Zuylen van Nyevelt van de Haar (wat een naam!) hier verandering in te brengen. Hij liet het herbouwen en in 1912 was het kasteel weer af, met allerlei luxe dingen voor die tijd. Een kolenfornuis, elektrische lampen en centrale verwarming! En dat eigenlijk voor een zomerhuisje, want de familie was er alleen in augustus en september te vinden. Kasteel de Haar is ondertussen in het bezit van een speciale stichting en is dus het hele jaar door te bezoeken.

Heb je de kans, ga dan wel met een gids door het huis. Er is zoveel bijzonders te zien, en zij kunnen je precies vertellen waar je moet kijken. Daarnaast is er ook een indrukwekkende tuin, met schattige bruggetjes overal, een hertenkamp en de Rozentuin. Ook met iets minder mooi weer is Kasteel de Haar echt een bezoekje waard!

Kasteel Ammersoyen - Ammerzoden, Gelderland
Vlakbij Den Bosch vind je Kasteel Ammersoyen. Wanneer het kasteel precies is gebouwd, weet eigenlijk niemand. Dat kan goed al 1026 zijn geweest! Wel weten we zeker dat in 1354 het kasteel er al stond, toen Arent van Ammersoyen het erfde van zijn vader.

Daarna is het kasteel vaak van eigenaar gewisseld. Of nou ja, gewisseld… Het werd vaak veroverd door iemand die het graag wilde hebben. Zo heeft een rivaliserende kasteelheer (zeg maar een jaloerse buurman) een soldaat verkleed als monnik om onderdak in het kasteel te laten vragen. De toenmalige eigenaar dacht dat dit wel een goed plan was, maar helaas nam de nep-monnik een leger mee en die trapten hem de deur uit.

Na een flinke brand en een transformatie tot klooster, kocht de stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen het kasteel. Het duurde maar liefst zestien jaar, maar uiteindelijk is Kasteel Ammersoyen weer een middeleeuws kasteel geworden.

Als je echt alles wilt weten van een middeleeuws kasteel, zet een bezoek aan Kasteel Ammersoyen dan hoog op je bucketlist! Het voelt echt alsof je terug de tijd bent ingegaan. En als je toch in de buurt bent, ga dan vooral een bossche bol eten in Den Bosch. Echt een aanrader als je van chocola houdt.

Kasteel Hoensbroek - Hoensbroek, Limburg
Liefde voor Limburg! Op een half uurtje afstand van Maastricht vind je Kasteel Hoensbroek. Er was toen vooral moeras in die omgeving, maar in 1225 stond er toch al een bescheiden burcht. In 1360 kreeg ridder Herman Hoen het gebouw in bezit en maakte hier een waar kasteel van. Zijn familie heeft er maar liefst zes eeuwen gewoond, tot wel eind 18e eeuw! Toen vond de familie Hoen (ondertussen genaamd Van Hoensbroeck) het wel mooi geweest en verhuisde naar een andere locatie. Daarmee raakte het kasteel behoorlijk in verval.

In 1927 werd het kasteel verkocht aan een stichting, want de familie vond het onderhoud van het kasteel wel een erg duur grapje worden. In 1930 begon de restauratie, die tot begin van de Tweede Wereldoorlog duurde. Tussen 1942 en 1946 werd Kasteel Hoensbroek gebruikt als opvanghuis voor kinderen die onder voogdij waren geplaatst. Daardoor konden de Duitsers geen plaats nemen in het kasteel. Dat was wel zo handig, aangezien ondertussen zo’n vijftig Hoensbroekenaren in de kelders van het kasteel ondergedoken zaten! Aan het eind van de oorlog werden dan weer NSB’ers en Duitse soldaten opgesloten in bijgebouwen van het kasteel. Zij werden ingezet om de grachten schoon te maken.

Theekransiaan Esther heeft hier zo’n 62.861 kinderfeestjes gehad toen ze nog klein was, dus die is groot fan. Kasteel Hoensbroek heeft als enige kasteel in Nederland een lift en is grotendeels toegankelijk voor rolstoelen. Leer hier van, andere bezienswaardigheden in ons land!

Paleis het Loo - Apeldoorn, Gelderland
Okay, dit is dus geen kasteel, maar vroeger heeft er een kasteel gestaan! Maar dat is niet de reden waarom je hier naar toe zou moeten, want Paleis het Loo is gewoon top.

In 1648 kocht stadhouder Willem III het vervallen kasteel en liet er een nieuw paleis op bouwen. Toen hij koning van Engeland werd, liet hij het nog verder uitbouwen. Ook de tuinen werden flink aangepast, die gebaseerd is op de tuinen van Versailles in Parijs. Tot 1975 heeft de koninklijke familie gebruik gemaakt van Paleis het Loo, daarna is het omgezet naar een museum.

Het hele jaar kan je op vaste tijdstippen een gratis rondleiding krijgen, maar als je zelf een rondje door Paleis het Loo wilt lopen, is dat ook goed. Ga absoluut kijken in de tuinen, want die zijn echt prachtig! Daar kan je echt uren rondlopen en krijg ik altijd het gevoel alsof ik in een ver land ben, in plaats van gewoon in Apeldoorn.

Voel jij de lentekriebels ook? Dan ken je nu vier toffe locaties die je echt een keer bezocht moet hebben. En wie weet, misschien ontmoet jij bij het kasteel wel jouw royal op het witte paard. Dan komen de lentekriebels zeker!

Author image
Ja, ik ben iemand die gelooft dat Pluto een planeet is, lava lampen te hip vind en teveel boeken, te weinig tijd heeft. Ik vind oude spullen tof maar ben ik dan een hipster?