Theekransje

“Ugly Delicious”, een kritisch foodie programma

Die koude kut winter gaan we nu lekker achter ons laten, het is tijd voor de lente! De temperaturen stijgen en het zonnetje is gewoon al op als ik de deur uit moet. Na maanden alleen maar Netflix te kijken gaan we hier verandering in brengen en een frisse neus halen.

Grapje.

We gaan Netflixen natuurlijk helemaal niet opgeven. Sterker nog, ik heb een superprogramma gevonden: Ugly Delicious.

In deze Netflix-serie reist wereldberoemde chef David Chang door de Verenigde Staten en stelt belangrijke vragen over de populairste keukens. De afleveringen zijn ingedeeld in verschillende stijlen of gerechten die Dave met experts in het veld bespreekt en verkent. Het programma focust zich voornamelijk op eetgewoontes en cultuur in de Verenigde Staten, maar Dave reist ook naar China, Japan, Mexico en Vietnam om de roots te vinden van deze populaire keukens.

De titel “Ugly Delicious” klinkt misschien niet als de meest voor de hand liggende titel voor een foodie programma en juist daar ligt de kracht. Het programma verkent namelijk het soort eten wat misschien niet altijd “instagramable” is, maar in de kern wel altijd heerlijk. Het is niet voorspelbaar en verrast eigenlijk altijd, of het nou een “mooi gerecht” is of comfort food.

Waarom is dit nou zo’n goede serie om te kijken? Nou, los van het feit dat het over eten gaat en dat is altijd top, is deze serie anders dan Chef’s Table of Cooked. Waar Chef’s Table heel exclusief en duur aanvoelt, en Cooked voornamelijk praktisch ingesteld is en richt op de geschiedenis, is Ugly Delicious heel kritisch naar de culinaire wereld van nu. Dave Chang is namelijk niet uit op high class gerechten en haat het woord traditioneel. Hij wilt de essentie van een gerecht vinden. Ook neemt hij een kritische kijk naar racisme in de Verenigde Staten en hoe dit effect heeft gehad op gerechten en keukens.

En juist door deze scherpe blik op de culinaire status quo ben ik zo’n fan van deze serie. Van een foodie programma had ik verwacht dat we verschillende gerechten zouden verkennen, en dat gebeurt ook zeker, maar juist door deze sociaal-economisch blik op te zetten haar je er zo veel meer uit. Een dikke aanrader dus!

Author image
Ik heb een hipstertas, vind eten lekkerder als het in de vorm van een dinosaurus is en heb een zwak voor onbereikbare mannen die blauw of geschminkt zijn.