Theekransje

Urban jungle in huis

Een paar jaar geleden liet ik nog een cactus doodgaan, maar tegenwoordig vind ik mijzelf wel een redelijk goede plantenmoeder. Ik verander langzaam in een soort van oma, maar alles wat vroeger ooit hip was wordt nu ook weer leuk. Kijk naar chokers, Oh Oh Cherso en dus ook plantjes.

Vroeger was het dus niet trendy, maar nu zie je de botanische woonstijl overal in interieurbladen en op Instagram en er is een heuse community op Youtube met plantenouders die filmpjes maken (dit is mijn favoriete filmpje). Plantjes zijn eigenlijk ook een beetje hipster nu, maar met een beetje hipster is niets mis. Deze groene trend zal ook wel iets te maken hebben met de trend #fitgirl en avocado’s eten tot je groen gaat poepen.

Mijn liefde voor plantjes was dus eerst niet zo groot. Zoals ik al eerder aangaf liet ik een cactus doodgaan en kon ik niet blij worden van verschillende bladstructuren. De verandering kwam toen ik terugkwam in Nederland nadat ik een tijdje in Indonesië had gechilled. Alles is daar groen. In Nederland niet en ik miste het, dus daarom ik haalde het groen maar naar binnen. Ik kocht een vijgenplantje en dat is geen aanrader. Wat een verschrikkelijke diva (oftwel een kutplant). Die ging dan ook snel dood met de weinige plantenkennis die ik had. Ik gaf niet op, en nu heb ik een heuse familie die goed blijft leven. Daarvan word ik dus wel blij.

Ik word er niet alleen blij van, maar het is dus ook goed voor je leefomgeving volgens diverse onderzoeken. Zo zorgt het voor een betere luchtkwaliteit door allerlei vervelende stoffen te filteren, de luchtvochtigheid wordt ook weer hoger en natuurlijk zorg je voor een hoger zuurstofgehalte. In kantoorgebouwen langs drukke (snel)wegen kan het zelfs helpen voor de vermindering van achtergrondlawaai. Door dit alles werk je beter en ben je ontspannender. Yay voor planten!

Wil je nu ook meer plantjes in huis halen, maar weet je niet waar te beginnen? Kijk eerst naar de omgeving waar je ze neer wilt zetten en Google welk hier goed bij passen. Je kan ook een leuke test doen om te zien welke hipsterplant bij je past. En daarna moet je gewoon aan de slag gaan. Soms zal het falen, maar als het lukt is het extra leuk en wordt je nog blijer.

Author image
Ik ben het wandelende exemplaar van Wikipedia, zelf benoemd guru als zweefteef en mijn levensmotto is: ‘eten is lekker’. Ik praat graag met hashtags in het echte leven, #hila.