Theekransje

De straat op tegen Trump

Donald Trump was deze week op uitnodiging van Prime Minister Theresa May op bezoek in Engeland. Dit bezoek stond al eerder op de planning, maar werd meerdere keren afgezegd. De smoesjes waren steeds anders, maar de echte reden leek al snel duidelijk: elke keer als er een gerucht was dat Trump naar Londen zou komen, werden er gelijk grootschalige protesten opgezet. Zo ook dit keer.

Hij kwam dus wel, President Trump. Hoewel het al snel duidelijk werd dat hij angstvallig de hoofdstad zou ontwijken, gingen de protesten gewoon door. Want gelijk werd weer eens duidelijk: deze man is instabiel en gevaarlijk. Hij zocht ruzie met de Londense burgemeester, viel in een interview de Prime Minister volledig af en bestempelde dat ondanks audio opnames als 'fake news'. Tot slot deed hij ook nog eens de koningshuis liefhebbers pijn door alle protocollen te negeren en de geliefde Queen geen respect te tonen. Kortom: allemaal redenen voor protest tegen Trump. Alsof er nog niet genoeg waren.

Op vrijdag werden er twee protesten georganiseerd. 's Ochtends was er een protest vanuit de Women's March, een organisatie die is ontstaan nadat Trump gekozen was tot president. Je herinnert je misschien nog de gigantische protesten in de USA waarbij miljoenen mensen, vooral vrouwen, de straat op gingen. Ieder jaar wordt weer een mars georganiseerd en natuurlijk konden ze ook dit keer niet achterblijven. Op deze vrijdagochtend, een gewone werkdag, kwamen 70.000 mensen naar de mars om hun ongenoegen te tonen. Tegen Trump, tegen de dingen waar Trump voor staat, maar ook tegen onrecht in eigen land.

De Women's March was echter de kleine mars van die dag. 's Middags stond er nog een mars op het programma, met aansluitend een rally op Trafalgar Square. Deze mars werd georganiseerd door verschillende organisaties, die onder het motto 'Together Against Trump' hun krachten bundelden. Dit leverde een hele brede groep organisaties op: organisaties die zich inzetten voor het milieu, vluchtelingen, Black Lives matter, LGBTQIA+ rechten, vrouwenrechten en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Tijdens de rally kwamen sprekers van deze groepen aan het woord en stuk voor stuk gaven ze leerzame en interessante speeches die aantonen hoe veel impact Trump heeft en hoe breed hij schade aanricht. Met het terugtrekken uit het Klimaatakkoord, het VN akkoord voor mensenrechten, de strijd die momenteel gevoerd wordt voor het recht op abortus in de USA en zelfs zijn bemoeienis met Brexit. Er is genoeg om boos over te zijn en genoeg om je tegen te verzetten. Goed vond ik dat er tijdens deze speeches niet alleen aandacht was voor Trump, maar ook voor problemen in de eigen politiek. Zo werd er aandacht geschonken aan het feit dat ook in de UK kinderen van hun ouders gescheiden worden (net als in Nederland overigens), werd er gesproken over politiegeweld in eigen land en de retoriek rondom vluchtelingen en immigratie.

Ook Jeremy Corbyn, leider van de Labour partij, kwam een speech geven. Uiteraard werd hij begroet met het gebruikelijke gezang van 'Oh Jeremy Corbyn' op de melodie van Seven Nation Army van de White Stripes. Ik vond dit een bijzonder moment: de reactie die deze man losmaakte op het plein was heel bijzonder en uiteraard is hij als bekend politicus een goede spreker. Mijn favoriete speech van de dag kwam echter van rapper Lowkey, die daarna zijn nummer 'McDonald Trump' liet horen. Kijk zijn speech en nummer terug via deze link (vanaf 02:01:00) met gelijk daarna de speech van Jeremy Corbyn. De sprekers waren dus echt heel divers: van rapper tot partijleider.

Uiteraard is er geen protest zonder geniale protestborden. Dit waren enkele van mijn favorieten:

In tijden als deze, waar wereldleiders openlijk racistisch, misogynistisch, fascistisch (and the list goes on) kunnen zijn en daarmee wegkomen, is het aan het volk om op te staan en te laten horen dat ze het hier niet mee eens zijn. Het protest op vrijdag was een geweldige opstand van mensen met verschillende achtergronden die zeggen: not in my name.

Author image
Britt – 27 jaar – Ik word blij van thee, muziek, Netlfix, reizen, slapen en sarcasme. Maar vooral van thee. Thee is belangrijk. Ik heb meningen over dingen.