Theekransje

Ugh, het openbare leven

Iedereen is wel eens gedwongen om zich in het openbaar te begeven. Het liefst blijf je misschien de hele dag in je onesie op de bank liggen, maar helaas moeten we allemaal naar werk of naar school, boodschappen doen en sociale verplichtingen nakomen. Op zich niks mis mee natuurlijk, maar het openbare leven heeft één groot nadeel: mensen.

Mensen zijn sociale wezens, maar helaas gedragen zij zich vaak niet zo wanneer zij in het openbare leven te vinden zijn. Ze houden geen rekening met de mensen om zich heen, want ze zijn te druk met zichzelf. Misschien hebben ze haast, praten ze tegen hun BFF of vinden ze het nodig om hun territorium af te bakenen. Dit anti-sociale gedrag kun je op verschillende plekken in het openbaar tegenkomen:

Het treinstation
Het treinstation is hét middelpunt van asociaal gedrag. Mensen hebben vaak haast, moeten hun trein halen, zijn chagrijnig omdat ze weten dat ze zich straks in een overvolle coupé moeten proppen… Mijn grootste ergernis zijn mensen die zich pas pal voor het incheckpoortje bedenken dat ze hun OV nog moeten zoeken. Je ziet het poortje al meters aankomen, maar goed. Kan gebeuren. Maar for god’s sake, stap dan even weg van het poortje zodat je geen file achter je creëert! Zo moeilijk is het niet. In de trein zelf ben je uiteraard stil in de stilte coupé, ga je niet aan het gangpad zitten om je het plekje naast je vrij te houden en zet je vooral geen muziek aan op je speakertjes. Maar dat spreekt voor zich lijkt me.

De supermarkt
Eén van de plekken waar je altijd heen moet, ook als je alleen maar pizza bestelt via thuisbezorgd: de supermarkt. Zelfs wanneer je deze plek vermijd rond etenstijd, zijn er hier altijd irritante mensen te vinden. Misschien heb je net als ik moeite met keuzes maken. Dat geeft niet hoor, maar blijf dan niet voor het schap staan zodat anderen er niet bij kunnen. Ik weet namelijk welke kaas ik wil kopen (oude kaas stinkt!) en zou er dus graag even bij willen, dankjewel. Ook in de supermarkt geldt: ga lekker niet midden voor de ingang bedenken of je je bonuskaart wel bij je hebt. Ruimte genoeg om dat ergens anders te doen. Oh, en leg alsjeblieft een beurtbalkje neer als je je shit op de band hebt gezet.

Op straat
De mens in zijn natuurlijke habitat. De habitat waar mensen op fietspaden lopen, langzaam door de straat gaan rijden als ze de weg kwijt zijn, waar ze hun hond met 100 meter lijn laten lopen terwijl het druk is op straat, waar tieners met z’n vieren naast elkaar op een smal fietspad fietsen… Die frisse buitenlucht laat ik graag links liggen als dat betekent dat ik niet door een mensenmassa hoef te wurmen in het weekend. Dat ik niet hoef op te letten of ik in iemands roggel ga staan. Even serieus, waarom spugen mensen op straat? Ik snap het niet. Je bent geen hond die met lichaamssappen zijn territorium af moet bakenen. Ga lekker op je vloerbedekking tuffen, in je eigen huis.

Mensen kunnen leuk zijn, mensen kunnen stom zijn, mensen kunnen je verbazen op een goede of slechte manier. Ik zou mensen een stuk leuker vinden als ze zich simpelweg een beetje meer bewust zouden zijn van hun omgeving wanneer ze zich in het openbaar bevinden. Kleine aanpassingen maken een groot verschil en hoe tof zou het zijn als we ons niet meer hoeven te ergeren aan elkaar? Hebben we nog meer tijd om te zeuren over andere dingen!

Author image
Britt – 27 jaar – Ik word blij van thee, muziek, Netlfix, reizen, slapen en sarcasme. Maar vooral van thee. Thee is belangrijk. Ik heb meningen over dingen.